Het Schrijflokaal

Wereldberoemd Flora Danica servies uitgebreid

Het wereldberoemde Flora Danica bracht onlangs een nieuw serviesdeel op de markt: gracieuze kandelaars met een klassieke uitstraling. Hoewel nog altijd kostbaar, zijn ze stukken goedkoper dan het pièce de resistance uit de collectie: de fameuze ijskoeler van rond 100.000 euro. De vervaardiging van dat heuse kunstwerk vergt dan ook maar liefst zeven werkweken. De prijs van de kandelaars? Een bescheiden 3722 euro. Per stuk wel te verstaan! Maar dan heb je wel een kunstwerkje.

 

Convulvolus en Polygala (Foto: Royal Copenhagen)

Convulvolus en Polygala (Foto: Royal Copenhagen)

De kandelaars zijn gevormd, geschilderd en versierd met dezelfde zorg als de originelen tweehonderd jaar geleden. Elke penseelstreek is met de hand aangebracht, zodat elk blaadje levensecht lijkt. Bloemen omarmen de kolomachtige kandelaar. Op deze kandelaars prijken Polygala, een vleugeltjesbloemige en Convulvolus, een dagschone-soort. Er werd speciaal voor deze planten gekozen omdat alle soorten in hun oorspronkelijke afmeting op de verschillende serviesstukken worden geschilderd. Dat aan het gevierde servies Flora Danica een nieuw onderdeel is toegevoegd, is overigens een zeldzame nieuwigheid, want inmiddels is het al meer dan tien jaar geleden dat nieuwe items werden toegevoegd aan het servies dat wilde Deense bloemen als themadecoratie heeft.

Meer dan 900
Met deze kandelaar telt het servies 74 verschillende onderdelen. Terwijl het aantal gebruikte bloemen uit de complete, oorspronkelijke 18e eeuwse Flora Danica (meer dan 900 verschillende bloemen en planten die in het wild voorkwamen in het toenmalige veel grotere koninkrijk Denemarken) inmiddels een veelvoud daarvan is.

Meer informatie: C FORMS, tel. 076 587 38 20 of www.royalcopenhagen.dk

(Nordic 2/2006 door Leslie Leijenhorst)