Het Schrijflokaal

Tienduizenden vakantiehuizen op verstilde plekken

Tijdelijk een eigen onderkomen in Denemarken

Vakantiehuizen zijn er in alle maten,

Vakantiehuizen zijn er in alle maten,

Bij Nederlanders blijft kamperen ongekend populair. Toch neemt het aantal mensen dat een huisje huurt al maar toe. In binnen- en buitenland. Denemarken staat niet alleen bekend om zijn zeer comfortabele vakantieparken doch beschikt ook over tienduizenden vakantiehuisjes. Vaak liggen ze op de mooiste plekken op ruime percelen, temidden van de natuur of in het glooiende agrarische land, in alle uithoeken van de natie. En de zee is nooit ver weg. Wie in een Deens vakantiehuis logeert, voelt zich de koning te rijk.

Logeren in ‘n Deens vakantiehuis is een beetje als je tijdelijk een beetje Deen voelen. Het leven in Denemarken is anders. Het is leuk om in de plaatselijke winkels boodschappen te doen, bij de boer verse producten te halen en verse vis aan de haven te kopen. Zeker als je wat langer blijft. Je ontmoet de Denen en gaat je vervolgens misschien zelfs een beetje Deen voelen. Als bewoner van een vakantiewoning sta je veel dichter bij de bevolking dan wanneer je in een ‘reservaat’ woont. Want dat vind ik toch altijd een beetje van zo’n vakantiepark of camping. Ik ga graag naar Denemarken. Een paar dagen logeren bij vrienden op Jutland en vervolgens er nog een week in een huisje aan vast plakken. Telkens ergens anders, hoewel sommige plekken om herhaling vragen. Het huren van een huisje heeft zo veel voordelen. De kwaliteit van een huisje in een bungalowpark doet beslist niet onder doet voor die van een los vakantiehuisje. Maar de beleving is totaal anders.

Veel meer privacy

uitvoeringen en stijlen. En bovendien zijn in

uitvoeringen en stijlen. En bovendien zijn in

Het huren van een huisje komt het dichtst bij ‘wonen’ in Denemarken. En dat is wat ik graag wil, ook als ik op vakantie ben. Een heel huis met vaak een grote stuk grond voor jezelf, dus veel meer privacy. Je gaat boodschappen doen bij de lokale supermarkt in het dorp, of nog beter en verser bij de boer die je overal langs de weg tegenkomt. En laat vooral die aardappels en andere spullen thuis, behalve je eigen favorieten, die elders vaak moeilijk te krijgen zijn als hagelslag, pindakaas, gestampte muisjes, drop en speculaas. Dingen doen met vrienden of familie. Op jouw moment. Het enige voordeel dat een park wellicht heeft, maar dat geldt vooral als je kleine kinderen hebt dat alles onder hand bereik is en er tal van activiteiten voor kinderen zijn en een cafetaria en/of restaurant.

Uithoeken

alle uithoeken van het koninkrijk te huur.

alle uithoeken van het koninkrijk te huur.

Waar je ook in Denemarken verblijft, het water is nooit ver weg, en de zee evenmin. Heel vreemd is het dan ook niet dat een groot deel van de huisjes in de nabijheid van de kust liggen. Soms staan ze in het duinpan, dan weer in de duinbossen achter de kuststrook, of  gewoon op het platteland temidden van de glooiende akkers. Soms alleen, dan weer met een aantal langs een zandweggetje. Waar grote groepen huizen bij elkaar staan, zie je dat de bouwstijlen sterk verschillen. De eerste werden gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, en vervolgens breiden de gebieden zich in de loop van de eeuw daarop uit. En dat maakt deze gebieden nu zo vele malen aantrekkelijker dan de vakantieparken. Hier hangt, zoals bijvoorbeeld in de kustgebieden, de verstilde sfeer van een duindorp doorsneden door semi-verharde zand- en grintpaden, met hier en daar een huis. Sommige families hebben al generaties een huis in de familie. Vaak op de mooiste plekken, op de beste rang, bijna op de eerste duinrug, met schitterend zicht op die altijd weer fascinerende zee. Meestal zijn ze te herkennen aan de rieten daken. De moderne huizen, zeker als ze in de duinen liggen, hebben vaak gras- of sedumdak om ze nog meer met het landschap te laten versmelten.

