Het Schrijflokaal

Het Loo in bloei: vazenpracht en bloemenweelde

Bloemarrangementen in paleis en floristenbloemen in de tuin

Elk jaar heeft Paleis Het Loo een tentoonstelling waarbij de voorjaarsbloemenpracht in de schitterende tuinen in de schijnwerpers staan. Ook dit jaar weer. Van 31 maart t/m 1 juli van dit jaar zijn de tuinen te bezichtigen onder het motto ‘Het Loo in bloei: vazenpracht en bloemenweelde’.

Vaas in de vestibule (Foto: Nationaal Museum Paleis Het Loo)

Vaas in de vestibule (Foto: Nationaal Museum Paleis Het Loo)

Binnen is een grote variatie aan vazen en bloemenmanden uit de collectie van het paleis te zien. Deze staat centraal in het deel van de tentoonstelling die in het paleis plaats vinden in combinatie met de boeketten die daarvoor bestemd waren. De bloemarrangementen wisselen wekelijks om zo ook te laten zien hoe de populariteit van bloemsoorten en manier van schikken aan mode onderhevig zijn.


Terracotta potten

Parallel aan de tentoonstelling binnen worden in de jaren tachtig van de vorige eeuw grondig gereconstrueerde historische paleistuin de vierhonderd terracotta potten dit jaar voorzien van zeldzame ‘floristenbloemen’, de favoriete bloemen van plantenliefhebbers en kwekers in vorige eeuwen. Bloemen zijn in de geschiedenis van Paleis Het Loo van wezenlijk belang geweest. Willem III, de stichter van Het Loo, wist dat zijn vrouw, prinses Mary, veel van bloemen hield en gaf zijn tuinlieden opdracht te zorgen dat er altijd bloemen waren om haar vertrekken overdadig van boeketten te voorzien. Deze traditie werd door de opeenvolgende Oranje-bewoners voortgezet. De – veelbewonderde – bloemstukken behoren dan ook tot de vaste inrichting van het paleismuseum. Zij worden geschikt door de bloemisten van Het Loo, voornamelijk met bloemen uit eigen kwekerij.

“Er zijn oude variëteiten te zien van de floristenbloemen; tulp, anemoon, ranonkel, aurikel en anjer, die in veel kleurpatronen en vormen werden gekweekt.”

Het uitlenen door Paleis Het Loo van de 17de-eeuwse Delftse vazen aan de tentoonstelling “Vazen met tuiten” in het Gemeentemuseum Den Haag, is aanleiding om de, soms zeer extravagante, bloemenhouders uit de 19de en 20ste eeuw van zolder te halen en te combineren met een bloemententoonstelling. Dit zijn vazen van glas, zilver, ceramiek of metaal, bloemenmanden in grote diversiteit en ‘jardinières’, rijk versierde tafels met ingebouwde plantenbakken.

Aurikelplanten
In de paleistuin staan de historische voorjaars- en zomerbloeiers centraal. Vooral de tulp en anjer hebben hun populariteit door de eeuwen heen behouden. De floristenbloemen wisselen elkaar af in bloei van april tot juli. Van 24 tot en met 30 april wordt in de beschutting van de Koninginnetuin een extra presentatie van aurikels ingericht, met verkoop van jonge aurikelplanten op 29 en 30 april. Bloeiende rododendrons en azalea’s zijn in april en mei te bewonderen in het park rond het jachtslot Het Oude Loo, dat jaarlijks alleen in deze maanden voor het publiek is geopend.

Nationaal Museum Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn (ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg). T 055 577 24 00, I www.paleishetloo.nl,
I paleispark www.kroondomeinhetloo.nl

(30 april 2007, door Leslie Leijenhorst)