Het Schrijflokaal

Oosterse reflectie en eigentijdse state-of-the-art

ADRES ONBEKEND: Real Spa Marine, Cascais

Toen in het voorjaar van 2007 het stijlvolle Villa Itália in Cascais haar deuren openden, ving ook de in de spelonken gelegen Spa Real Marina haar activiteiten aan. Een luxe hotel met deze allure, kan anno nu niet meer zonder. Na fitness, is welness nog meer het toverwoord. Jezelf verwennen. Dat mag best eens. En veel gasten willen bovendien toch enig vermaak en ontspanning van niveau zonder het hotel uit te hoeven.

Het overdekte zwembad heeft forse afmetingen

Het overdekte zwembad heeft forse afmetingen

Vanuit de hotelhal daal je af naar een soort halve kelderetage. En van daaruit lijkt het alsof je steeds dieper de aarde induikt. Een ondergrondse hellende gang brengt je naar de receptie. Gedempt licht. Zachte oosters aandoende klanken bezwangeren de atmosfeer. Duizend vierkante meter gewijd aan de weldaden voor het lichaam en de geest. Met een zwembad, verschillende behandelingskamers, sauna en hammam om er maar een paar te noemen. Na het invullen van een soort medisch check-in formulier is het tijd voor het maken van een keuze, die weer ongelofelijk moeilijk wordt gemaakt door het overzicht dat er meer als een omvangrijke menukaart uitziet. Deze keer kies ik voor een klassieke bodymassage Real Massage Aromatherapy. We waren ruim op tijd, en dan moet wel, want als je de reservering en andere informatie mag geloven zijn ze streng. Een half uur van te voren, leest onze reservering. We zijn iets later. Te veel gasten komen te laat, alleen hun eigen agenda respecterend, en gooien daardoor de werkschema’s regelmatig danig door de war.

“Langzaam schrijdt de tijd voort zonder daar nog een besef van te hebben.”

Aromatherapie
Even verderop liggen de kleedkamers. Ook hier louter luxe. Ruim van opzet, grote lockers, spiegels, haardrogers en comfortabele douches met massagekoppen. Grote, rulle zandkleurige badjassen en dito luxe slippers liggen klaar. Daarna kunnen we plaatsnemen in de gang waar langs luie bedbanken zijn aangebracht totdat we worden opgehaald. Overal hangt omfloerst licht en heerst een stilte die bijna spreekt. Hier wordt je vanzelf rustig. De behandeling vindt plaats in een kamer waar het licht zo mogelijk nog meer gedimd is. Alleen een paar kleine wandlampjes schijnen richting de vloer. Margardia Santos en Vitor Ruivo, het is deze keer een duo-behandeling, zijn die dag de masseurs. Margarida vraagt me welke aromatisch essence(s) ik gemengd wil hebben met de basisolie. Aromatherapie is hier de rode draad van het behandelingsconcept. De heilzame kracht van kruiden. Pure ontspanning, wat extra aandacht voor de luchtwegen of juist het losmaken van de spieren? Ik aarzel tussen jeneverbes en rozemarijn maar ga toch uiteindelijk toch voor munt en citroen. Langzaam schrijdt de tijd voort zonder daar nog een besef van te hebben. Na afloop worden we naar een binnenhof gebracht waar daglicht binnendringt. Terug in de werkelijkheid? Nee, nog niet. Zelfs de geluiden van de zeepromenade zijn niet hoorbaar.

“Pure ontspanning, wat extra aandacht voor de luchtwegen of juist het losmaken van de spieren.”

Theepot
 Het lijkt qua opzet en inrichting nog het meest op een soort kloostergang. Een patio in Oosterse stijl. Minimalistisch, bijna ascetisch. Grintbedden, een enkele struik, en ook hier zo mogelijk nog traditioneler fluit- en tokkelmuziek uit het Verre Oosten. Aan alle zijden staan een of twee luie slapers. Even later krijgen we thee aangereikt, geserveerd op een dienblad in Chinese lakstijl, geschonken uit een zwarte, gietijzeren theepot. Lichte, kruidige thee. Goed voor de afvoer van slechte stoffen. We kunnen er net zo lang blijven als we willen. Gebruik maken van de fitness ruimte met cardio-apparatuur, het zwembad, de sauna of de hammam? Of een combinatie daarvan. We besluiten nog even te blijven liggen, na genietend van de weldadige behandeling die voelt als een warme deken. Alles voelt lekker rozig, en tintelt plezierig.

Real Spa Marine in Grande Hotel Real Villa Itália, Rua Frei Nicolau de Oliveira 100,
P-2750-319 Cascais

T +351 210 966 000 F +351 210 966 001 I www.granderealvillaitaliahotelspa.com

Naast de vele korte behandelingen zijn er ook dag- en meerdaagse behandelingen; tot arrangementen van vijf dagen toe.

31 juli 2008, drs. Leslie Leijenhorst