Het Schrijflokaal

Vechtse buitenplaatsen

Ploeteren en pronken

Vechtse_buitenplaatsenPronken en Ploeteren aan de Vecht. Dat is de toepasselijke naam van een boeiende documentaire over het wel en wee op landgoederen langs de Utrechtse Vecht anno nu. Het idee komt van auteurs Inge Dekker en Henriëtte Emaar, die ook het boek Vechtse Paradijzen schreven. In het boek komt een groot aantal buitenplaatsen aan bod, ook enkele die niet meer als zodanig bestaan. In de film van regisseur Godelieve Eijssink worden Gunterstein in Breukelen, VreedenHoff in Nieuwersluis en Huize Daelwijck in de Utrechtse wijk Zuilen belicht.

Creativiteit
Interessant, onderhoudend en soms vermakelijk zijn de gesprekken met eigenaren, tuinbazen en beheerders die ieder op hun eigen wijze het historisch karakter van het landgoed proberen te koesteren en te herstellen. Budgetten, creativiteit en doorzettingsvermogen blijken telkens weer de rode draad. Prof. Dr. Erik de Jong, bijzonder hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam, geeft als intermezzi korte toelichtingen op de oorsprong en de geschiedenis van de buitenplaatsen langs de Utrechtse Vecht.

Weinig cooperatief
Hoewel elk verhaal heel bijzonder is, is dat van Daelwijck dat nog eens te meer. Nieuwbouw villa’s bedreigde het sterk verwaarloosde goed. De gemeente toonde zich weinig coöperatief, totdat uit historisch onderzoek bleek dat de tuin door Leonard Springer was aangelegd. Ineens leken vele lichten op groen te springen. Voor het huis werd een passende bestemming gevonden, en de tuin werd opnieuw gereconstrueerd, zoals bijvoorbeeld de groentetuin met zijn cirkelvormige bedden. Deze levert nu ingrediënten aan het horeca-etablissement dat in het huis is gevestigd. Daelwijck verrees als een fenix uit de as.

Pronken en Ploeteren aan de Vecht
DVD
Film van Godelieve Eijsink naar een idee van Inge Dekker en Henriëtte Emaar
Uitgever: Stichting Groene Parels
Prijs: € 12,50
Duur: 50 minuten
Jaar: 2012

Zie verder www.groeneparels.nl.Via deze website is ook de DVD te bestellen.

Leslie Leijenhorst