Het Schrijflokaal

Skiën in de achtertuin van Oslo

Een citytrip naar een Scandinavische hoofdstad en dan ook nog vlakbij kunnen skiën. In de wereld zijn maar weinig steden waar dat kan. Almaty (Kazachstan), Vancouver, doch Oslo spant de kroon. Nergens bereik je zo eenvoudig een skigebied vanuit een grote stad. Ski Oslo

organiseert vanaf de luchthaven Gardermoen aantrekkelijke meerdaagse all-in pakketten.
(Foto: Ski Oslo - Nancy Bundt)

(Foto: Ski Oslo – Nancy Bundt)

Het is een vertrouwd beeld in de winter in de Noorse hoofdstad. Sportief geklede mensen die met langlaufskies of andere skis en rugzak de metro vanaf metroknooppunt Nationalteatret de trein naar de heuvels nemen, richting Holmenkollen. Holmenkollen is niet alleen de buurt waar de beroemde Holmenkollenskischans en het Skimuseum liggen, maar ook een immens langlaufgebied in de bossen van Oslo aanvangt, en bovendien twee compacte maar zeer aantrekkelijk alpine skigebieden liggen.
Tryvann
De meeste mensen stappen uit bij  halte Voksenhollen, om daar eventueel skis en skipas te regelen, en zich vervolgens met een shuttlebusje naar de poort van het gebied te laten vervoeren. Langlaufers, mits voorzien van een plattegrond kunnen al direct hun ontdekkingstocht op de lange latten aanvangen. Het uitgestrekte gebied beschikt over 2.600 km geprepareerde loipes en gemarkeerde langlauftracks die tot diep in het bos lopen. Daarvan is 124 km elke avond verlicht. Op een aantal plekken zijn mogelijkheden om nog een versnapering te nemen  Daarnaast zijn er twee skigebieden Tryvann Vinterpark en Varingskollen Alpinsenter, die gezamenlijk beschikken over twintig pistes in alle moeilijkheidsgraden. Naast een beroemde internationale zwarte piste, is er een apart gebied met pistes voor kinderen en echte beginners. Terwijl er eveneens voor snowboarders zijn er tal van mogelijkheden. Door de week is er gelegenheid tot skiën op verlichte pistes; tot 22.00 uur. Van december tot en met eind april op fantastische sneeuw!

”Daarmee heeft dit skigebied de meest uitgebreide après-ski mogelijkheden ter wereld.”

Pakketten
En voor wie denkt dat skiën in de Noorse hoofdstad duur is, bezoek de website van SkiOslo. Deze gespecialiseerde actieve vakantieorganisatie biedt allerlei pakketten aan af luchthaven Gardermoen.  Van budget tot first class. Met accommodatie zowel vlakbij de skicentra als midden in de stad. Van een lang weekend tot zeven nachten. In de pakketten zijn onder meer inbegrepen skihuur en skipas, een aantal overnachtingen en vaak een Visit Oslo-pas. Het pakket kan naar believen worden uitgebreid. Een iets luxer hotel, extra dagen of…… ? Een aantrekkelijke combinatie, want de stad biedt voor iedereen wat wils. Daarmee heeft dit skigebied de meest omvangrijke après-skimogelijkheden ter wereld. En wie wat anders wil, komt ook aan zijn trekken. Van kunst tot de vermaarde maritieme musea. Van winkelen tot uitgaan in de vroege uurtje in hippe disco’s.

Vikingpaleis
In de nabije omgeving liggen het bekende Soria Moria hotel en het nog fameuzere Rica Holmenkollen Park Hotel met zijn imposante hoofdgebouw dat oogt als het paleis van een Viking opperman: opgetrokken in de stijl van de Nationaal romantiek die zo gangbaar was tijdens het vorige fin-de-siècle. Er is geen mooiere plek om te logeren; zeker niet zoals in maart 2006 toen de sneeuwstormen langs de grillige windveren van dit statige pand joegen, de lantaarns hun lichtjes lieten schijnen en het sneeuwpak tot een meter hoog was aangegroeid. En dan voor het slapen gaan nog even een kort avondwandelingetje te maken in een bijna sprookjesachtige omgeving.

Voor meer informatie:
www.skioslo.com
www.visitoslo.com

door Leslie Leijenhorst