Het Schrijflokaal

Hedonistisch genieten aan de Algarve – Vila Vita Parc and Spa in Alporchinhos

Luxe hotels aan de Algarve zijn er volop. En de groei lijkt er nog lang niet uit. Toch kunnen weinige accommodaties concurreren met het bijzondere Vila Vita Parc and Spa in Alporchinhos. Het uiterst luxueuze en veelzijdige hotel staat al meer dan een decennium op eenzame hoogte op de ranglijsten. Door zijn sterk Moorse stijl lijkt het veel sterker opgenomen in de omgeving dan menig ander hotel. Maar bovenal is het door de vele paviljoens en restaurants die verspreid liggen op het enkele hectare tellende terrein bijna een wereld binnen een wereld. Voor wie volop keuzes wil kunnen maken, kwaliteit van de bovenste plank eist, het liefst gedurende een weekje de deur niet uit wil en zich evenmin wenst te vervelen.

Hedonistisch genieten aan de Algarve – Vila Vita Parc and Spa

Overal Moorse stijlkenmerken.

Overal Moorse stijlkenmerken.

Vila Vita Parc and Spa is zo’n hotelaccommodatie voor wie het beste bijna nog niet goed genoeg is. Wie weet dat het bedrijf wordt gerund onder Duits management en Duitse gasten uit het topsegment hoge eisen stelt, kan wel raden dat de kwaliteit buiten kijf staat. Problemen die hier ontstaan zijn vooral van luxe aard. Zoals waar zou je binnen het complex willen verblijven. In het hoofdgebouw dat opvalt door zijn karakteristieke witte toren en sterk geënt lijkt op een moderne minaret, of een van de vele andere accommodaties die her en der over het terrein verspreid liggen. Het verwennen van de gasten gaat ver. Luxe, luxer, meest luxe. Lijkt binnen dit park telkens weer de vraag. Want van een gewoon hotel kun je nauwelijks spreken. Het behoort zonder enige twijfel tot een van de twee, drie beste resorts van de Algarve.

“Aangenaam getjilp van familie Vogel.”

Eten in Oriëntaalse sfeer.

Eten in Oriëntaalse sfeer.

Het aantal suites op het aantal kamers is ongekend hoog. Bijna fifty-fifty. Naast 91 kamers zijn er 79 suites in allerlei varianten. Een van de plezierige plekken zijn de bijna organisch aandoende Oasis paviljoens opgetrokken als wit gepleisterde laagbouwcomplexjes omringd door een zee van groen. Aangenaam ver van het hoofdgebouw en een aantal van de gemeenschappelijke ruimtes. Een deel van de gevels is begroeid met bonte bougainvillea die de mussen als hun thuis hebben geconfisqueerd. Daardoor is het er zo nu en dan een aangenaam getjilp van de familie vogel. Toch liever een eigen zwembad en zicht op zee? In een van de uithoeken van het landgoed liggen villa’s met een zwembad. Hoe verder van het hoofdgebouw hoe rustiger het wordt. Doch door de omvang van het park merk je in zijn algemeenheid weinig van de bezetting, ook niet als het wat drukker is. Met al die keuzes is de kans is groot dat het fenomeen van ‘l’embarras du choix’ je parten gaat spelen. De ‘Village’ is een omvangrijke uitbreiding van het park in noordelijke richting van recenter datum. Dit deel wordt vaak gebruikt voor grote groepen als verenigingen, incentives en bedrijfsuitjes. Het parkje, verbonden met een hangbrug, omvat dertig huisjes en heeft tal van eigen faciliteiten als restaurant, twee zwembaden, een bar en een kinderspeelplaats. De ‘Village’ is bovendien ook direct vanaf de openbare weg te bereiken.

Acht restaurants
923c407a8b_01
En dan heb je dagelijkse keuzes. Waar gaan we ontbijten, lunchen of dineren? Zo zijn er alleen al acht verschillende restaurants. Het ontbijtbuffet wordt afhankelijk van het seizoen meestal geserveerd in ‘Bela Vita’, in het hotel zelf, ‘The Whale; (speciaal voor gezinnen met kinderen), ‘Atlântico’ (voor volwassenen) of ‘Vista Mar’ in de ‘Village’. En in wezen kun je de hele dag weer ergens anders eten. De enige beperking is wellicht dat je je een beetje aan dress code dient te houden. Die is namelijk voor elke restaurant aangeven. In de hoop op die manier de soms weinig ontwikkelde, maar vaak wel in de slappe was zittende gasten, toch nog enigszins in goede banen te leiden. Groot geluk is dat het management nooit in zee is gegaan met de all-in formule. En dat betekent eveneens dat de hordes Oostblokkers het etablissement niet in die mate frequenteren. Die hebben op menige vakantiebestemming nu eenmaal niet bepaald de reputatie van sterk ontwikkelde tafelmanieren, verfijning en wellevendheid als het om tafelen gaat. Voor de echte gourmand zijn Aladin Grill en Atlântico de aanraders. Aladin mogelijk nog wat meer, als het was alleen al om zijn interieur dat oogt als een hal uit een oosters paleis. Met zijn sterk gewelfde plafond, tegelmozaïeken, en glas-in-lood.  En dan zijn er ook nog eens vijf bars om uit te kiezen.
“Het behoort zonder enige twijfel tot een van de beste twee, drie hotels van de Algarve.”

