Het Schrijflokaal

Michael Graves’ Disneyland aan de Rode Zee

Wie had ooit gedacht dat Walt Disney nog eens naar Egypte zou komen, behalve als stripverhaal of tv-uitzending voor de kinderen. De Amerikaanse ontwerper Michael Graves, bekend van Walt Disney Parijs en het beroemde rvs serviesserie voor het Italiaanse designmerk Alessi, ontwierp ook het Sheraton Miramar hotel in El Gouna. Een soort sprookjespaleis in een mix van Arabische, Nubische en Memphis-stijl verspreid over negen eilandjes.

Pastels, geometrie en traditionalisme bepalen stijl Sheraton Miramar

HAM.MIRAMAR_HURGAR08

Panoramisch uitzicht over het hoteldorp

Michael Graves was al bekend van Walt Disney Parijs, maar mogelijk is hij nog veel bekender geworden bij menigeen door zijn rvs serviesonderdelen die je bij menig luxe woonwarenhuis en designwinkel kunt kopen. Niet alleen de broodmand en de dienbladen zijn geliefde hebbedingen, minstens zo in trek, vooral bij designliefhebbers, is de vrolijke en tegelijkertijd functionele fluitketel in driehoeksvorm met een vogeltje als fluitje. En zo is ook de architectuur van Sheraton Miramar, zowel een design- als een sprookjespaleis. De knipogen naar duizend-en-één-nacht zijn er, maar het is allemaal meer ontspannen en casual chique. Niet te glimmend en te veel schmuck. Misschien komt dat ook wel door het gebruik van de kalkkleuren die door de tand des tijds zijn doorleefde patine krijgen. Hier mogen de houten bruggetjes verweren, doch worden de fraaie terrazzo- en marmeren vloeren weer goed onderhouden. Niet alles hoeft even glad en gelikt te zijn.

Traditionele bouwstijlen

De avond is gevallen. Links: de bootbar

De avond is gevallen. Links: de bootbar

Graves’ stijl kun je beslist als vrolijk en speels omschrijven. Vaak doet het denken een suikerpaleis of een kinderblokkendoos. Opvallend veel geometrische motieven keren terug in zijn architectuur. Bogen en vierkanten, cirkels en driehoeken. Net als in de blokkendoos van weleer. En daarmee is dan ook direct de verbinding met Walt Disney Parijs in beeld, vooral wat de pasteltinten en de afwisselende vormen betreft. Nu zijn echter niet de elementen in elementaire kleuren als blauw, geel en rood gedacht, doch in beige, aarde en blauwe tinten gedacht. Of het nu zo bedoeld is, of niet. De knipoog naar het landschap en de traditionele bouwstijlen is overduidelijk. De beige, oker en aardetinten refereren aan de woestijn en kleurnuances van de traditionele, lokale huizen; de blauwtinten, veelal aquamarijn is er een naar de vele blauwschakeringen van de Rode Zee. Graves voegde aan de elementen uit de blokkendoosarchitectuur (in architectuurtermen: menphis-stijl), in El Gouna Arabische en Nubische elementen toe.

“De beige, oker en aardetinten refereren aan de woestijn en de kleurnuances van de lokale huizen;….”

Negen eilandjes

Een van de comfortabele gastenkamers

Een van de comfortabele gastenkamers

Een mooie opdracht moet het zijn geweest, ruim tien jaar geleden, toen hij het ontwerp voor het tweede hotel in El Gouna een hotel mocht ontwikkelen, twintig kilometer ten noorden van Hurghada. El Gouna is het bekendste project aan de Rode Zee van Orascom Hotels & Development (Orascom HD). Dit bedrijf maakt deel uit van het veel grotere gelijknamige conglomeraat Orascom. Deze poot is de grootste eigenaar van hotelkamers in Egypte die worden gerund door tal van bekende internationale hotelketens. Zo ontwikkelde OrascomHD diverse geslaagde hoteldorpen in Oman en Jordanië alsmede in het Zwitserse Andermatt. Het hotelterrein met heuse landgoedallures beslaat zo’n drieenhalve hectare opgedeeld in negen kunstmatige eilandjes in een evenzo kunstmatige lagune verbonden met houten bruggetjes. Een hoge stenen brug over een grotere laguna vormt een bijna theatrale entree. Want zodra je het terrein oprijdt over hobbelige kinderhoofdjes passeer je een poort die je nog het best als een triomfboog kunt omschrijven.

