Het Schrijflokaal

Tuinontwerpen voor een ‘jardin noirmoutrin’

Veel mensen ontspannen zich tijdens de vakantie door wat te luieren, zonnen, een sportieve buitenactiviteit te ondernemen of oude steden te bezoeken. Wat begon met wat jaarlijkse adviezen voor wat beplanting en onderhoud in de tuin van ons chambre d’hôtes op Noirmoutier, een van de Franse Atlantische eilanden, mondde uit in veel meer. Het tweede jaar werden rozen en lavendel voor zover dat gezien het seizoen kon gesnoeid. En dit jaar ging ik nog een stapje verder. Het compleet op de schop gooien van een van de twee parterres bij het terras en het maken van een ontwerpplan.

Toen ik inmiddels terug was, begreep ik al snel dat de groene koorts hevig was toegeslagen. Ook de andere parterre was door Catherine Berthet, de eigenaresse van de charmante plek, met haar tuinjongen van alle ‘mauvaises herbes’ ontdaan. En van die kaalheid was ze even geschrokken. Dus ook daar deze zomer op afstand een voorlopig ontwerp voor gemaakt. De beplanting voor de tweede parterre werd grotendeels vanuit Nederland (uit eigen kwekerij) verstuurd. En klein deel werd op het eiland zelf ingekocht.

Ook werd een kleine binnenhof achter een van de huisjes die als chambre d’hôtes dient, ingemeten en geëvalueerd op beplantingsmogelijkheden. Een eerste fase is inmiddels uitgevoerd. In juni 2015 worden de werkzaamheden voortgezet. Eerder was ik al gevraagd om mee te denken over de beplanting van een tuin rondom een hotel in Senegal. Maar het aanbod van planten en vooral struiken is beperkt, en de omstandigheden totaal anders.

(23 augustus 2014)