Deense Waddeneilanden
quinta310De vakantiehuisjes, bungalows en villa”’s zijn overal in Denemarken te vinden. Van het eiland Bornholm tot Birka, van Tønder tot Tisvildeleje, van Noord-Sjælland tot Sønderborg. Toch ligt het merendeel van de huisjes langs de Noordzeekust, en op de Deense Waddeneilanden Rømø en Fanø. van de Duits-Deense grens in het zuiden tot aan het uiterste noordoostelijke puntje bij Skagen. In dit deel van Denemarken, West-Jutland, is misschien nog wel de grootste attractie de natuur. Het ruige landschap met de zee, de fjorden, de heuvels erachter, de rivieren en de grote beschermde natuurgebieden. Daarnaast liggen interessante steden als Aalborg, Århus en Kolding, en natuurlijk Legoland, allemaal op een afstand die het tot ideale bestemmingen voor favoriete dagtripjes maakt.

“De eerste werden gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, en vervolgens breiden de gebieden zich in de loop van de eeuw daarop uit.”

Arne Jacobsen
En het zijn niet alleen de plekken die de huisjes aantrekkelijk maken, ook het aanbod van accommodaties is breed. Klein en groot. Gelijkvloers of met een etage. Modern of traditioneel. Van een romantische rietgekapte villa tot een strakke moderne bungalow. Meestal van hout, ook wel eens van steen. Veelal in het buitengebied, een enkele keer in een van de pittoreske dorpjes of steden. Verder gooit de standaardinrichting hoge ogen. Omdat de meeste huisjes privé-eigendom zijn, varieert de inrichting per accommodatie; niet alleen het meubilair en wandversieringen doch ook allerlei zaken om een huis gezellig te maken als kaarsenstandaards, manden en kleedjes. Daardoor hebben ze een veel huiselijker sfeer, dan de gemiddelde standaardinrichting van een huisje in een bungalowpark. Vaak hebben de huizen lichte houten vloeren en een strakke moderne inrichting die nog het best omschreven kan worden als een afgeleide van de beroemde Deense meubelstroming uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Veel van de meubelen uit die tijd zijn nog altijd erg modern. Denk aan de meubelen van Arne Jacobsen zoals zijn multifunctionele Vlinder- en Mier stoelen. In andere huisjes heeft de huiseigenaar meer op met nostalgie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wellness afdeling die sommige – ware – villa’s hebben. Sauna, solarium, jacuzzi en zwembad. Sommige hebben het allemaal, andere een of meerdere componenten. Wie wil dat niet? Je eigen health centre. Let er alleen op dat de energiekosten fiks kunnen oplopen als je het zwembad vaak gebruikt en niet tijdig afdekt. De meter loopt rustig door.

House with a view
Afgelopen najaar logeerden we vlakbij Blokhus. In het donker kwamen we aan. Gouden karbonkels schitterden in de duisternis, midden op de weg die zo net in een zandpad was veranderd. Een, twee paar. Herten? Zo dicht bij de mensen, maar hier stonden de huizen her en der verspreid in het duinbos. De dagen daarop zouden we ze nog vaak tegenkomen. En dan ineens waren we over het hoogste punt. Hier werd het landschap open en kronkelende de weg langzaam weer naar beneden, naar het strand. Duinen aan weerszijden. Achter een duinwalletje lag onze schitterende villa, riet gekapt op een hoogte, nog geen vijftig meter hemelsbreed van zee. De eerste buren zaten minimaal een duintje verderop. De foto had deze keer de waarheid geen geweld aan gedaan. En de gehoopte herfststorm zou die week ook nog komen. Dus dat betekende behaaglijk bij de open haard een boek lezen, wat spelletjes spelen, terwijl de wind om het huis jaagde en staren naar de horizon waar de vette schuimkragen de hoge golven markeerden, en een vroege avondwandeling maken over het nabijgelegen strand. Een soort droom kwam uit. Niks hoeven. In het huis was gewoon alles. Een goed geoutilleerde keuken met kookeiland, een zithoek en dito eetgelegenheid, vier slaapkamers, diverse balkons, twee badkamers, een entresol met een tweede zithoek en balkon, een zwembad en jacuzzi, twee terrassen en een balkon. En dat met zijn vieren. Dit was ‘A house with a view’. Iets verderop lagen nog twee rietgekapte villa’s uit het vorige fin-de-siècle. Het had zo de set voor een historische film kunnen zijn. Jammer dat alles maar matig was schoon gemaakt en dit ongemak wat traag werd opgepakt. Maar het uitzicht en de zee, de zee en de zee maakte alles goed. Bovendien zou de rust, de ruimte en de geluiden van de natuur gaan werken als een heuse therapeutische elementen.

