Het Schrijflokaal

Boeiende combinaties van bloembollen en vaste planten

6250016 7 Kleur je tuinVan dromerig en elegant, nonchalant en uitbundig, tot minimalistisch en modern

Een tuin die het hele jaar door mooi is. Dat is de droom van elke tuinier. Bomen en struiken, heesters, hagen en vaste planten vormen de basis van een elke tuin. Wie uitgebreid met bolgewassen, niet alleen in het voorjaar, doch ook in de zomer en herfst, experimenteert vergroot zijn of haar tuingenot enorm, verhoogt de dynamiek en de bloeitijd. In Kleur je tuin – Combinaties van vaste planten en bloembollen laat Jacqueline van der Kloet zien hoe je op ongekend fraaie manieren bollen met vaste planten kunt combineren. Ze laat bijna geen aspect onbenoemd. Ze komt met talrijke tips en adviezen, geeft voorbeelden en gaat daarin veel verder dan tal van andere bollenboeken. Daardoor is het boek net zo geschikt voor ervaren tuinlieden als voor hen die de eerste schreden in hun leven als tuinier zetten. Zo heeft ze het over het toverbaleffect en droomcombinaties, over het pepernotengevoel en gouden regels.

Minimalistisch en romantisch
Sommige bolgewassen passen beter in een natuurlijk ogende plattelandstuin, terwijl andere juist weer meer tot hun recht komen in een formelere stadstuin. Je kunt in het wilde weg van alles in je border planten, maar ook naar een zekere samenhang zoeken door te letten op kleurgebruik, structuur en hoogtes. Zo maakt Jacqueline onderscheid tussen toepassing van bollen bijvoorbeeld in zowel ingetogen moderne, bijkans minimalistisch en formele stadstuinen en romantische en meer plattelandstuinen. Verder heeft ze niet alleen aandacht voor voorjaarsbolgewassen, doch ook zomer- en herfstbollen passeren de revue. Een Fritillaria imperialis (keizerskroon) zie je bij haar eerder in een formelere tuin, terwijl natuurlijk het kievitsbloempje (F. meleagris) bij uitstek in een cottagetuin past in een nattere omgeving. Voor wat de herfstbollen betreft beperkt ze zich tot de meest populaire soorten als crocus, colchicum en cyclaam. Door ook herfstbollen aan te planten laat je de dynamiek in je tuin nog langer doorlopen. In de overzichten staan heldere beschrijvingen van de bolgewassen met informatie over kleur, soort, hoogte en bloeitijd.

” ….. terwijl natuurlijk het kievitsbloempje (F. meleagris) bij uitstek in een cottagetuin past in een nattere omgeving.”

Gereedschap en tovertuintjes
Ook besteed ze aandacht aan het verschil van bollen voor droge en meer vochtige grond. Er komen niet alleen tips voor de borders aan bod, ook tuinieren op de vierkante meter zoals in plantenbakken of grote potten, in een gazon of het aanleggen van een bloemenwei. Daarnaast beschrijft Van der Kloet de aanleg van bollentuintjes in bakken, schalen en potten voor zowel beginners als gevorderden. De laatste groep zou ook kunnen experimenteren met laagjestuintjes, de zogenoemde tovertuintjes. En over met welk gereedschap je bollen het beste kunt planten. Onder het kopje Wist je dat ….. meldt ze bijvoorbeeld dat een sproeiinstallatie in je tuin de nekslag is voor de meeste bollen. Nou heeft lang niet iedereen die luxe. Maar met de tip dat je bollen het best kunt planten net voordat er regen wordt verwacht kunnen des te meer mensen iets. Wie na het lezen en toepassen van allerlei handreikingen nog weinig succes boekt, heeft beslist geen groene vingers.

Kwekers
Het boek is rijk geïllustreerd. Achterin bevindt zich een register en een lijst met contactgegevens van kwekers en verzendhuizen.

Tekst: Leslie Leijenhorst

Theetuin in Weesp

Theetuin.voorjaar 51 kopie 2

Jacqueline van der Kloet
Kleur je tuin –  Combinaties van vaste planten en bloembollen
Forte Groen

Paperback
128 blz.
oktober 2014
ISBN 978 9462 5001 67
Prijs € 19,95