Het Schrijflokaal

Jazz-festival Kopenhagen

Al bijna dertig jaar wordt jaarlijks in de Deense hoofdstad het Copenhagen Jazz Festival gehouden. Het is een van vele jazzfestivals die ‘s zomers in het land worden gehouden, internationaal het meest bekende, en bovendien het festival dat het grootst aantal bezoekers trekt. Dit jaar vindt het festijn plaats van 6 tot en met 15 juli.

Jazzfestival_CPH054

(Foto’s: Copenhagen Jazz Festival)

Clubs en cafés spelen een belangrijke rol. ’s Avonds presenteren ze een groot en zeer gevarieerd programma van hoge kwaliteit. De genres variëren van New Orleans jazz, swing en fusion, tot nieuwe experimentele jazz, die vooral bij de echte adepten in de smaak zal vallen. Een andere belangrijke pijler waarop het festival steunt, zijn de megaconcerten met zowel Deense als internationale artiesten. De Koninklijke Opera, Glassalen en Plænen in Tivoli, Zum Biergarten en Copenhagen JazzHouse behoren tot de belangrijkste podia. Maar vergeet niet de openluchtfestiviteiten. In het verleden traden mensen op Oscar Peterson en Keith Jarrett, Ray Charles, Chick Correa en het Svend Asmussen Quartet.

Wereldmuziek
world_jazzBij jazz denken de meeste bezoekers aan zuivere jazz, wat dat dan ook moge betekenen, maar wie het programmaboekje doorbladert, komt al snel tot de conclusie dat de menukeuze vele malen groter is. Zo was afgelopen jaar het Hilliard Ensemble, bekend om zijn schitterende vertolkingen van oude en renaissancemuziek, present en speelde het Athelas Sinfonietta stukken voor piano en percussie van Steve Reich, ÈÈn van ‘s werelds bekendste minimalistische componisten (eigentijdse klassieke muziek voor de outsider). Maar ook wereldmuziek was ruim vertegenwoordigd, jazz met een exotisch tintje. Tony Allen uit Nigeria kwam met zijn opzwepende Afro-beat. Salif Keita, afkomstig uit de voormalige Malinese koninklijke familie, bracht met zijn ad hoc combo met traditionele Malinese slag- en strijkinstrumenten als voc, kalebas, parc en kamale n’gouni onweerstaanbare, exotische klanken. Terwijl Jorge Cordero y su Team Latino, een ex-Cubaan, salsa van de bovenste plank serveerde.

Succes
Afgelopen jaar was nog succesvoller dan de jaren ervoor. Er werden meer kaartjes dan ooit te voren verkocht. Voor de grote concerten in Tivoli, Pressen, The Opera and JazzHouse gingen alleen al 43.300 kaartjes over de toonbank. Dertien van de grote shows waren uitverkocht. Ook in aantallen werden records gebroken. In 2006 werden maar liefst 930 concerten gegeven. En volgens een al wat ouder onderzoek (uit 2004) zouden meer dan 250.00 mensen een of meer van de concerten hebben bijgewoond, dan wel in de voorbijgang beluisterd. Want heel veel mensen komen zonder dat ze het weten in een nog swingender stad, dan toen ze naar de Deense hoofdstad togen, en worden daardoor ongewild ook een luisteraar, wanneer ze worden ondergedompeld in een behaaglijk bad van rijkgeschakeerde jazzy klanken.

Meer
Maar het Kopenhaagse Jazz festival is meer dan alleen de gebruikelijke grote concerten, de jamsessies in cafés en de openluchtvoorstellingen. Er zijn bijna elke dag wel straatparades, speciale concerten en workshops voor kinderen, bijzondere evenementen gewijd aan de nieuwe sound in de jazz, concerten in musea, en bovenal ‘Jazz by the Sea’. En wat is er nu mooier? Heerlijk mee te swingen op de klanken van de aanstekelijke muziek in de haven, terwijl een briesje langs je gelaat strijkt en de duisternis langzaam invalt. Jazz of geen jazzliefhebber? Als veelvuldig bezoeker van de stad kan ook ik alleen maar erkennen dat je er vrolijk van wordt. Slenterend door de stad en her en der die aanstekelijke muziek horend die dan weer uit kroegen, dan weer vanaf terrassen, dan weer uit een steegje tot je komen; zeker als de weergoden een handje meehelpen. Daarvoor heb je het zeer handige maar bovenal ook handzame programmaboekje op pocket formaat niet eens nodig. Enjoy Jazzy Copenhagen!

Voor meer informatie over reisbestemming Kopenhagen/Denemarken en het Copenhagen Jazz Festival: Visit Denmark, tel. 071 5211544 (ma/wo/vrij van 09.30-12.00 uur), www.visitdenmark.nl en www.jazzfestival.dk.

(Nordic 1/2007, door Leslie Leijenhorst)