Buiten de poort

Strandrestaurant Arte Náutica. (Foto's: Vila Vita Parc)

Strandrestaurant Arte Náutica. (Foto’s: Vila Vita Parc)

Het aardige van Vila Vita Parc is dat je je hele vakantie binnen de poort kunt blijven en telkens weer ergens je kunt vermaken of gaan eten. Of het nu gaat om de accommodatie, restaurant of sportiviteit gaat. Je hoeft er de deur niet eens voor uit. Maar anticiperend op de zeer veeleisende klant runt het bedrijf bijvoorbeeld ook buiten de poort twee restaurants. Zo ligt het strandrestaurant, Arte Náutico, aan het drie kilometer verderop gelegen strand van Armaçao de Pêra, en het Braziliaanse grillrestaurant Casa Rodízio, slechts kilometer buiten het complex, net aan de noordzijde van de provinciale EN 125. Het restaurant is gehuisvest in een oude boerderij waardoor je al direct het gevoel hebt in de ‘barrocal’ te zitten, het Algarviaanse platteland, temidden van de akkers en de olijfboomgaarden. De Braziliaanse keuken vormt de rode draad. Nadruk ligt op typische gerechten van de grill, de rodízio. Worsten, kip, kalkoen en varkens; en gerechten als zwarte bonen, rijst en gebakken banaan. Daarnaast zijn er buffetten voor voorgerechten en desserts waarbij de nadruk ligt op exotisch fruit. En wie geen zin heeft, kan altijd nog room service bellen.

“Het restaurant is gehuisvest in een oude boerderij waardoor je al direct het gevoel hebt op het platteland te zitten, temidden van de akkers en de olijfboomgaarden.”

Putting Green
Met zoveel eetgelegenheden moet er natuurlijk een tegenwicht zijn om de aanwas van kilo’s enigszins in het gareel te houden. En die is er beslist te vinden in de beoefening van allerlei sporten en andere actieve bezigheden. Zo zijn er diverse zwembaden, zowel voor volwassenen als kinderen, tennisbanen, een 9 hole pitch and put, een 18 holes putting green evenals een 18 holes mini-golf. Daarnaast een ruime keuzes aan het huren van mountainbikes, het regelen van ruitertochten. Om nog maar niet te spreken van allerlei nautische activiteiten die in het hoogseizoen worden aangeboden aan het strand van Armaçao de Pêra.

Craneo-sacraal
Vila Vita Parc and Spa heeft beslist ook een reputatie hoog te houden als het gaat om haar Beauty, Fitness and Health Bereich zoals onze Oosterburen dat zouden de noemen. En dat ook de sauna, de hammam en aanverwante ruimtes in sterk neo-Moorse stijl is opgetrokken zal evenmin nauwelijks als een verrassing komen, bovendien nog in een lommerrijke omgeving ook. Dan jezelf laten verwennen bijna een nog aantrekkelijke en een grootsere belevenis voor lichaam en geest. Het aantal behandelingen en mogelijkheden is ongekend groot. Beauty, Medical of  Physio Spa. Alleen de kaart van de Physio Spa biedt al minimaal twaalf behandelingen. Van craneo-sacraal therapie tot lymfedrainage. Wie verder bladert in het menuboek vindt nog tal van andere opties. Toch liever een pakking van thalasso of  Dode Zee modder? Een Abhyanag of Hot Stone massage? Of je laten verwennen zoals Cleopatra deed, in een heilzaam bad van melk en honing. Of het ezelinnenmelk is, wordt in het midden gelaten.

Vila Vita Parc and Spa is beslist een bijzondere geslaagde formule waar een zelfs een individualist als ik me helemaal niet onplezierig voel voor een weekje bijtanken van vitamine V.

Vila Vita Parc and Spa, Alporchinhos, P-8400-450 Porches, Portugal, T +351 (282) 31 01 00 , F +351 (282) 32 03 33, E info(at)vilavitaparc.com, I www.vilavitahotels.com

(1 juli 2007, door drs. Leslie Leijenhorst)