”Dus dat betekende behaaglijk bij de open haard een boek lezen, wat spelletjes spelen, terwijl de wind om het huis jaagde.”

Novasol
Wie in een vakantiehuisje in Denemarken wil logeren heeft keuze uit tal van aanbieders. Zo zijn er Danske Feriehus, DanCenter, Sol og Strand, Dansommer en Novasol. Novasol ontstond uit een eenmansbedrijfje dat in 1968 vanuit een kelder in Nørrebro, een net ten noorden van het Kopenhaagse centrum gelegen buurt, werd opgericht; Nordisk Ferie. Aanvankelijk richtte de organisatie zich vooral op de verhuur van vakantiehuizen in Noorwegen. Van een regelrechte eenpitter groeide het bedrijf tot de grootse aanbieder van vakantiehuizen in Noord Europa, nu Novasol genaamd. De uitgangspunten zijn onveranderd gebleven. Kwaliteit, service en geloofwaardigheid staan hoog in het vaandel. En door de ruime ervaring in de afgelopen jaren kan ik dat alleen maar beamen. Het bedrijf hecht ook aan een goede samenwerking met de huiseigenaren. Immers ze zijn een belangrijke speler van het proces. “U krijgt wat wij u beloven – en het liefst nog ietsje meer!” is hun slogan. Toen er vorig jaar wat startproblemen waren, en dat duidelijk aan het servicebureau werd gemeld, stond binnen een dag de servicemanager van heel Jutland in de stromende regen op de stoep. Met twee flessen wijn voor het ongemak. Ze stelde de feedback van de klanten hogelijk op prijs.

Wehkamp-catalogus
Bladeren in bijvoorbeeld de dikke Denemarken catalogus van Novasol is op zich al een groot deel van de voorpret. Groot en zwaar als een ouderwetse Wehkamp-catalogus. Dus gerust een paar kilo. Hoewel, …. er is zoveel keus dat je soms niet weet welke accommodatie je moet kiezen.  “L’embarras du choix”. In bos of duin, langs meer of ven. Modern of traditioneel. Klein of groot? Luxe of bescheiden. Zeker is dat zo’n weekje garant staat voor aangenaam en ultiem bijtanken. Want rust, ruimte en tot jezelf komen zijn eigenlijk altijd gegarandeerd.

Hele jaar door
Veel Deense vakantiewoningen zijn gedurende het hele jaar beschikbaar. Vooral in de zomer, maar ook tijdens de Paas- en Kerstvakanties is het extra leuk in een luxe vakantiewoning in Denemarken te bivakkeren. Echter, de andere jaargetijden hebben minstens zo veel charme en een verblijf in die periode is bovendien vaak veel aantrekkelijker geprijsd.

Voor meer informatie over vakantiehuisjes:
www.novasol.nl
www.dansommer.nl

Voor meer informatie over Denemarken:
VisitDenmark, Postbus 266, 2300 AG Leiden
T 071 5211544 (ma/wo/vr van 09u30-12u00)
www.visitdenmark.nl

(Foto’s: Visit Denmark)

(2 augustus 2008 door Leslie Leijenhorst)