Het Schrijflokaal

Boeiend boek over relatie bloemen en insecten krijgt Jan Wolkersprijs

Niet-zonder-elkaar-bloemen-en-insecten-voorblad-2D-groot

Jan Wolkersprijs 2015

Beste natuurboek van Groei & Bloei-lid Wageningen
Louis M. Schoonhoven

Al eerder melden we dat het boek Niet zonder elkaar – bloemen en planten – dat Groei & Bloei-lid Wageningen, emeritus-hoogleraar Louis M. Schoonhoven samen met een aantal medewerkers schreef, tot tweemaal toe was genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015. Eerst stond het boek in juli op de longlist samengesteld uit vijftien titels. Later kwam zijn boek  ook voor op de lijst met de laatste vijf kanshebbers. Zijn lezing in de Bevrijdingskerk in  Wageningen over dit onderwerp op maandag 5 oktober jl. was goed bezocht. Afgelopen zondag werd bij het programma Vroege Vogels de prijs uitgereikt. Een prijs voor het beste Natuurboek. En de winnaar was …. inderdaad Louis M. Schoonhoven, emeritus-hoogleraar entomologie aan wat nu WUR heet.

Gepassioneerde groene boeken

De Jan Wolkersprijs wordt uitgereikt aan het beste Nederlandse natuurboek. Inmiddels al weer voor de derde keer. Vorig jaar won Remco Daalder met De gierzwaluw in 2013 Simon van der Geest met Spinder. Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken.” De naam Jan Wolkers Prijs geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

De Italiaanse chauffeuse

Tot de genomineerde boeken behoorden verder de Basisgids grassen van Arie van den Bremer, De Italiaanse chauffeuse (e-book) van Hans Dorrestijn, Larven van libellen van Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg en Wildernis, woongebied en wingewest (e-book) van Louwrens Haquebord.

Tweede druk

De eerste druk van het boek is inmiddels uitverkocht. Een tweede druk die wordt uitgegeven door verzamelde uitgevers wordt in de eerste week van november van dit jaar verwacht.

Tekst: Leslie Leijenhorst

22 oktober 2015 

Louis M. Schoonhoven m.m.v. Koos Biesmeijer e.a.
Niet zonder elkaar: bloemen en insecten
Natuurmedia

Gebonden, 188 blz.
ISBN 978 9082 04364 8
maart 2015 
Prijs: € 24,50