Sinds voorjaar 2006 is de Noorse Hanzestad Bergen een hotel met historie rijker. Nieuw en toch oud. Tja, dat kan. Het oude havenkantoor vlakbij de Haakonshallen, tegenover het prestigieuze Radisson SAS Royal, kreeg een nieuwe functie. En wat is nou een mooiere logeerplek in een eeuwenoude havenstad dan daar waar vroeger havenbaronnen, scheepsverladers en kapiteins vergaderden en zaken deden. In de jaren twintig van de vorige eeuw oogden dat soort gebouwen, net als postkantoren en stations, nog als heuse kerken en kathedralen voor het vak of het ambt. Hotel Havnekontoret.
Verademend te zien dat een architect in een stad met zo’n rijke maritieme historie en verbondenheid met het water en de zee nou eens niet voor een thema koos dat geïnspireerd is door de zeevaart en het havenbedrijf. In wezen ging hij uit een van een eclectische stijl- en kleurenkaart en vond een wonderlijk aardige stijl. Enerzijds sterk gericht op de architectuur van het gebouw dat in 1920 als Havenkantoor werd neergezet. Anderzijds met allerlei elementen uit neo-stijlen.
Volkskunst
Het historische gebouw werd compleet gerenoveerd en waar nodig gerestaureerd. Wie door het hotel heen wandelt, vooral door de delen die bijna geheel in oorspronkelijke stijl zijn gelaten – de oude entree aan de waterkant, de hal en het trappenhuis – wordt overweldigd door al die rijke stijlelementen die de tand des tijds doorstonden. Hier ademt een tijd van toen het ambacht nog hoog in het vaandel stond, en men er geld voor wilde uitgeven. Schilders voorzagen wanden en plafonds van schilderingen die duidelijk hun herkomst vinden in de volkskunst, timmerlieden lieten hun beste kunnen zien in solide paneeldeuren, en glazeniers maakten fraaie glas-in-lood panelen. Op andere plaatsen heeft de nieuwe tijd zijn entree
gemaakt, maar soms toch met een knipoog naar het verleden. Zoals het meubilair in de lobby dat doet denken aan de luxe lounges van zeestomers in Art Deco-stijl of de neo-barokke meubelen in allerlei hippe kleuren als paars en bruin. Want nadat het een tijd lang, na een decennium heel modieus te zijn geweest, was verfoeid, mogen die kleuren weer helemaal. Het nieuwe ouderwetse paars en bruin komen samen met café-crème overal in het hotel terug.
“Neo-barokke meubelen in allerlei hippe kleuren als paars en bruin.”
Panoramisch uitzicht
Ook in een ander opzicht is Havnekontoret state of the art: wireless Internet, flat screen tv’s en een glimmende gym alsmede een sauna en stoomcabine. De kamers aan de havenzijde en de entreezijde genieten duidelijk de voorkeur. Vooral op de wat hoger gelegen etages. De eerste hebben een bijna panoramisch uitzicht op de fjord en de haven. De aan het pleintje gelegen kamers in het bijzonder voor zij die graag naar de bergen kijken;zoals de comfortabele zolderkamers met dakramen op de zesde etage. Van hieruit zie je in de verte, bij helder weer, de Fløibanen omhoog kruipen en weer naar beneden glijden. Afwisselend op weg naar het populaire uitzichtspunt, dan weer naar het dalstation. Ook hier bruin en paars, weelderig gedecoreerde elementen die contrasteren met stevige grof houten bedborden. Toch zit er ook iets obligaats is. Je vraagt je hoe zeer het interieur bestand is tegen de groepen mensen die van het platteland komen om in het weekend de beest uit te hangen. De voorbeelden daarvan trof ik ‘s ochtends om vier uur aan toen ik de bus naar de luchthaven nam. Vreemd dat een deel van badkamer geheel van glas is, waardoor je weinig privacy hebt. In de kamers kun je het jezelf bovendien beslist comfortabel maken. Zelf koffie en thee zetten bijvoorbeeld. Een aardige formule is bovendien dat er standaard een lichte avondmaaltijd in de prijs is inbegrepen, maar wie er een glasje wijn bij wil drinken moet wel wat moeite doen om iemand te vinden. De maaltijd is in buffetvorm, en er komt maar zo nu en dan een personeelslid kijken.
“Op andere plaatsen heeft de nieuwe tijd zijn entree gemaakt, maar soms toch met een knipoog naar het verleden.”
Lokatie
En daar komt dan ook duidelijk een probleem om de hoek kijken. Jong en hip is de sfeer van het hotel. En dat lijkt ook de benadering van het personeel. Of dat nou altijd een voordeel is, valt zo te betwijfelen. Wel aardig en behulpzaam, maar wat je zo vaak in dat soort etablissementen merkt. Wat nonchalant. Soms is het gesprek met die collega, bij voorkeur aan de balie, toch net wat belangrijker. De gast moet dan maar even wachten. Onervaren beslist ook. Zo was de receptie meerdere malen onbemand, vooral in de avond. En dan is het evenmin vreemd dat vrienden vanuit Nederland het hotel niet kunnen bereiken. Noch de telefoniste, noch de receptie nam op. Uit monden van andere beroepshotelgasten tekende ik vergelijkbare klachten op. Een makelaar zegt tegen al zijn klanten: Mevrouw, meneer, de lokatie daar draait het om. En daar valt ook in dit geval weinig op aan te merken. Maar een lokatie kan nog zo aardig zijn, als er wat schort aan het menselijke kapitaal houdt het snel op. Havnekontoret ligt praktisch naast Bryggen, het historische houten havenbuurtje dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, ligt pal aan de haven, vlakbij de overdekte vismarkt, op tien minuten wandelen van het centrum, de St. Mariakerk en de Rosenkrantztoren. Bijna alles ligt letterlijk op loopafstand.
Go for a stroll
Beslist aardig daarentegen is weer dat je nu eens geen chocolaatje op je bedkussen vindt, maar een kaartje Go for an evening stroll. Hoewel er op verschillende andere zaken beslist wat af te dingen valt, is dit een van de beste tips die ik ooit op mijn hotelkamer vond. Geen zoetigheid net nadat je je tanden hebt gepoetst of een alcoholische night cap, doch de suggestie nog even lekker te gaan uitwaaien langs de havenkant. De receptie beschikt over plattegronden met geschikte wandelroutes in de nabije omgeving van het hotel. Uitregenen kan trouwens ook, want Bergen heeft nu eenmaal de twijfelachtige reputatie dat het meer dan driehonderd dagen per jaar regent. Dus wel een paraplu meenemen. En daar is toch ook niets op tegen. Dan wordt het toch gewoon “I am sin……ging in the rain…”, voordat u tussen de lakens kruipt.
Havnekontoret, Slottsgaten 1, NO-5003 Bergen, T +47 55 60 11 00, F +47 55 60 11 01, I www.choicehotels.no
(18 juni 2007, door Leslie Leijenhorst)