Het Schrijflokaal

Fins glasmerk iittala 125 jaar

Dit jaar bestaat iittala 125 jaar. En daar wordt uitgebreid bij stilgestaan. Het Finse designmerk, bekend door zijn witte i met stip in een rood cirkeltje, staat al lang niet meer alleen voor het praktische en soms eigenzinnige gebruiksglas. Iittala vertegenwoordigt sinds een aantal jaren een lifestyle zoals de marketeers van het Finse designconcern hebben gemeend te moeten uitdragen. Dus valt onder iittala nu ook kunstglas (ooit onder meer onder de naam Nuutajärvi gemaakt), aardewerk van Arabia, en pannen en bestek van Hackmann. Eigentijds en veelzijdig. Van 19 mei t/m 3 september 2006 vindt er in het Museum voor Toegepaste Kunst in Helsinki een groots retrospectief plaats.

Iittala_logo_redDe tentoonstelling (draagt bij het ter perse gaan) de werktitel ‘Parels van glas – iittala 125 jaar’. Hoewel de tentoonstelling aandacht zal besteden aan de gehele periode, zullen de glascollecties vanaf de periode van Aino and Alvar Aalto in de jaren dertig van de vorige eeuw doorlopend naar de hoogtijperiode van de jaren vijftig en verder de rode draad vormen. Het zal de eerste keer zijn dat de grote iittala meesters –  de Aaltos, Tapio Wirkkala, Kaj Franck en Timo Sarpaneva – in één en dezelfde tentoonstelling te zien zullen zijn. Elk van hen krijgt aan de hand van een monografische opstelling binnen de overkoepelende tentoonstelling extra aandacht.

Overzicht
Bij de tentoonstelling verschijnt een herdenkingsboek. Dit zal onder meer bestaan uit artikelen van schrijvers uit verschillende landen. In het iittala Glasmuseum in het gelijknamige dorpje Iittala zal een kleinere tentoonstelling plaatsvinden die een zo compleet mogelijk overzicht geeft van de verschillende soorten glaswerk die in de afgelopen 125 jaar zijn geproduceerd. Het iittala Glasmuseum maakt sinds begin 2005 deel uit van het nationale Designmuseum in Helsinki.

Designmuseum, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki; iittala Glasmuseum, 14500 Iittala, www.designmuseum.fi.

(Nordic 1/2006 door Leslie Leijenhorst)