Het Schrijflokaal

Royal Copenhagen uitvoering van AJ Zeven stoel

Voor de eerste keer ooit is het beroemde bloemenpatroon van een van de duurste serviezen ter wereld, het geheel met de hand beschilderde Flora Danica van Royal Copenhagen, op een meubelstuk geschilderd. Om precies te zijn op een al evenmin onbekende stoel van de Deense ontwerper Arne Jacobsen; een exemplaar van het model ’Zeven’.

(Foto: Royal Copenhagen)

(Foto: Royal Copenhagen)

Deze Zeven stoel maakte vooral furore omdat ze praktisch, stapelbaar en veelzijdig is.  Aanvankelijk werd de stoel alleen in het wit, later eveneens in tal van andere kleuren, op de markt gebracht. Om de vijftigste verjaardag van dit meubelikoon – afgelopen jaar – te vieren, heeft de Deense meubelfabrikant Fritz Hansen een aantal wereldmerken gevraagd zich te buigen over een herinterpretatie van de stoel. De belangrijkste vraag was: ”Moest het funky, extravagant, verrassend of klassiek worden?” Met de keuze voor het vergroten van het Flora Danica patroon was aan al deze vragen beantwoord. Het resultaat is een ’haute couture’ stoel die bovendien vernieuwend en uniek in zijn soort is.

”Moest het funky, extravagant, verrassend of klassiek worden?”

Bloempatroon
Het schilderwerk kwam voor rekening van Finn Næss-Schmidt. Deze kunstenaar werkt al 45 jaar voor Royal Copenhagen, en wordt beschouwd als een van de meest kundige porseleinschilders ter wereld. Desondanks heeft ook hij vele uren gestopt in het experimenteren met het specifieke bloempatroon, de vergulde randen en de verschillende soorten verf. De authenticiteit is gewaarborgd doordat op de achterzijde van de rugleuning het bekende Royal Copenhagen logo en stempel is geschilderd, net als op de onderkant van de serviesonderdelen.

Goed gezelschap
Eind vorig jaar was de stoel gereed. Nu maakt de stoel, waarvan er maar één is gemaakt, en niet te koop is, een wereldtour. Na Kopenhagen gaat de stoel onder meer naar Londen, New York en Milaan. De stoel verkeert in goed gezelschap, want er zijn ook stoelen in een nieuw jasje gestoken door Louis Vuitton, Diesel, Georg Jensen, Missoni en Paul Smith.

 

(Nordic 2/2006 door Leslie Leijenhorst)