Het Schrijflokaal

Oosters ontspannen aan de Rode Zee

ADRES ONBEKEND : Angsana Spa El Gouna

 

Ingetogen receptie. Aan de wand verzameling antieke kloosterbellen

Ingetogen receptie. Aan de wand verzameling antieke kloosterbellen

Een korte wandeling vanuit ons hotel Sheraton Miramar over bruggetjes, een eilandje met zandstranden en een beach club brengen ons op een hellend stil straatje geplaveid met kinderhoofdjes, op een andere landengte van El Gouna, een van de luxe vakantiedorpen aan de Rode Zee. In nog geen tien minuten zijn we op onze afspraak. Angsana Spa Mövenpick Resort El Gouna.

 

Een van de behandelkamers

Een van de behandelkamers

Een bordes leidt naar een lager gelegen verdieping met een onopvallende entree in een in beige gekalkte wand en een eenvoudig naambord naast de deur. Als een oase binnen een oase, ver van de entree van het hoofdgebouw van een van de eerste hotels van dit luxe vakantiedorp aan de Rode Zee, nu zo’n tien jaar oud. Zodra je de deur opent komt een mengeling van geuren je tegemoet. Lavendel en frangipane, sandelhout en citroengras bezwangeren de lucht. Omfloerste oosterse klanken banen hun weg door de receptie. De staf glimlacht vriendelijk, bijna hoffelijk. Zo typisch Zuidoostaziatisch. Een groot deel van de staf is dan ook uit die regio afkomstig. Hier geen stemverheffing. Gasten worden bijna fluisterend te woord staan, bijna alsof de stilte regeert. Immers op alle mogelijke manieren moeten de gast hier weer een beetje zijn balans tussen geest en lichaam terug weten te vinden. Mens sana in corpore sane.

Nagenieten bij het zwembad

Nagenieten bij het zwembad

Manager Chootima Losakul (kortweg Joy) staat ons te woord en laat ons thee brengen. We nemen plaats aan de receptietafel om een blik te werpen op de uitgebreide menukaart met een uitgelezen keuze aan behandelingen. En dat is niet makkelijk. Alsof je in een Michelin-sterren-restaurant zit met een overdaad aan gerechten. Of ’s ochtends vroeg tijdens de ontbijtbuffetten van de vijfsterrenhotels van dit comfortabele vakantieoord aan de Rode Zee al je hersens moet pijnigen over wat te nemen. El Gouna is geen resort, maar een nieuw dorp gebouwd in de woestijn, aangelegd rondom kunstmatige lagunes die rechtstreeks in verbinding staan met de Rode Zee. Met plek voor toeristen en mensen die er werken, zo’n drieduizend. In de winkels, de hotels en restaurants. Maar er is ook een school, een kerk en een moskee, een klein museum en een afdeling van de American University in Cairo. Zelfs een brouwerij ontbreekt niet.

Angsana boom
Angsana Spa behoort tot Banyan Tree groep, een keten spas en resort die vanuit Zuidoost-Azië steeds meer vestigingen opent in de Golfregio en het Midden-Oosten. Angsana is vernoemd naar de statige boom die voorkomt in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. De boom is vooral bekend vanwege zijn bloemenkroon die soms geheel onverwacht een uitbarsting van een geurige douche van goudgele bloemen over de passant of de bodem uitstort, en wordt bij uitstek gezien als een symbool dat staat voor het leven volop de genieten in al zijn facetten, want de tijd tikt alleen maar door. De Banyan Tree groep kreeg inmiddels diverse internationale onderscheidingen voor de aandacht die het schenkt aan ecologie, duurzaamheid en milieu bij de bedrijfsvoering.

“De boom is vooral bekend door zijn kroon van bloemen die onverwacht een geurige douche van goudgele bloemen afgeeft.”

