Het Schrijflokaal

Schenking aan stichting Voedselbank Haarlemmermeer

Dit jaar bestaat de stichting Voedselbank Haarlemmermeer vijf jaar. Dat werd onlangs op bescheiden doch succesvolle wijze herdacht.  Leslie Leijenhorst van Het Schrijflokaal kent secretaris, Marianne Uitendaal, al heel lang. Een gesprek onlangs met haar bracht hem tot de conclusie dat de Voedselbank meer doet dan alleen maar voedselpakketten uitdelen. Ze staan ook altijd te juichen als ze bij tijd en wijle hun klanten (zo heten ze) een extraatje kunnen geven. Of dat nu bij een welkomstpakket is of een feestelijke gelegenheid als de Decemberfeesten is. Zo gaven de bibliotheek en het theater kortingsbonnen om het lustrum luister bij te zetten.

“Waarom zou ik ook niet iets kunnen doen? Iets dat aansluit bij mijn professie en belangstelling.” Leijenhorst was meer dan zeven jaar vrijwilliger-pr-consultant van de Hortus Bulborum in het Noord-Hollandse Limmen, ’s werelds unieke schatkamer van historische voorjaarsbolgewassen. Hij ontwikkelde tal van pr-instrumenten waaronder een fraaie reeks dubbele wenskaarten met schitterende foto’s van Philip Friskorn en anekdotes op de achterzijde. Een idee was snel ontstaan. “De dozen enveloppen gaan per vijfhonderd, dus doen we daar vijfhonderd kaarten bij. Verdeeld over zo’n veertig van de in totaal 48 thema’s die de serie telt. En dan nog ruim 500 kaarten extra als toegift.“ Afbeeldingen van levende oude soorten tulpen, narcissen en krokussen die alle nog  hoofdzakelijk op zeer kleine schaal voor botanische en paleistuinen alsmede historische collecties worden gekweekt. Samen goed voor een cadeau t.w.v. ruim 2000 EUR winkelwaarde.  Privé-liefhebbers van dit soort bolgewassen vinden in de catalogus van het nabijgelegen tuincentrum Peter C. Nijssen, namelijk in Heemstede (www.pcnijssen.nl), een schier eindeloze keuze (elk jaar vanaf augustus leverbaar).

De stichting Voedselbank Haarlemmermeer mag zelf bepalen wat ze met de kaarten doet. Bijvoorbeeld sets toevoegen bij speciale pakketten tijdens feest- of andere hoogtijdagen dan wel wanneer de stichting nieuwe klanten welkom heet met een kleine attentie.

En zo bedacht Het Schrijflokaal weer een 1+1=3 idee, want de klanten krijgen er een onverwacht aardigheidje bij en tegelijkertijd wordt op een leuke manier publiciteit gemaakt voor de hoeders van oude voorjaarsbolgewassen in Limmen: de Hortus Bulborum.

(23 mei 2011)