Galerijen en passages

Orient 1001: de aangenaamste plek om te dineren

Orient 1001: de aangenaamste plek om te dineren

Sheraton Miramar telt in totaal 338 kamers. Toch merk je daar zelfs bij een hogere bezettingsgraad niet veel van, hoogstens aan het ontbijt. De kamers zijn gehuisvest in een groot aantal paviljoens, deels verbonden door overdekte galerijen. Sommige liggen meer in het binnenland en kijken uit op een van de tongen van de lagune, het zwembad of een door met weelderige klimplanten begroeide patios. Andere hebben deels dan weer volledig zeezicht. De meeste kamers beschikken over een terras of een ruime balkon. Een wandeling naar een van de verste uithoeken via overdekte galerijen en open passages en wandelpaden, deels meanderend over het terrein kan tot gauw een klein kwartiertje duren. In het begin was er niet meer dan aarden vlakten tussen de vele bouwwerken, hoogstens kleine planten en struiken die omgeven werden door ingenieuze irrigatiesystemen. Nu is het een uitbundigheid van je jewelste. Inmiddels zijn alle borders, perken en grotere vakken volgroeid. Met struikgewas, klimplanten, tal van bloesemdragende planten en struiken waardoor de wind zo heerlijk kan ritselen. Agaves en oleanders, bougainville en mimosa. Om van te dromen, die rijkdom. Op sommige plekken staan naambordjes, op andere bankjes te midden van het groen. Om uit te rusten of in de koelte een boek te lezen.

“De keuken is sterk geïnspireerd door de verschillende keukens van het Midden-Oosten waaronder een van de fijnste, die uit Libanon.”

Traditionele houtoven
Net als andere luxe vijfsterren hotels heeft ook Sheraton Miramar diverse restaurants op het uitgestrekte terrein. En op geen van alle valt wat aan te merken. Voor elck wat wils. Mijn persoonlijke favoriet blijft Orient 1001. Wellicht is de presentatie van de gerechten wat minder verfijnd dan bij de Italiaan bij het patiozwembad, de sfeer is aanzienlijk aantrekkelijker, het voedsel authentieker en bovenal passend bij de streek. De keuken is sterk geïnspireerd door de verschillende keukens van het Midden-Oosten waaronder een van de fijnste, die uit Libanon. Alleen al de wandeling via de bruggetjes naar een van de uithoeken van het landgoed, vlakbij zee, waarbij in de avond alleen de kleine voetlichtjes langs de paden je de weg wijzen, is een plezierige beleving. Voorts het welkom met glimlach door de in lokale dracht geklede vrouw die bij de entree in een traditionele houtoven in de buitenlucht elke avond vers brood bakt. Minstens zo aantrekkelijk is het feit dat terwijl je binnen zit zowel de geluiden van de zee als de koelte van de avond kunnen binnendringen door plafonds die uit niet meer bestaan dan rieten matten.En dan hebben we de kookkunst van de chef nog niet eens genoemd.

Mangrove Island
Als Orient 1001 mijn favoriete restaurant binnen Sheraton Miramar is, blijven de kamers in het paviljoen rondom The Palace, een riante suite met eigen zwembad, de meest plezierige plek. En dit ondanks de overlast van de renovatie van afgelopen winter, die gelukkig na vier uur ’s middags verwaarloosbaar was als de werklieden weer huiswaarts keerde. Vooral de kamers op de eerste etage genieten de voorkeur. Die hebben een koepelvormig plafond met een fraaie bakstenen bekleding. Dat maakt de kamer niet alleen optisch aanzienlijk groter, bovendien ook rustieker en stukken koeler in het warme seizoen. Een ander aantrekkelijk punt is de plek, ver van de ingang en dichtbij een van de stilste strandjes van het complex afgezien van het Mangrove Island, het langgerekte eiland dat pal voor het hotelcomplex ligt en alleen via de doorwaadbare plekken te bereiken is. Hier kun je in stilte nog een night cap op je terras drinken, terwijl de wind ritselt door de bougainville, en de lichtjes van de huizen aan de andere zijde van laguna bijna dansen op het water.

Sheraton Miramar, El Gouna (Red Sea), Egypt T +20 (65) 3545606, F +20 (65) 3545608
I www.sheraton.com/elgouna

Foto’s: Sheraton Egypt

(6 augustus 2008, Leslie Leijenhorst)