Het Schrijflokaal

Logeren op een voormalig Madeirees landgoed

B L E N D : Q U I N T A D A B E L A V I S T A

In de heuvels, op tien minuten van het centrum van Madeira’s hoofdstad Funchal, ligt een van de mooiste quintas van het eiland. Quinta’s zijn landgoederen waar vroeger rijke Engelsen en lokale notabelen woonden. Velen staan er vervallen bij of zijn afgebroken. Quinta da Bela Vista werd omgetoverd tot een sfeervolle vijf sterren accommodatie. Hoge witte tuinmuren, gietijzeren toegangshekken, met daarachter een ‘estalagem’ dat uit verschillende laagbouwvleugels bestaat temidden van een tuin vol kleurrijke botanische gewassen, oude bomen en vogelgekwetter.

Het vrolijk gele table d'hôte restaurant. (Foto: Quinta da Bela Vista)

Het vrolijk gele table d’hôte restaurant. (Foto: Quinta da Bela Vista)

Quinta da Bela Vista is al ruim 150 jaar in handen van dezelfde familie. In 1991 besloot de familie Monteiro hun landgoed een andere bestemming te geven. Een jaar later werd er een stemmige tuinvleugel aan toegevoegd. Nog weer een jaar later kwam de baaivleugel gereed. Het hotel telt nu 67 kamers en suites.

Eerste edities
De mooiste acht kamers bevinden zich in het oude gebouw, waar de familie vroeger woonde. De acht suites zijn ingericht met antiek meubilair; sommigen hebben een open haard. Verder is er een bibliotheek met veel eerste edities en gravures aan de wand, een bar, een snookerruimte en het à-la-carte restaurant. Er is een tweede bar in de tuin bij het zwembad; met een prachtige ‘bay view’. Een paviljoen biedt onderdak aan eenvoudige fitnessapparatuur, sauna en jacuzzi. De andere liggen in de tuin en de baaivleugel. Een minibus onderhoudt vijf keer per dag een verbinding met Funchal.

Reid’s
Inmiddels heeft zoon D. Gonçalo Favila Vieira de Ornelas Monteiro de leiding overgenomen. Hij wordt bijgestaan door Fernando Vieira, hoofd receptie. De zwarte brigade staat onder leiding van maître Carlos Freitas die al weer 5 jaar bij de familie Monteiro werkt. Daarvoor was hij onder meer tien jaar bij het Reids hotel werkzaam. Ook de kok, João Fernandes heeft veel van zijn kennis opgedaan bij het prestigieuze en koloniale Reid’s Hotel, beneden aan de heuvel. De kleding van het bedienend personeel doet denken aan de vergane tijden van het British Empire. Overdag witte Nehru-achtige jasjes met gouden knopen, ‘s avonds stemmig donkerblauw. En de receptiechef en de maître lopen in een outfit waar een Engelse butler zijn neus niet voor zou ophalen.

Baaivleugel
De keuken behoort tot de beste van het eiland. Er wordt Portugees gekookt, maar met een lichte, moderne smaakzetting. Men heeft de keuze tussen het vrolijke ‘gele’ serrerestaurant (table d’hôte) in de baaivleugel of het stemmige à la carte restaurant in het voormalige familiebuiten. Beiden kunnen zo in een editie van een woonblad als Maison & Jardin of Residence.

Quinta da Bela Vista, Caminho do Avista Navios 4, 9000-Funchal, Madeira, T +351 (91) 764 144, F + 351 (91) 65090

(eerder gepubliceerd in Business Class, Blend 1/1995 door Leslie Leijenhorst)