Het Schrijflokaal

Zweedse stijlen door de eeuwen heen

A D R E S O N B E K E N D : H O T E L M A R I A, H E L S I N G B O R G

“Toen we de oude verwaarloosde pandjes tegenover de Mariakerk zagen, werden we overmand door het potentieel. Ze lagen in het hart van Helsingborg en bleken ondanks de uiterlijke staat in goede conditie. Toch kostte het ons veel werk en energie ze te transformeren tot de knusse panden die het nu zijn. We hebben geprobeerd de fraaie, oude stijlelementen zo veel mogelijk te bewaren zonder dat dat het moderne comfort in de weg stond,” aldus initiatiefnemers en eigenaren Agneta Lilie von Rosen en Svante Lundberg.

 

Gevel aan het plein.

Gevel aan het plein.

Het resultaat mag er zijn. Hotel Maria is een knus driesterrenhotel dat zijn ingang heeft aan de steeg waar vroeger de paardenkoetsen binnenreden. Een trap leidt naar de eerste etage waar zich ook de receptie en de kamers bevinden. Momenteel telt het hotel veertien kamers. En ik liet me vertellen dat er meer op komst zijn. Die worden in naburige panden ondergebracht. De niet al te grote kamers bereik je via gezellige kruip-door-sluip-door gangen. De rustige kamers kijken uit over de binnenplaats. Echter doordat de voorzijde van de panden grenzen aan het promenadegebied in het oude centrum zijn deze beslist niet bovenmatig lawaaiig, behalve op een zaterdagavond wellicht, wanneer late kroegtijgers de bloemetjes wat te veel buiten zetten.

Grand Empire

Naambord.

Naambord.

Hoewel themahotels tegenwoordig steeds meer in zijn, is het hier geen doorontwikkeld concept. Gewoon plezierige stijlkamers die knipogen naar de Zweedse meubelstijlen door de eeuwen heen. Zo is er een uitbundige rococokamer en een gastenverblijf in Gustaviaanse stijl (de Zweedse Lodewijkstijlen), een nationaal-romantische kamer (een Scandinavische variant van de Art Nouveau en de Jugendstil) en een slaapvertrek in jaren zeventig disco-flower-powerstijl. De periode van het Grand Empire is gereserveerd voor de kleine stijlvolle suite. In elke kamer treft de gast een ‘ongenode’ medebewoner. Een die overigens bijzonder rustig is en weinig aandacht vraagt; de knuffelversie van het bedrijfsikoon van de beroemde Zweedse beddenfabrikant: het Hästens-paard. Voor de liefhebbers te koop in een van de vele Hästens-winkels. Dit hotel is namelijk een van die testlocaties waar consumenten die op zoek zijn naar een nieuw bed een nachtje, of langer, kunnen proefslapen op wat algemeen wordt genoemd als een van de Rolls Royces onder de bedden. Hoewel de Zweden daarover duidelijk van mening verschillen. De status speelt beslist ook een rol. Overigens zult u wel genoegen moeten nemen met het instapmodel als proefslaper; de klassieke, eenvoudige uitvoering van de boxspring. En ik moet zeggen, desondanks, het was voor mij niet de eerste keer dat ik op een Hästens matras sliep, maar goed slapen deed het beslist.

“De stijl van het Grand Empire is gereserveerd voor de kleine elegante suite. “
rum1_1

Kamer 1 is gewijd aan de Nationaal-Romantiek.

Tapasbar
Hotel Maria is zo’n typisch hotel voor mensen die kleinschaligheid en persoonlijke aandacht prefereren boven de ultramoderne en ruimopgezette, beslist comfortabele maar vaak wat onpersoonlijke molochen, zoals in deze havenstad aan de waterkant. En bovendien te voet het centrum in kunnen wandelen. Het ontbijt wordt als buffetvorm in de huiselijke lounge geserveerd. Een restaurant heeft het hotel niet. Tot voor kort kon je er alleen wat lichte snacks bestellen. Doch sinds dit voorjaar is er een tapasbar die heel toepasselijk Maria heet. Genoemd naar het hotel, de tegenoverliggende kerk en de moeder van allen.

Flower-power vormt de rode draad in nummer 12.

Flower-power vormt de rode draad in nummer 12.

De kaart biedt nu een gourmet menu en er wordt ook bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen geserveerd. Bovendien zijn er naast de deur tal van eetgelegenheden. Immers het hotel ligt in het door kinderhoofdjes gedomineerde oude hartje van deze Zweedse havenstad.

Hotel Maria, Mariagatan 8A, S-252 23 Helsingborg, T +46 (42) 2499 40 E boka@hotelmaria.nl I www.hotelmaria.se

Photo’s: Hotel Maria, Helsingborg

(27 september 2007, Leslie Leijenhorst)