Het Schrijflokaal

Quinta de Nossa Senhora das Mercês

P L E I S T E R P L A A T S

Pal aan de boorden van de Atlantische Oceaan ligt een fraai landgoed, even buiten Angra do Heroísmo, de boerderij van de genade. Warm geel gekalkt contrasterende deur- en raamlijsten. Een van de laatste voorbeelden van feodale architectuur. Hier kent men hartelijke gastvrijheid in opperste vorm.

 

De boerderij van de genade

Zicht vanaf de baai.

Zicht vanaf de baai.

Ruim 35.000 vierkante meter meet het landgoed aan de Atlantische Oceaan. De geschiedenis gaat terug tot de 16e eeuw toen het huidige boerenhuis aan de straatzijde werd gebouwd. In de 17e eeuw verrees het landhuis waaraan in diezelfde eeuw een familiekapel werd gebouwd dat oogt als een kleine kerk met de stijl die ook zo kenmerkend is voor de koloniale architectuur aan gene zijde van de oceaan. Het is een van de laatst overgebleven nulceus, van feodale architectuur in de buurt van Angra do Heroísmo. Toen de Raiano’s terugkwamen uit Macau, waar D. Alcino assistent van de gourverneur-generaal was, was het landgoed redelijk verwaarsloosd. Ze kwamne mede om gezondheidsredenen. Met zorg werden rondom het huis diverse ruimte gecreerd voor ontspanning en zonder de oorspronkelijke lijnen een sfeer aan te tasten. En wie komt aanrijden merkt ook nauwelijks iets dat het een aardig geoutileerd, een zwembad en tennisbanen. Maar bovendien kun je prachtig op eigen terrein. Een Italiaans biologenechtpaar waren verrukt over de inheemse flora die ze in de bossen en landerijen achter het huis aantroffen.

Entree. Een van de stijlvolle salons (beneden).

Entree.

Diverse salons een woonkamer, een ontbijtkamer met een beschut terras een eetkamers, een bibliotheek. met een opmerkelijke boeken overdde Veere Oosten. Niet geheel vreemd. Te bedenken dat … In Portugees maar en literatuur

Een warme deken van gastvrijheid. Ze wuiven mensen vaak uit als ware het persoonlijke gasten.

En gewoon ergens in een van de luie banken in een van de neer zijgen salons  , of een tafels wat brieven of kaarten schrijven.

Angra het wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van . Welvaart  Het was bovendien half weg de Amerikas.

Schitterende objecten van jade, lakdozen, houtsnijwerk, figurines en andere fijnzinnige handnijverheid uit het Verre Oosten.

“O privlégio de quem sabe escolher.”

Lavastenen muurtjes doorkruisen het landgoed.

Een van de stijlvolle salons

Aanvankelijk hadden ze de keuze een paar kamers aan de voorzijde met schitterend uitzicht of alle gemeenschappelijke ruimte met de frais . Een zeilboot of stoomschip naar verre horizonten. En beslist geen verkeerde keuze.  bij is het genieten en het zicht op de st. In het nabijgelegen dorpje Sao Mateus geen dorpje liggen diverse kleine restaurants liggen waar de vis kakelvers is, maar D. Maria maakt met genoegen een maaltijd of een snacks, altijd met overheerlijke wijn van een van de eilanden. Weinig lijkt haar te veel. Het centrum is een half uur wandelen, maar als de heer deze huizes toch naar de stad moet, neemt hij de gasten mee. Aan de westzijde van het stadje ligt een simpele maar uitstekende pastelaria waar je heerlijke zoetigheden voor thuis kunt uma bica. .

Een restaurant is er niet, maar Een uitgebrieidee (noem wat ingredië, met wat toat.  Miscchien toch nog een heerlijke creme brulee? Nou goed dan maar. Maria Raiano en Alcino Raiano enz.

Verwaarloosd, Wannneer geopend? en de nie o, Gene want zal een pousada zelden of nooit evenaren. Een warme deken van gastvrijheid. Als persoonlijke gasten. Aan niets ontbreekt. Anders helpt een van de criadas wel.

(Foto's: Quinta de Nossa Senhora das Mercês)

Lavastenen muurtjes doorkruisen het landgoed.
(Foto’s: Quinta de Nossa Senhora das Mercês)

Ook zelf zitten ze vaak in de salon. Samen met hen overleg ik of ik wel niet door zal gaan naar de meest westelijke eilanden. De natuurlijke elementen gaan fors te keer. En ik had al een keer een ahctje ast gezeten. De berichten op TVRTP 1 laten . Het sromt op de kleine ielanjes . Dat beekent Flors en crovo moeten wachten. De natuurlijke elementen . televisie kijken, zelf ook va. Knopen graag een praatje aan en wuiven je uit alsof je familie bent.  sAmen want ondanks de moderne communicatiemiddelen, som , dan toen ik 43 vluchten bleken er 38 of 39 te zijn afgelast. De droomeilandje , die nog een een eidne vand e wereld gevoel … noeten tot een andere bezoek aand eze archipel blijven wachten. De leutigen te kleine  of de boten. of de wind verkeerd.

Maar ‘vast blijven zitten op TErceria, letterlijk het derde eiland is beslist ook geen straf. Een mooie uitvalsbasis, maar een weekje op het landgoed. De Spaanse koning heeft inmiddels van de stijvolle gastvrijheid kunnen genieten. en de foto met de heer en vrouw des huizes in aanwezigheid van Z.M. de koning van Spanje wordt trots getoond. Een foto … want in Azoriaanse in 1600  22 vanna de luchthaven, drie kilometer van de haven, haven  11 km van de nog geen kilometer wandelen. En vergeet niet  Voor Hollanders de kaasfarm in cinco Ribeiras zie het andere verhaal. In Cinco Ribeiras even verder het stadje uit ligt  Queijo Vaquinha, een kaasmakerij waar kaas van koemelk wordt gemaakt. In divers van verse tot harde …. Ook proeverijen

Quinta de Nossa Senhora das Mercês, Caminho de Baixo, s/n, São Mateus, P-9700-540, Angra de Heroísmo (Terceira) Azoren, Portugal, T + 351 295 642 588 F +351 295 642 540,
E
geral(at)quintadasmercês.com, I www.quintadasmerces.com

 

(8 juni 2007 door drs. Leslie Leijenhorst)