Menukaart
De spa is niet groot, maar dat heeft tegelijkertijd ook z’n aantrekkingskracht. Naast de individuele behandelkamers zijn er ook twee duokamers. Verder beschikt de spa over een overdekt zwembad. Aromatherapie is de basis van het behandelingsconcept. In overleg met de gast wordt een mix van aromatische oliën aangemaakt waarbij warme sesamolie vaak de basis is. Zwaar of licht. Houtig of juist fris als limoen. Bloemrijk of kruidig. Hier staat de gast zonder enige twijfel centraal. Maar dan ook echt. Hier niet dat bekende, maar lege marketinggewauwel van veel bedrijven die je allemaal de hemel laten beleven, maar vaak met hun beloftes niet veel verder komen dan het plein waaraan het voorportaal grenst. De menukaart bestaat uit maar liefst tweeendertig behandelingen. Van Ancient Treat tot Glow, van Power Back tot Indian Head Massage. Naast tal van algemene behandelingen zijn er ook speciale behandelingen. Specifiek voor mannen en voor vrouwen.

Fluisteren
Zo is er Essence of Angsana voor hem en voor haar. Verder zijn er verschillende behandeling voor gezicht, handen en voeten onder de noemer Facials en Essential Pampering. De eenvoudigste behandeling kostte eind november 2007 255 EGP (34 EUR), een bijna dagdeelvullende behandeling onder de aanlokkelijke naam van Top tot Teen kost 900 EGP (120 EUR). Ik kies voor een Ayurvedic Body Massage 380 EGP (90 minuten voor 50 EUR). Voordat ik word opgehaald kan ik nog even wat acclimatiseren bij het zwembad voordat ik word opgehaald. In de behandelkamer hangt gedempt licht. Oosterse klanken vullen de ruimte. Langzaam bewerkt de masseuse alle delen van het lichaam met warme sesasmolie vermengt met de essences als citroengras die me ontspannen. Eerst achter, dan vorm. Als laatste een korte hoofdmassage. Als twee klankschaaltjes lichtjes tegen elkaar worden geslagen, betekent dat de behandeling is afgelopen. De masseuse fluistert dat ze klaar is, als je dat nog hoort en inmiddels niet bent weggedommeld. Ze raagt of je ‘comfortable’ bent en of je nog wensen hebt, en verlaat vervolgens de behandelkamer waarna alleen nog bijna spirituele klanken de kamer vervullen. Na bijgekomen te ijn, kun je in je eigen kamer douchen en je weer aankleden. En dan is er de keuze, nog even van het zwembad van de spa te genieten, of een dorstlessend kopje kruidenthee.

“Als twee klankschaaltjes lichtjes tegen elkaar worden geslagen, betekent dat de behandeling is afgelopen.”

Kimono
Voordat we het pand verlaten, kijken we nog even in de giftshop. En die blijkt tal van aantrekkelijke hebbedingetjes te verkopen. Geheel in die stijl van ‘the art of minimalism’  uit Zuidoost-Azië en het Verre Oosten. Luxe maar ingetogen merchandise van de Angsana Spa groep als zeepjes, oliën of serene wierookbranders. Of wat te denken van mooie notitieboekjes, schrijfpapier of een fraai T-shirt. Deze keer weerstaan we de verleiding, maar een volgende keer, en die komt zeker, zullen we ook onze beurs trekken om nieuwe flipflops, een kimono of een flesje met balsemende body lotion te kopen.

Woestijnnacht
Loom wandelen we de avond in. Het is begin december. De zon is inmiddels onder, en dan merk je hoezeer je in de woestijn verblijft. De meegenomen trui blijkt beslist geen overbodige luxe. De avondkilte en de bries die vaak vanaf de Rode Zee waait, koelt onze warme, goeddoorbloede lichamen. Vanaf het terras nog even genieten van de woestijnnacht, het geluid van ritselende vogels in de uitbundig bloeiende bougainvillea en het spel van de dansende lichtjes uit de huizen aan de overzijde van de lagune. En dan ….. slapen als een roos.

Angsana Spa, Mövenpick Resort, El Gouna, Red Sea, Egypt
T +20 66 354 4501  F +20 66 354 5160 E spa-elgouna(at)angsana.com I www.angsanaspa.com

Foto’s: Angsana Spa – Banyan Tree Group

Tip
Hoewel Angsana Spa is ondergebracht in het Mövenpick Resort and Spa El Gouna, is de spa voor iedereen toegankelijk en makkelijk te bereiken vanuit de andere hotels in El Gouna. Met de handige shuttlebus, na een gezonde wandeling door het dorp of met een fiets. Ook in het laagseizoen is het verstandig van te voren te reserveren.

(31 juli 2008, Leslie Leijenhorst)