Het Schrijflokaal

Paleis van de Zeven Zuchten

PLEISTERPLAATS: PALáCIO DE SETEAIS, SINTRA

Of er nog vaak zeven zuchten worden geslaakt, is niet bekend. Dat zou dan moeten zijn vanwege het uitbundige, historische decor en de lommerrijke setting van het paleis. Nu huisvest het markant ogende gebouw, dat zijn bestaan te danken heeft aan een landgenoot, al weer meer dan vijftig jaar een van de meest elegante, doch bovenal intieme hotels van Lissabon en omgeving. Want met zijn slechts 18 kamers kun je nauwelijks van groot spreken.

De voorgevel met het immense gazon

De voorgevel met het immense gazon

Palácio de Seteais werd rond 1780 gebouwd in opdracht van de Hollandse zakenman  Daniël Gildermeester. Naast zijn commerciële activiteiten was hij tegelijkertijd consul van de Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Het paleisje kreeg de naam Palácio de Seteais. Het Paleis van de Zeven Zuchten. Niet geheel duidelijk is waarom het aan deze naam komt. Toen Gildermeester het niet lang daarna verkocht aan de markies van Marialva, maakte deze het al snel beroemd door grootse recepties en gala’s te geven. En die waren bij de aristocratie van die dagen het gesprek van de dag. Ook Lord Byron raakte hier verzeild toen hij door Europa trok, op zoek naar zichzelf en hier geruime tijd bleef hangen. Hier werkte de schrijver in de voortuin aan zijn Childe Harold’s Pelgrimage, waarin hij de natuurlijke schoonheid van Sintra en omgeving als een ‘glorious Eden’ bezong.

Elegantie

Slapen moet hier een weldaad zijn

Slapen moet hier een weldaad zijn

In 1955 werd het aangekocht door de huidige eigenaren en omgebouwd tot een hotel met elegantie, gedistingeerdheid en luxe die zijn weerga in de hele regio nauwelijks kent. Terwijl Sintra bepaald niet zonder aangename historische optrekjes zit. Het het spreekwoordelijke lustoord dat grossiert in paleizen, buitenplaatsen en kasteeltjes in alle vormen, varianten en afmetingen. Het voormalige paleis ligt op de rand van een heuvel. Vanaf het terras, maar ook vanuit het merendeel van alle kamers op het noorden, heb je een adembenemend uitzicht over de lager gelegen terrassen, de bloementuin, de groene, glooiende heuvels en de zee die aan de horizon gloort. Het indrukwekkende trappenhuis en de hal met zijn galerijen zijn rijkelijk voorzien van antieke wandtapijten, klassieke Europese stijlmeubelen en decoratieve handgeweven decoratieve karpetten.

“Palácio de Seteais werd rond 1780 gebouwd in opdracht van de Hollandse zakenman en consul Daniël Gildermeester.”

Stijlmeubilair
In de hal ligt ook het gastenboek dat als een ‘Who is Who’ leest. Als je over voldoende pecunia beschikt, moet je beslist een keer overnachten. Verwacht niet zomaar onderdak te krijgen. Er zijn slechts achttien kamers zodat reserveren wenselijk is. Alle gemeubileerd met antiek stijlmeubilair of reproducties daarvan. Ook lunch en diner zijn hier meer dan de moeite waard. Het is mogelijk om alleen te komen eten, of een ‘afternoon tea’ op het terras of in de loggia te gebruiken. Zeker in het hoogseizoen is hier je maaltijd gebruiken een verademing voor wie even de continue drukte van het historische centrum van het stadje wil ontvluchten.

Werelderfgoed
En de aangename pleisterplaats ligt op nauwelijks een kwartiertje wandelen van het centrale dorpsplein, bereikbaar via de slingerende weg, omzoomd door oude landgoedmuren richting Colares. Schuin tegenover een ander architectonisch juweeltje …… Want mede zijn UNESCO Werelderfgoed status trekt het stadje bijna het hele jaar door toeristen, en bezoekers uit de hoofdstad die de drukte en de hitte de zomer graag omruilen voor de koelte van de heuvels rondom Sintra. ’s Zomers zijn de tafels versierd met roze of blauwe hortensias uit de tuin. Speciale aandacht verdienen de hors d’oeuvres als rivierkreeftjes en vismousse en natuurljk de dessert trolley met wereldse en kloosterzoetenijen.

Palácio de Seteais, Rua Barbosa do Bocage, 2710 Sintra (Portugal). T +351 21 923 32 00 E reservas.hps(at)tivolihotels.com I www.tivoli.pt

Foto’s: Tivoli Groep

N.B.

Het pand ondergaat momenteel een grondige renovatie. Verwacht wordt dat het hotel in het eerste kwartaal van 2009 zijn deuren weer kan openen en als een phoenix uit de as herrezen zal zijn.

(14 maart 2008, door drs. Leslie Leijenhorst)