Het Schrijflokaal

Nieuw boek over Flora Danica

B O E K R E C E N S I E

Flora Danica is ’s werelds meest prestigieuze dinerservies. Het wordt beschouwd als een van de origineelste producten van de Europese kunstnijverheidsindustrie van de Gouden Eeuw van het porselein. Verschillende boeken zijn er inmiddels geschreven over dit schitterende servies dat in 1790 werd besteld door koning Christiaan VII. Afgelopen najaar verscheen er een nieuw boek met de simpele titel ‘Flora Danica’.

rc_floradanica_book.aDit boek wijkt geheel af van vorige boeken omdat het de geschiedenis van het servies in op een veel lyrischer wijze verwoordt en verbeeldt. Sfeer is een belangrijke component. Daardoor is het ook meer een bladerboek geworden. Lezers krijgen een fraai beeld door de vele anekdotes en aardige verhalen over de geschiedenis van Flora Danica. Vanaf de moeizame geboorte van het grote werk waarin de Deense plantenwereld werd beschreven tot de individuele stukken in porselein.

Onderscheiden
De Deense journaliste Mette-Marie Davidsen schreef de tekst samen met de product manager van Royal Copenhagen. De meerdere malen onderscheiden fotograaf Bjørn Wennervald maakte de foto’s van het hedendaagse Flora Danica tegen de Deense natuur als achtergrond. Het resultaat is immens poëtisch. Het boek is een must voor liefhebbers van mooie fotografie en exquise Deense kunstnijverheid.

Mette-Marie Davidsen, Flora Danica, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S, 95 pagina’s, rijk geïllustreerd, gebonden, DKK 249; ook verkrijgbaar in het Engels en het Japans. Flora Danica is te koop of kan worden besteld bij Deense boekhandels, een aantal musea en de winkels van Royal Copenhagen. (LL)

 

Voor meer informatie: Jonna Løth, productmanager, tel. +45 3814 9254 of jl(at)royalcopenhagen.com

(Nordic 1/2005 door Leslie Leijenhorst)