Het Schrijflokaal

Veertig jaar Oiva Toikka’s vogels

Boeiende creaties van glas
Birds_Annual_bird_2012_Mirella.lores

Mirella Jaarvogel 2012

Toen de Finse ontwerper Oiva Toikka in 1972 met de creatie van zijn eerste vogels van glas begon, kon hij bevroeden dat deze vliegenvangertjes de basis zouden vormen voor een enorme en boeiende collectie van glazen vogels. Dit jaar wordt het veertigjarig jubileum gevierd met diverse bijzondere heredities en een jubileumvogel. Het vogeltje dat aan de wieg stond van de almaar groeiende schare: het vliegenvangertje verschijnt eveneens als jubileumvogel. Deze keer in een bijna zinderend warm oranje.

De vogels kwamen in allerlei kleuren uit. Ze waren soms groot dan weer klein, sober en uitbundig. Finse staatshoofden nemen regelmatig een grote vogel mee als cadeau voor de ontvangende vorst of regeringsleider. Terwijl ook Finse bedrijven de objecten graag als bijzonder relatiegeschenk gebruiken. En in diverse landen zijn de glazen vogels inmiddels een waar verzamelobject geworden.

Associatie

Mirella Jaarei 2012

Mirella Jaarei 2012

Hoewel de glazen creaties van – inmiddels al weer lang professor – Oiva Toikka een sterke overeenkomst vertonen met de gevederde vrienden die in het wild rond vliegen, heeft Toikka nooit de ambitie gehad ze 100% natuurgetrouw na te maken. Toch zijn de overeenkomsten soms verrassend. Ze vormen vooral een inspiratiebron. Zo zijn er tal van vogels waarbij je de associatie met de levende variant makkelijk bij je opkomt. Denk bijvoorbeeld aan de witte en de grijze zwaan, de raaf,  de pinguïn, de reiger en de Amerikaanse kardinaal.

“…heeft Toikka nooit de ambitie gehad ze 100% natuurgetrouw na te maken. Toch zijn de overeenkomsten soms verrassend. Ze vormen vooral een inspiratiebron.”

Zwart en wit

Tot 1994 zag met zekere regelmaat een nieuwe vogel het licht. Sinds dat jaar werd de productlijn aan de basiscollectie van Iitalla toegevoegd. En dat betekent dat er onder meer elk jaar een Jaarvogel en een jaar ei uitkomt. Dit jaar is heel bewust voor zwarte en witte vogels gekozen. En waarom nu juist deze ingetogen tinten. “Zwart en wit staan voor goede smaak en design,” aldus  Toikka.

Pluizig

en de zwarte raaf opnieuw uitgebracht

en de zwarte raaf opnieuw uitgebracht

Om het jubileum luister bij te zetten worden nieuwe vogels,, een jubileumvogel en jubileumei aan de collectie toegevoegd. Jaarvogel 2012v is Mirella evenals het Mirella ei. (beide in een genummerde en gelimiteerde oplage van 750 stuks). Mirella is een pluizige vogel.  Dat pluizige vederdek heeft Toikka gecreeërd door draaiende strepen en spikkels zwart op een wit glasklomp te plaatsen, die vervolgens samen met de meesterglasblazer tot patronen wordt getrokken en geblazen.

Vliegenvanger

En omdat Helsinki dit jaar ook de status heeft van World Design Capital 2012 wordt een aantal beroemde zwarte klassiekers opnieuw – tijdelijk – in productie genomen. Zoals de raaf en de kraai.  Natuurlijk mag een feestelijke vliegenvanger niet ontbreken. Met dit vogeltje is alles veertig jaar geleden begonnen als een probeersel in feite. Deze keer in een warm oranje in een oplage van 2000 stuks (wereldwijd).

Genummerd

Prijzen van de jubileumproducten liggen tussen de 159 en 399 euro. Zo kost de jaarvogel 2012  Mirella 199 euro en de  kleine vliegenvanger die eveneens in een gelimiteerde oplage op de markt is gebracht, kost 399 euro.

Voor meer informatie: www.iittala.com

(28 april 2012 Leslie Leijenhorst)