Het Schrijflokaal

Bloemen en planten stilgezet in de tijd

MarietdeGeus.humulusBloemen en planten – op een moment van grote schoonheid – stilgezet in de tijd. Dat is het thema van de tentoonstelling Botanische Kunst – Een bloemrijke wetenschap. Deze tentoonstelling brengt circa 120 aquarellen, gravures, foto’s en een film bijeen met amaryllissen, mispels, rozen, rabarber en andere natuurpracht.csm_original-14_45bebac17cJenny Post.IMG_6273 kopie

Botanische kunstenaars

De expositie toont kleurrijke tekeningen en schilderingen van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN), van onder meer Anita Walsmit Sachs en Janneke Brinkman-Salentijn. Daarnaast is het werk van tal van andere actieve leden te zien zoals Wil Wessel, Mariet de Geus en Jenny Post. Deze werken worden gecombineerd met kunst uit de eigen museumcollectie, die aansluiten bij de kunstwerken van de VBKN. Onder dat laatstgenoemde deel van de tentoonsgestelde werken bevinden zich onder meer eind 18e-eeuwse tekeningen van Gerard van Spaendonck en modern oeuvre van Erik Andriesse en Jan Cremer. Veel hiervan is lange tijd niet te zien geweest.

“….. die aansluiten bij de kunstwerken van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland.”

Kruisbestuiving

Al eeuwenlang vormt de natuur om ons heen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars. Maar hoe verschillend zijn de interpretaties van het natuurschoon? In de tentoonstelling Botanische Kunst ziet u zowel de verfijnde en uiterst nauwkeurige tekeningen van hedendaagse botanisch kunstenaars als de eigenzinnigere weergave van bloemen en planten in de moderne en hedendaagse kunst. Dit levert een spannende en boeiende kruisbestuiving op.

csm_Gesine_Beermann_Kielhöfer_Bieten_Carrousel_Tekstpagina_c65f488960csm_12999_Carrousel_Tekstpagina_9628e34917

 

 

 

 

Botanische Kunst – Een bloemrijke wetenschap. Nog t/m 13 december 2015.
Noord-Brabants Museum, Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch. www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Tekst: Leslie Leijenhorst

5 oktober 2015