Het Schrijflokaal

Lord Hotel, nationaal romantisch architectuurjuweel

Als Art Nouveau het hart sneller doet kloppen, dan heeft Helsinki een aantal schitterende overnachtingsplekken in de aanbieding. Finse Jugendstil, of ter plekke nationaal romantiek genoemd, is niet alleen beroemd bij architectuurkenners, maar ook hier opmerkelijk goed bewaard gebleven. En zeg nou zelf, slapen in een pand vol historie is toch aangenamer dan een onpersoonlijke slaapkazerne waar efficiency de bovendien voert. Lord Hotel is zo’n juweel.
(Foto: Lord Hotel)

(Foto: Lord Hotel)

Dit Finse Jugendstilpand met een gevel als van een fort in flets­grijs graniet en rode dakpannen begon zijn geschiedenis in 1903 als het gebouw van de studentenvereniging van de Technische Hogeschool. Tot 1967 was het pand in gebruik als hun clubhuis. Vervolgens was het met wisselend succes en verschillende decors in gebruik als restaurant. Noblesse oblige zal de huidige eigenaar – een bank – hebben gedacht, toen hij met hulp van de autoriteiten op monumentengebied, tot grondige restauratie besloot. Achter het pand werd een nieuwe hotelvleugel gebouwd. Hier bevinden zich ook het merendeel van de kamers. Toen het pand in 1989 zijn deuren als hotel opende, had het inmiddels ook de officiële status van cultuurhistorisch monument gekregen.

Binnenhof
Lord Hotel is een ideaal hotel voor mensen die van een persoonlij­ke benadering houden. Het hotel telt slechts 48 kamers, waarvan 2 suites. De suites liggen in het oude gedeelte. Voor gasten zijn er twee sauna’s beschikbaar. De kamers zijn niet overdreven groot, maar wel in stemmige, gedekte kleuren ingericht. Sommige kamers hebben een comfortabele ‘wingchair’ als ‘zithoek’ en een behoorlijke schrijftafel. Een echte werkplek, en niet zo’n schattig salontafeltje waar je hoogstens een kopje thee op kunt zetten.De badkamers zijn efficiënt en modern. Sommige eenpersoonskamers beschikken over douche, andere over jacuzzi. Ook de tweepersoonskamers hebben òf het een, òf het ander. De kamers kijken uit op een binnenhof.

Toren
Het hotel heeft een aantal bijzonder sfeervolle conferentie- en partyruimtes, alle liggen namelijk in het historische gedeelte waar de stijlkenmerken werden gerestaureerd of teruggebracht in oorspronkelijke stijl. De belangrijkste zijn het kelderrestaurant (waar ook het ontbijtbuffet staat opgesteld), de indrukwekkende bankethal en de Lord-toren. De toren is ideaal voor kleinere bijeenkomsten van zo’n 20 mensen waar men op typisch Finse wijze het nuttige met het aangename kan verenigen. Zaken doen, eten en een sauna nemen. De Lord-toren beschikt namelijk over een aparte compleet geoutilleerde VIP-sauna.

Glas-in-lood
Het gemis aan een business centre wordt soepel opgevangen door een efficiënte receptiestaf. In het à la carte restaurant heeft men door de bloemige Art Nouveau glas-in-lood-ramen zicht op het buitenleven. Het restaurant heeft een goede reputatie en een voor Finse begrippen uitgebreide wijnkaart alhoewel het zijn Michelin-ster door wisseling van de wacht, een aantal jaren geleden is kwijt geraakt. Het hotel ligt op nog geen tien minuten lopen van Helsinki’s verkeersader, de Mannerheimintie en de Espa, de beboomde winkel- en wandelpromenade met winkels van tal van Finse topmerken. Terwijl ook het uitgaanscentrum zich op schootsafstand van het hotel bevindt.

Ook al is Helsinki nog geen stad met huizenhoge parkeerproblemen, toch heeft dit hotel voor elke gast een parkeerplaats ter beschikking.

(19  juni 2007, eerder gepubliceerd in Reisvakmagazine DIT 5 september 1997, door Leslie Leijenhorst)