Het Schrijflokaal

Östersund, meer dan garnizoenstad

Veel Zweden hebben wel iets met Östersund. Bij Zweedse jongens en mannen is Östersund vooral bekend als een van de plekken waar men tijdelijk onder de wapens ging. Anderen deden de provinciehoofdstad van Jämtland en garnizoenstad aan tijdens een motorvakantie, en weer anderen passeerden Östersund op weg naar de sportieve bestemming Åre (het ski-eldorado van het land).
OEstersund1

Jachthaven Östersund met markant raadhuis op de heuvel.

Grote toeristische trekpleister van deze winkelstad en regionaal centrum, temidden van de uitgestrekte wouden en het agrarische land, is Jämtli Historyland. Een bezoek aan Jämtli is als een reis in de tijd terug. Het omvat naast een openluchtmuseum ook een regionaal museum waardoor het ook in de winter aantrekkelijk is. Door middel van driedimensionale stillevens worden situaties getoond uit het leven in de stadjes en op het platteland uit voorbije tijden. Bandopnames maken je deelgenoot van gesprekken tussen baas en knecht en de geluiden die horen bij allerlei traditionele ambachtelijke beroepen, zoals de timmerman, touwslager of kuiper.

“Een bezoek aan Jämtli is als een reis in de tijd terug.”

Een ander interessant deel is de natuurafdeling. In de kelder van het gebouw zijn diverse landschappen natuurgetrouw nagemaakt; met vogels, eieren en uitwerpselen, kleine zoogdieren en reptielen, en vegetatie. Geluiden en de al maar wijzigende lichtval verhogen het realistische beeld. De uitgebreide museumwinkel met veel boeken en lokale handnijverheid completeren het aanbod. Een uniek stuk uit de kunstcollectie van het museum is het Overhögdal wandkleed, Europa’s best bewaarde en oudste wandkleed uit de Viking-tijd.

Sommarhagen
Het buitengedeelte van Jämtli bestaat uit een grote verzameling van huizen, boerderijen en schuren, werkplaatsen en winkeltjes. In deze winkeltjes kun je ouderwets snoep kopen of een sepiafoto in de stijl van de late negentiende eeuw laten maken. ’s Zomers doen de vele figuranten in traditionele stads- en plattelandsdracht oude tijden herleven, graast het vee in de weides, en vermaken artiesten het publiek. De herberg is het hele jaar open, en biedt een verrukkelijk klassiek buffet met elke week een aantal typische regionale gerechten. Wie liever een boottochtje maakt, vindt aan de kade van Östersund de S/s Thomée aangemeerd, de oudste nog altijd varende Zweedse stoomboot; voor speciale tours en gewone overtochten. Ook aan de zuidkant van het Storsjön-meer, op het schiereiland Frösön, liggen interessante bezienswaardigheden zoals Sommarhagen, het woonhuis van componist Wilhelm-Peterson Berger (1867 – 1942), nu een museum waar nog altijd de sfeer hangt van toen hij er leefde (alleen in de zomermaanden geopend). Het even verderop gelegen Frösö kerkje is een van de meest populaire kerkjes in Zweden om in het huwelijksbootje te stappen. Terwijl ook de Frösö dierentuin met meer dan 700 verschillende soorten een echte trekpleister in de regio is.

Foto: Jämtland Härjedalen Turism

Meer informatie: Jämtland Härjedalen Turism, Radhusgatan 44, SE-830 82 Östersund, T +46 63 14 40 22, info(at)jht.se of projectbureau Zweden in Alphen a/d Rijn, T 0800 3080 3080

(2 juli 2007, eerder gepubliceerd in Nordic 2/2003 door Leslie Leijenhorst)