Het Schrijflokaal

Ria Formosa, een van de zeven natuurwonderen van Portugal

Oase van rust, paradijs voor flora en fauna

concept

039_Ria_Formosa_SunriseDuinen en zandbanken, slibben en schoren, stroompjes en moerassen, lagunes en eilandjes. Zo ver het oog reikt. Een langgerekte strook van zo’n 60 km lang van Manta Rota in het oosten tot Praia do Ancão in het westen. Een langgerekte natuurlijke barriere voor de Portugese Zuidkust. Een uniek natuurgebied en toch zo onbekend.

qlago_300dpi.lrBijna elke bezoeker die met het vliegtuig in Faro aankomt, heeft het vanuit het raampje wel eens bij de start of landing gezien. Die vele eilandjes , de langgerekte lagunes en de maritieme pijnboombossen langs de kust. Het grootste deel vormt over een strook van zo’n zestig kilometer van CacelaTavira in het oosten tot aan Vale do Lobo in het westen het natuurpark Ria Formosa. Een van de ten onrechte onbeminde attracties van de Portugese zuidkust. En bovendien een van de zeven natuurwonderen van het land.

Zeven eilanden

Rijke flora en fauna

Picknick
9b41c4aa32Een van de mooiste manieren om de Ria Formosa te verkennen is per boot. We worden opgehaald bij de pier, net buiten de stadsmuur van het eeuwenoude centrum van Faro, de provinciehoofdstad van de Algarve. Vlakbij waar de fameuze Igreja Matriz staat met zijn lugubere beenderkapel. Het is fris vandaag, hoewel de zon volop schijnt. Een zomertrui had ik wel meegenomen, doch een extra jackje was me beslist welgevallen. Een stevige rubberboot met comfortabel leuningstoelen en krachtige motor komt ons ophalen. Eenmaal ingestapt koersen we in hoge snelheid naar Ilha Deserta (verlaten eiland). Even varen door een van zes  verbindingsopeningen een paar tientallen meters de oceaan op. En dan voel je direct hoe groot het contrast is tussen de luwte van de lagune en brede deining van de oceaan. Op het eiland woont niemand, alleen vogels, reptielen en andere dieren. Een houten paviljoen met veel glas valt op, het blijkt een restaurant. We houden er deze keer alleen een korte picknick. En niet zo maar een.

Bergrug
IMG_0177_01We mogen rondwandelen, schelpen zoeken of gewoon wat van de zon genieten. Tot onze verrassing komen grote dozen en koelboxen uit de boot. En daar zal het niet blijven. Ons wordt champagneglazen in een stoffen servet aangereikt. En vervolgens Portugese champagne ingeschonken, gezouten amandelen geserveerd en …. lokale verse oesters. Decadenter kon niet. Al snel blijkt alleen voor de liefhebbers. En dat is niet iedereen. We worden ondertussen getrakteerd op een schitterend uitzicht naar alle kanten, de lagune, het ruige eiland, de vuurtoren op het naburige eiland waar we gaan lunchen en aan de noordelijke horizon de oprijzende heuvelrug die de Algarve tegen de noordelijke winden beschermd.  Soms heel in de hoogte, doch onhoorbaar een vliegtuig dat de zoveelste lading toeristen brengt die ook willen genieten van de geneugten die deze regio biedt.

“We worden ondertussen getrakteerd op een schitterend uitzicht naar alle kanten, de lagune, het ruige eiland, de vuurtoren op het naburige eiland ….”

