Het Schrijflokaal

Sociaal Tuinieren

Het Schrijflokaal heeft begin november een auto vol met vaste plantenstekken, wortelstokken en kleine heesters voor een van de projecten Sociaal Tuinieren van de Nederlandse Tuinenstichting gedoneerd; in Jeruzalem (Amsterdam-Watergraafsmeer) Tal van kratten en diverse vuilniszaken vol. Met allerlei sterke vaste planten. Samen met moeder, die veel zaailingetjes in de verschillende borders van de eigen tuin had gevonden en opgepot, bleek een veel grote selectie planten en heesters gedoneerd te kunnen worden.

Doel van het project is zo veel mogelijk kleine voortuintjes onder handen te nemen, om de buurt er weer wat florissanter uit te laten zien. In de buurt wonen veel alleenstaanden, en vooral veel oudere vrouwen, die niet meer in staat zijn hun eigen tuin goed te onderhouden. Samen met deskundigen van de Nederlandse Tuinenstichting, een professionele tuinarchitecte en vrijwilligers (voor de hand- en spandiensten) worden elke paar maanden een nieuwe reeks tuintjes aangepakt. De tuintjes worden vervolgens door studenten van een groenopleiding in Amsterdam onderhouden. De Nederlandse Tuinenstichting kiest vooral buurten uit die ook in de stedenbouwkundig en architectonische aspect een bijzondere waarde hebben. Het behoud van groen cultureel erfgoed en ensembles van rood en groen behoort immers tot een van haar haar doelstellingen.

Het Schrijflokaal doet voorlopig eenmalig aan het project mee. Indien de agenda het toelaat wordt er ook meegeholpen met plantwerk.

(13 november 2014)