Wie een aantal daagjes Lissabon doet, maakt vaak ook wel een uitstapje buiten de stad. En wat is er leuker dan rond het middaguur op een aangename plek te gaan eten, waarvan je zeker weet dat de keuken goed is en de sfeer aangenaam. Een aantal tips. Sommige zijn makkelijk per openbaar vervoer en een korte taxirit te bereiken. Voor andere is een auto onmisbaar. Bom apetite!
Espelho d’Agua, Avenida de Brasil, 1400-Belém, T (01) 3017373.
In een paviljoen omgeven door een kunstmatig, spiegelend meertje. Gebouwd voor de wereldtentoonstelling in de jaren vijftig. ‘s Zomers kan men op het terras eten, terwijl de Taag zijn briesje laat voelen.
Restaurant Albatroz, Rua Frederico Arouca 100, 2750-Cascais, T (01) 4832821.
In het gelijknamige hotel Albatroz. De huidige eigenaren gaven de meer dan honderd jaar oude villa aan de baai van Cascais de bijnaam: amandeldoos. De verse vis en schaaldieren komen rechtstreeks uit het haventje.
Grande Tasca, rua Sebastião José de Carvalho e Melo, 2750-Cascais,
T (01) 4831140.
Met een goede keuken, plezierige inrichting, en redelijke prijzen moet het wel een succes zijn. Al jaren. Het fungeert ook als wijnbar.
Porto de Santa Maria, Estrada de Guincho, 2750-Guincho,
T (01) 4870240.
Aan de westkust op een plek tussen hemel en aarde. Gespecialiseerd in schelp- en schaaldieren en vis. Eén Michelin-ster. Dus duur en sjiek. Reserveren zeer aanbevolen.
Colares Velho, Largo Dr Carlos Franca 1 – 4, Colares, 2710-Sintra,
T (01) 9292406
Eigenaar Arturo da Silva Pereira runt ook het tussen Colares en Sintra gelegen ‘turismo de habitaçao’ landgoed Quinta da Capela. Gehuisvest in een oude kruidenierswinkel op het kerkpleintje met dito prachtig geconserveerd decor. Lichte Portugese keuken.
Hotel Palácio de Seteais, Rua Barbosa do Bocage 8, 2710-Sintra, T (01) 9233200.
Luisterrijk paleis gebouwd in de 18e eeuw door de Nederlandse consul Daniël Gildemeester omgeven door een tuin in formele stijl. In het seizoen zijn de zorgvuldig gedekte tafels voorzien van hortensiatrossen.
Cozinha Velha, Palácio Nacional de Queluz, Largo do Palácio, 2745-Queluz,
T (01) 4350232.
Gehuisvest in de 18e eeuwse keukens van het paleis dat wordt omschreven als het Versailles van Portugal. Geliefde eetplek tijdens staatsbezoeken.
Quinta das Torres, Estrada Nacional 10, 2900-Vila Nogueira de Azeitão, T (01) 2180001.
Dromerig renaissancepaleisje verscholen op een ommuurd landgoed. De wanden van het restaurant zijn bekleed met schitterende azulejo-panelen. Bacalhau dourado behoort tot een van de toppers van de kaart.
Pousada de São Felipe, 2900-Setúbal,
T (065) 523844.
Gelegen in een oud fort op een strategische heuveltop. Vanuit comfortabele Windsor-stoelen heeft men, mits gezeten bij een van de zes alkoven, zicht op de monding van de Sado.
O Beco, Largo do Misericordia 24, 2900-Setubal,
T (065) 524617.
Restaurant met een familiale sfeer.
Pousada de Pamela, 2950-Palmela, T (01) 235 12 26.
Klooster uit de 15e eeuw. Waar vroeger de monniken hun sobere spijzen aten, worden nu allerlei verrukkelijke veelal regionale gerechten geserveerd. Mooi uitgangspunt voor tourtjes door de Sêrra da Arrábida.
Chez Nous, Largo do Município 11 – 13, 2970-Sesimbra,
T (065) 2230141.
Door de groene lattenwerken oogt het als een tuinrestaurant. José Costa bracht zijn culinaire herinneringen uit Mozambique mee naar het moederland. Probeer kip piri-piri (kip met een hete pepersaus afkomstig uit de voormalige koloniën).
(7 juli 2007, eerder geplaatst in 1997, door drs. Leslie Leijenhorst)