Fris en nat
Wat later varen we verder, op weg naar het andere eiland. Voor de lunch. Onze kapitein besluit even buitengaats te gaan. Allemaal om te zien en te ervaren.  Door een van de zes openingen die tussen de eilanden liggen die de lagune afschermen. Een paar tientallen meters de oceaan op. En dan voel je direct hoe groot het contrast is tussen de luwte van de lagune en brede, lange deining van de oceaan. Ilha do Farol (vuurtoren) is de volgende stop.  Een klein keffertje wil ondanks de geruststellende woorden niet tot bedaren komen. Hier hangt de lome vakantiesfeer. Een paar straatjes, meer soms zanderige paden met aan weerszijden simpele vakantiehuizen met bonte luiken en sobere tuinen. Alleen de bougainvillea, oleanders en andere bonte droogtebestendige bloemen en heesters geven kleur, soms klimmend langs de gevels. Op weg naar A do João. In feite gaan we bij Jan eten. Want zo’n naam is Joao eigenlijk. Een simpel eethuis, aan de voet van de vuurtoren. Een terras met zicht op de oceaan. De praktische formica tafeltjes worden voorzien van een wit papieren lakentje, servetten en natuurlijk vers brood, boter, wat olijven en snackjes. A do João blijkt zo’n typisch eethuis dat je soms voorbij zou lopen. Maar het eten is verrukkelijk. We hebben salade met tomaten en uien die ergens naar smaken, huisgemaakte frites en kakelverse dourade die aan tafel wordt gefileerd. Een glaasje water en wijn completeren de maaltijd. Om af te sluiten met koffie.

Opspattend water
De terugreis richting Ilha do Faro beloofd fris en nat te worden, want de wind komt pal uit het westen. Echter als we hoge snelheid maken hebben we weinig last van het opspattende water. En dat blijkt ook zo. Soms kris-kras varend door de armen die de waterpartijen in de lagunes met elkaar verbinden. Dan weer pijlsnel schietend over het water. Her en der vogels voorbij scherend of dobberend op het water. Formosamar is gespecialiseerd in allerhande uitstapjes in de Ria Formosa. In moderne en traditionele boten. Onze gids Christina legt uit: “Georganiseerd of individueel. Met een traditionele tonijnsloep of een kayak, een zeilboot of een stevige en zeewaardige rubberboot waar ook de kustwacht weg mee zou weten. Gewoon wat rondvaren, dolfijnen kijken of vogels spotten. In de rustige stromen in de luwte of op open zee.  Alle uitstapjes worden georganiseerd vanuit Faro en Tavira.”

 

Uitvalsbasis voor sportieve activiteiten

Lunchen, borrelen, dineren

Met zicht op haven, strand of natuurpark Ria Formosa
(van oost naar west)

TaviraAmora Vero, Rua João Vaz Corte Real, 80, 8800-000 T 351 281 098 007
Topper in het Rome van de Algarve (vanwege zijn vele kerken en kapellen).

OlhãoCasa das Tostas, Av. 5 de Outobro, Olhão, 8700-000, T +351 289 71 55 88
Aan de esplanade aan de waterkant.

Ilha do FarolÀ do João
Simpel eethuis met verrukkelijke doch eenvoudige gerechten uit de Portugese keuken zoals kakelverse vis en uiterst aardige bediening.

Ilha Desertarestaurante Estaminé
http://animaris.pt/en/
Ecologisch verantwoorde architectuur op een ‘onbewoond eiland’. Reserveren aan te bevelen. Nadruk op vis-, schelpen en schaaldieren. Alleen per boot vanaf de oude stad van Faro te bereiken.

 

Ilha do FaroSui Generis
www.suigeneris.pt of http://www.facebook.com/suigeneris.faro
Trendy, hippe inrichting, op een schiereiland waar ook het strand van Faro ligt. OOk voor sushi. Niet ver van de luchthaven.

Quinta do LagoCaso do Lago
http://www.quintadolago.com/dining/en/index.php/restaurants/casa_do_lago%20
Klein, wit paviljoen met grote raampartijen op een landtong. Aan weerszijden zicht op lagunes en het rijke vogelleven. Terras pal aan het water.

Quinta do LagoGigi’s
http://www.youtube.com/watch?v=gQOHsanYQgU
Het strandrestaurant van het sjieke Quinta do Lago hotel. Te bereiken via een lange houten brug over de moerassen van het natuurgebied. Voor een magische zonsondergang.

Vale do LoboJulia’s. Praia do Garrão Nascente
www.julias-algarve.com
Al meer dan veertig jaar een van de hotspots in het zustervilladorp van Quinta do Lago: Vale do Lobo. Voor snacks over uitgebreide maaltijden. Tijdig boeken.

Voor meer informatie:

www.visitportugal.com

www.algarvepromotion.pt

www.formosamar.com