Het Schrijflokaal

Planten die de wereld een gezicht gaven

Remarkable Plants.81Helen en William Bynum hebben al hun hele leven een grote belangstelling voor alles wat met planten en tuinieren te maken had. Ze hebben vele publicaties op hun naam. Hun nieuwste boek behandelt de bijdrage die planten, struiken en bomen aan de wereld leveren; in acht hoofdstukken, elk gewijd aan een thema. Alleen de titels intrigeren al. Taste, Heal and Harm, Technology and Power, en Cash Crops.

Heal and Harm is gewijd aan gewassen die genezen, maar indien verkeerd gebruikt ook even goed kwaad kunnen doen. In Cash Crops worden planten beschreven die multinationals nu miljardenwinsten opleveren zoals indigo, koffie en tabak. Weer een ander hoofdstuk gaat over planten en struiken die constructiematerialen (bamboe) of grondstoffen voor textiel leveren (katoen, linnen). Het afsluitende hoofdstuk Wonders of Nature gaat over planten en bomen die het landschap op een bijzonder markante manier bepalen zoals baobab, Welwitschia of de zonnebloem.

Remarkable Plants That Shape our World biedt tal van interessante anekdotes over wonderen uit de plantenwereld. Terwijl de uitgave even interessant is voor liefhebbers van botanische kunst. Het boek is namelijk rijk geïllustreerd met maar liefst 206 illustraties, vaak paginagroot, waarvan 175 in kleur. De prenten komen uit de onvergelijkbare collecties van Royal Botanic Gardens Kew in Engeland.

Afbeelding: “A selection of ‘Tomatoes or Love-Apples’ from Alnum Benary (1879).“

Tekst: Leslie Leijenhorst

Remarkable Plants That Shape Our World
Auteurs: Helen en William Bynum
Uitgever: Thames & Hudson
ISBN: 978 0 500 51742 0
Jaar: 2014
Pagina’s: 240 pp.
Prijs: ca, € 34,95