Het Schrijflokaal

Vijfentwintig Kersttafels

B O E K R E C E N S I E

In het Deenstalige boek Juleborde staan schitterend gedekte tafels van vijftigentwintig meer en minder bekende Deense kunstenaars en vormgevers. Niet zomaar tafels. Kersttafels. Wie het boek doorbladert, komt al snel tot de conclusie dat Kerst in Scandinavië uitbundig wordt gevierd. Het boek is een ode aan de populaire tentoonstelling die elk jaar weer in de vlaggeschipwinkel van Royal Copenhagen aan Amagertorv in de Deense hoofdstad in de weken voor kerst wordt gehouden.

Boek_Jule_BordenTal van meer en minder bekende ontwerpersnamen treft u in het boek aan. Allemaal hebben ze in de afgelopen jaren een schitterende kersttafel aangekleed tijdens de fameuze  Kersttafel-tentoonstelling. Van de ongekroonde Deense bloemenkoning Tage Andersen tot Barbara gräfin Von Bothmer, van Charlotte Sparre tot Benedikte Utzon. Terwijl ook de Franse Christian Tortu, Frankrijks bekendste bloemenkunstenaar vertegenwoordigd is met een tafel. De schitterende foto’s van Lone Rahbek Christensen doen de tafelschikking, zo mogelijk, nog meer stralen. De tafels variëren sterk in sfeer. Van rococo tot idyllisch, van empire tot folkloristisch, van ingetogen minimalistische Japanerie. Het boek, hoewel louter in het Deens, is niet alleen een fraai blader- en coffeetable werk, het geeft ook een interessant beeld van de ontwikkeling van de verschillende stijlen in de afgelopen tweehonderd jaar die ook in serviezen zijn weerslag had. Juleborde omvat in wezen de Deense serviesgeschiedenis vanaf het moment dat Denemarkens prestigieuze porseleinfabriek Kungelige Porselainsfabrik (nu Royal Copenhagen) in 1775 haar deuren opende.

Dronning Margrethe
Tage Andersen liet zich inspireren door …….. Anja en Mikael Grønlykke dekte de kersttafel in een van de salons in de vlaggeschipwinkel van de Deense porseleinfabrikant in het thema ’Only nature’. En …… Terwijl, hoewel achter in het boek opgenomen, beslist niet als hekkesluiter Hendes Majestæt Dronning Margrethe, de creatieve duizendpoot, laat zien hoe ze met Kerst de tafels op Amalienborg en Fredensborg dekt. Niet vreemd dat ze naast Saksisk Blomst porselein en Venetiaans glas uit de achttiende eeuw Flora Danica prominent op een van haar tafels een ruime plaats geeft. En vergeet niet haar eigen inbreng in de vorm van bijvoorbeeld bloemboeketten van papier. De inspiratie vond ze tijdens een reis van Mexico, waar de versieringen van papieren bloemen tot een ware kunst zijn verheven. Jammer dat we niet een kijkje mochten nemen op de tafel die wordt gedekt voor de Kerstavond op Marselisborg, het buiten bij de stad Aarhus op Jutland. Maar je kunt niet alles hebben. ‘Juleborde’ is en blijft een lust voor het oog.

Het boek is onder meer te koop bij het Visitors Centre van Royal Copenhagen aan de Smallegade 47 in stadsdeel Frederiksberg in de Deense hoofdstad, diverse andere winkels en toonaangevende boekhandels in het land. Het is tevens te bestellen via www.nytnordiskforlag.dk

Lone Rahbek Christensen, Juleborde, Nyt Nordisk Forlag│ Arnold Busck, Kopenhagen, 2005, ISBN 87-17-03788 3, prijs: DKK 299.

(Nordic 4/2005 door Leslie Leijenhorst)