Het Schrijflokaal

Hortus Limmen heeft sinds kort overzeese vrijwilligster

De Holland-Amerika lijn

De Hortus Bulborum in Limmen, de stichting die een bijzondere collectie historische voorjaarsbollen in stand houdt, functioneert in belangrijke mate bij de gratie van vrijwilligers. De meesten komen uit Limmen en omgeving. Een enkeling woont wat verder weg. Sinds kort krijgt de bloementuin, uniek in de wereld, steun vanuit de Verenigde Staten. Jane Baldwin-Gerlach uit Baltimore (Maryland), die haar wortels heeft in het Koninkrijk der Nederlanden, meldde zich spontaan aan als vrijwilliger overzee.

JaneHydrangias16_02Een korte mededeling op de website van de Hortus Bulborum dit voorjaar bracht haar er toe contact te zoeken met de Hortus. Het toeval wilde dat ze in diezelfde tijd bezig was met de organisatie van een groepsreis naar Nederland in het kader van het Holland-Bloemenland. Eind april bracht ze een bezoek aan Nederland met tuinliefhebbers uit de regio Baltimore. Naast bollenvelden en Keukenhof, stonden onder meer het Frans Halsmuseum en de Hortus Bulborum op het programma. Leslie Leijenhorst, zelf ook vrijwilliger en auteur van het boek over de Hortus, hielp haar bij het programma in Noord-Holland. En zo ontstonden de eerste contacten. Een ideale gelegenheid om haar in levende lijve te ontmoeten. Helemaal vreemd is het niet dat juist Jane werd aangetrokken tot deze oproep.

Bibliotheek
Leslie Leijenhorst: “Allereerst heeft ze veel binding met ons land. Ze werd geboren in wat toen nog net Nederlands-Indië heette. Na terugkeer in Nederland voltooide ze haar lagere school in Amsterdam om vervolgens met haar familie naar de Verenigde Staten te emigreren waar ze haar middelbare school en een universitaire opleiding afrondde. Jane besloot een carrière in de bibliotheekwereld te vervolgen. Ze haalde haar graad aan de universiteit van Michigan. Haar loopbaan bracht haar achtereenvolgens naar de universiteit van Rochester (staat New York), Harvard en de universiteit van de staat North Carolina in. Jane: “Daar vond ik mijn belangstelling voor tuinbouw en tuinieren en het verlangen van loopbaan te veranderen terug. Ik besloot cursussen op dat gebied te doen. Ik heb nooit een moment spijt gehad van de beslissing om de bibliotheek te verruilen voor de tuin!”

“Soms waren de velden in de ochtend rood en ’s avonds groen, terwijl je bergen met rode, gele of blauwe bloemblaadjes langs de weg zag liggen.”

Bollenvelden
Toen haar man voor een aantal jaren een aanstelling kreeg aan de Rijksuniversiteit Leiden volgde ze hem. Het zouden er zes worden; van 1979 tot en met 1985. Ze bracht een bijzonder plezierige tijd in Leiden en Oegstgeest door. “Ik werkte in die tijd bij Swets & Zeitlinger (een wetenschappelijke tijdschriftenuitgeverij) in Lisse en was verantwoordelijk voor de klantenservice van de afdeling Noord-Amerika.” Ze onderhield contacten met alle klanten in de Verenigde Staten en Canada waaronder veel bibliotheken, overal in de VS, die abonnementen op Europese tijdschriften via Swets hadden. “Als ik terugdenk aan die tijd, komt mijn meest levendige herinnering weer boven: de dagelijkse busreis naar Lisse (toen lijn 50 Leiden-Haarlem). Het zien van de ontwikkeling van de bollenvelden door het jaar heen. Het gieren van de akkers, het opkomen van de bollen, de bonte velden en het koppen. Soms was een veld in de ochtend rood, en bij terugkeer groen, terwijl langs de velden bergen met gele, rode en blauwe bloemblaadjes lagen. En dan die mannetjes met hun handen op de rug, wandelend langs de ‘regels’. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Hortus Bulborum
Al weer geruime tijd terug in de VS, verhuist ze in 1993 naar Baltimore waar haar carrière in het groen een stevige impuls kreeg. Ze werd vrijwilligster van de Cylburn Arboretum Association (de Vriendengroep van het  lokale arboretum). Nauwelijks twee jaar later, werd ze gevraagd voorzitter te worden. Een verzoek waar ze niet lang over hoefde na te denken. Twaalf jaar lang was ze in de weer met fundraising, het organiseren van speciale evenementen, public relations, tuinieren en het geven van tuincursussen. Afgelopen voorjaar trad ze af als voorzitter. Ze wilde meer tijd hebben om aan andere hobby’s als opera en reizen te besteden. Toch stroomt het bloed waar het niet gaan kan. De aandacht voor bloemen en bijzondere Hollandse bollen liet haar niet los. Jane: “Ik ben verrukt om op deze manier mijn Nederlandse wortels weer te kunnen aanhalen.” En de Hortus is natuurlijk bijzonder blij met zo’n onverwachte aanmelding.

“Ik kijk erg uit om met de Hortus samen te werken en te helpen haar doelstellingen te promoten.”

PR in de VS
Na deze zomer wat te hebben proefgedraaid en veel te hebben gecorrespondeerd helpt ze Leslie Leijenhorst niet alleen met het bijhouden van de tweetalige website, ook op andere wijze werken ze nauw samen. En bovendien zijn ze bezig een kleine pr campagne op te zetten aan de andere kant van de oceaan. Voorlopig beperken ze zich tot de oostkust van de Verenigde Staten. Zo bereiden ze momenteel een mailing voor aan leden van de Amerikaanse Vereniging van Tuinjournalisten. Volgend jaar wordt ook de media in ook andere delen van de VS en mogelijk Canada aangeschreven om hen te attenderen op het bestaan van dit botanische kroonjuweel van de gemeente Castricum.

Nieuwe vrijwilligers
Overigens, de Hortus zoekt constant naar nieuwe vrijwilligers die bereid zijn in het seizoen (6 april t/m 16 mei) een paar dagdelen hand- en spandiensten te verlenen. Te denken valt aan onder meer het bemannen van het entreehuisje en helpen bij de artikelenverkoop in de bollenschuur. Wie geïnteresseerd is, kan contact zoeken met secretaris Joop Zonneveld, tel. 0251 23 12 86 of 06 53 83 17 15

(15 oktober 2007, door Leslie Leijenhorst)