Het Schrijflokaal

Verborgen in de heuvels van de Algarve

Met zijn meer dan 3000 zonneu­ren is de Algarve het hele jaar door een favoriete bestem­ming. De meeste vakantie­gangers strijken neer in de soms luxe, maar weinig authentieke slaapbun­kers, pal aan de kust. Wie echter net ten noorden van de Via Infan­te Dom Henri­que op zoek gaat naar een plek voor de nacht, komt soms de verrukke­lij­kste droom­hotel­le­tjes tegen waar per­soon­lijke aandacht, rust en com­fort hoog in het vaandel staan. Monte do Casal, gehuis­vest in een 18e eeuws land­huis, is er een van.

 

P L E I S T E R P L A A T S

d37f2a9767

Een zwembad geeft verkoeling op warme dagen.

Monte do Casal ligt verscho­len aan een landweg, in de heuvels boven de provincie­hoofd­stad van de Algar­ve, Faro, tussen Estoí en Moncarapacho. ‘Far from the mad­ding crowd’ ter­wijl je toch vanaf het terras aan de hori­zon de kust­lijn met zijn toeristi­sche genoe­gens ziet liggen, maar versto­ken blijft van de kermis die daar soms bij hoort.

Koetshuis
Deze viersterren accommodatie wordt omgeven door een ruim drie hectare groot landgoed. Het hotel telt twaalf kamers waar­van vijf suites die over een aparte woonkamer, slaap­kamer, badka­mer en terrras beschikken. Het ont­bijt wordt geser­veerd op het terras geser­veerd. De sinaas­ap­pels geplukt in de nabij gelegen boomgaarden vormen de bron van het verrukkelijke vers geperste sap.

“De brood­jes zijn afkomstig van het dorpsbak­kertje.”
Een van de ruime gastenkamers.

Een van de ruime gastenkamers.

De bar en het restau­rant bevinden zich in het voormalige koetshuis met traditionele zolderingen van eucalyptusbalken en rieten matten. Afhankelijk van de tempe­ratuur eet men buiten op een voor een deel over­dekt terras of binnen. Vis, schaal- en schelpdieren en wild uit het bin­nenland domineren de menukaart. Er staan veel, lichte gerechten op als kwartelmousse en garnalen gestoofd in knoflook en koriander.

Estoí
Naast het verwarmde zwembad omgeven door metershoge oleander­struiken, is er een all-weather tennis­baan. De stran­den en topgolfter­reinen als Quinta do Lago, San Lorenzo en Vale do Lobo liggen op hoogstens twintig minuten verwij­derd. Het hotel is een uitstekende uitvalsbasis voor wie graag auto­tochtjes in nog nauwelijks door het toeris­me aange­taste bin­nenland wil maken. Het ligt vlakbij het 13e eeuwse markt­stadje Es­toí dat beroemd is om zijn lom­merrij­ke lustoord: een Fran­s ogend roze gekalkte paleisje omringd door formele tui­nen.

Claridges
Monte do Casal wordt geleid door het uiterst aimabe­le Britse echtpaar Carol en William Hawkins. Bill werkte geruime tijd bij The Savoy Group, de beroemde Britse hotel­groep. Bij het fameuze Claridges en Savoy leerde het het vak. Verder was hij geruime tijd op de Bermudas en Zwitserland werkzaam. Hoewel het gastenboeken bijna uitpuilt van lyrische loftuitingen van bewoners van Groot-Brittanië. Van Cornwall tot Cumbria, en van Londen tot Leeds is Monte do Casal toch geen Britse kolonie. Gasten uit alle wind­stre­ken van de aardbol weten dit paradijsje te waar­deren. Al was het alleen al om de fraaie ‘off-the-beaten-track’ routes die Bill voor zijn gasten heeft uitgestippeld en je de Algarve van zijn meest authentieke kant laten zien.

Monte do Casal, Cerro do Lobo, P-8000 Estoí, Portugal, T +351(289)­91503, F +351(289)91341, www.montedocasal.pt

(7 juli 2007, eerder gepubliceerd in Business Class 4/1995)