Het Schrijflokaal

Pousada Dona Maria I

Logeren en eten in een koninklijke omgeving? In de buurt van Lissabon. Dat kan in Queluz, even buiten de Portugese hoofdstad, in noordwestelijke richting. In de pousada Dona Maria I die tegenover het paleis van Queluz ligt.

Pousada Dona Maria I.

Pousada Dona Maria I.

Het gebouw met de markante klokkentoren werd door de eeuwen heen onder meer gebruikt als opslagruimte voor koninklijk linnengoed, als stafkwartier, en als barak. Later fungeerde het neoklassieke paleis van de markies van Pombal, een beroemd staatsman onder koningin Dona Maria I, als onderkomen voor de koninklijke wachten. De markies is onder meer bekend om zijn grote stedenbouwkundige plannen in het centrum van de stad. Na de aardbeving van 1755, en de daropvolgende brand, besloot hij de benedenstad – de Baixa – in een ruim en strak stratenpatroon wederop te bouwen, zodat bij eventuele rampen hulpdiensten sneller ter plekke konden zijn. Ruim acht jaar geleden werd het gebouw grondig gerestaureerd om de nieuwe pousada te herbergen.

Intiem

Sfeervolle slaapkamer.

Sfeervolle slaapkamer.

De pousada Dona Maria I, genoemd naar een van de beroemde koningen uit de 18e eeuw, zijn oorspronkelijk Portugese staatshotels veelal gehuisvest in historische kloosters, kastelen en kazematten. Daarnaast zijn er diverse andere categorieën. Onderkomens die niet altijd historisch zijn, maar charme hebben, of vlakbij de mooiste Portugese natuurgebieden liggen. Deze pousada telt 24 kamers die in een klassieke stijl zijn ingericht. Rood en groen zetten de toon. De bar en het ontbijtrestaurant, dat in het weekend als tearoom fungeert, bevinden zich in het pousada-gebouw. Op zaterdag en zondag is het een geliefde plek voor mensen uit de hoofdstad om na een wandeling door de tuinen van het paleis zich te tracteren op taartjes en koffie. Bijzonder aardig is het kleine theatertje in het paleisje dat voor kleine voorstellingen, concerten en bijeenkomsten wordt gebruikt.

“De ene avond speelt een harpiste, de andere een pianist.”

Stoofpotten

Interieur Cozinha Velha. (Foto's: Pousadas de Portugal)

Interieur Cozinha Velha. (Foto’s: Pousadas de Portugal)

Aan de andere kant van de straat, in een van de zijvleugels van het paleis, ligt restaurant Cozinha Velha (dat oude keuken betekent). Hier bevonden zich vroeger de paleiskeukens. Nog altijd herinneren het immense marmeren werkblad van zo’n tien meter lang, de grote rechthoekige schouw, koperen ketels en stoofpotten en een spit voor groot gebraad, nu midden in het restaurant, aan de tijd dat er regelmatig grote banketten werden aangericht. Iets wat overigens nog wel eens gebeurd. Niet alleen in de beroemde spiegelzaal van het paleis zijn regelmatig klassieke klanken te beluisteren. Een enkele keer vinden muziek- en dansvoorstellingen plaats waarbij musici en dansers gekleed zijn in de stijl van de achttiende eeuw, zoals het tijdens het festival van Queluz dat elk jaar in de zomer plaats vindt. In Cozinha Velha zet klassieke muziek bijna elke avond de maaltijd luister bij. De ene avond speelt een harpiste, de andere een pianist. En wat is er mooier dan bij oorstrelende klanken bij kaarslicht even weg te dromen.

Voor boekingen: Pousadas de Portugal, T +351 218 442 001, E guest(at)pousadas.pt,
I www.pousadas.pt Pousadas zijn ook te boeken bij uw ANVR-reisbureau.

Voor boekingen Cozinha Velha, Palácio Nacional de Queluz, P-2745-1916 Queluz, T +351 214 356 158, E reservas.restaurantes@pousadas.pt<//a>

(1 juni 2007, eerder gepubliceerd in verkorte versie in Vorsten 1/2004, door drs. Leslie Leijenhorst)