Het Schrijflokaal

Nieuw servies: Korinto – Zomer met Haapaniemi

Het is al weer vier jaar geleden dat ontwerper Klaus Haapaniemi voor het Finse iittala Taika ontwierp. Een servies met een mystiek bosthema dat in veel landen enthousiast werd ontvangen. Op 18 april jl. zag in Nederland alweer het derde servies met dit thema het licht: Korinto. Wederom met die kleurige illustraties van een fraaie fantasiewereld.

 

Uitbundige zomer met libellen en bloemen

Uitbundige zomer met libellen en bloemen

Korinto (klemtoon op eerste lettergreep, zoals met alle talen uit de Fins-oegrische taalfamilie: Fins, Ests en Hongaars) betekent overigens libelle en roept samen met de andere motieven en vooral ook kleuren het beeld op de hevige en uitbundige maar kortdurende zomers in het noorden. Van zo’n lome zomerdag, zelfs als het buiten slecht weer is.

Warm terracotta

Dat Iittala en de ontwerper bij de lancering van het servies duidelijk rekening hebben gehouden met het Mix & Match concept valt je direct op als je ziet hoe makkelijk Korinto combineert met andere serviesonderdelen van de Finse aardewerkfabrikant. En dat hoeft nauwelijks te verbazen. Want combineren met serviesonderdelen dat is de grote kracht van het bedrijf, vooral sinds een van de grootste Finse ontwerpers van de 20ste eeuw Kaj Franck (1911-1989), lang artistiek directeur van het bedrijf, een aantal basisserviezen ontwierp. Hij wordt ook wel het geweten van het Fins design genoemd. Eenvoud, combinatiemogelijkheden en multifunctionaliteit waren telkens uitgangspunten. Zo valt te denken aan het immer razend-populaire en no-nonsense design servies Teema (van 1948-1974 als Kilta, vanaf 1981 eerst als Teema). Nu is dit aardewerk ook verkrijgbaar in warm terracotta en fris turquoise. En dat gaat mooi samen met Korinto. Terwijl ook het vrolijke groen van de Kartio-glazen mooi combineren. Doch ook mindere klassiekers als het veel recentere Aika versterken het totaalbeeld op een mooi gedekte tafel.

Bos

Korinto is eveneens verkrijgbaar in twee formaten papieren servetten

Korinto is eveneens verkrijgbaar in twee formaten papieren servetten

Na de lancering van Taika, het eerste servies waarbij het bosthema werd uitgewerkt met dieren als de bosuil en de vos, volgde Satumetsä waarin een hertje en een pauw de hoofdrolspelers waren. Natuur is een terugkerend thema binnen deze serviesreeks met die karakteristieke, kleurrijke en levendige illustraties. Hoewel Haapaniemi in Centraal Londen woont, blijft hij sterk aangetrokken tot het bos en het vrije plattelandsleven. Hij blijft een Fin. En die houden van de natuur. “In feite zijn veel dingen die door mensen worden gemaakt en ontworpen een nabootsing van de natuur,“ aldus de succesvolle ontwerper. En we hoeven alleen maar te kijken naar dat ontwerp dat de wereld veel kleiner heeft gemaakt. Het begon met Daedalus, later de gebroeders Wright en nu een Airbus of mega-Boeing. Het vliegtuig waarvoor de vogel en zijn vleugels de grote inspiratiebron waren.

Seizoen

De ontwerpen worden aangebracht op productonderdelen waarvoor Heikki Orvola tekende. Net als sommige andere series of kleurthema’s uit bepaalde serviezen is ook Korinto een typisch seizoensproduct dat slechts een deel van het jaar wordt aangeboden. Naast onder meer beker, kop-en-schotel, borden in twee maten en een serveerschaal zijn er eveneens twee afmetingen servetten te koop (24 x 24 cm en 40 x 40 cm). Van sommige detaillisten weet ik dat ze meestal wel een kleine voorraad onderdelen aanhouden zodat liefhebbers ook buiten het seizoen hun tafelwaar kunnen uitbreiden.

Zie verder www.iittala.com

(15 mei 2011 Leslie Leijenhorst)