Het Schrijflokaal

Deense paaseieren

RC.mediaweb-6Exclusieve voorjaarsbodes
Met de komst van het voorjaar en Pasen brengt het Deense Royal Copenhagen weer een serie bijzondere paaseieren in diverse vormen uit. Het is al weer voor de elfde keer dat Den Kongelige Porcelainsfabrik, sinds 1775, de elegante en vrolijke voorjaarsornamenten komt. Ook dit jaar weer met de thema’s bloemen en vlinders.

Verzamelobjecten zijn niet ongebruikelijk bij de Deense hofleverancier. Al sinds 1895 bracht Bing & Grondahl dat fuseerde met Royal Copenhagen jaarborden uit. Jaarborden die later ook onder de naam Royal Copenhagen op de markt komen. En in het afgelopen decennium waren er tal van porseleinen kerstballen met allerhande zilveren en blauwe motieven te koop. De voorjaarsserie stamt al weer uit 2006. Botanie, vooral stinzen- en andere voorjaarsplanten, was in eerste instantie, het motief. In het begin alleen de zes centimeter hoge eitjes aan satijnen zacht lindegroene linten. In 2008 kwam voor het eerst een groot paasei als bonbonnière op de markt. Ideaal voor chocolade paaseitjes, andere chocolaatjes of dragees, En daarna elk jaar weer. Voor dat onderdeel van de serie worden gekweekte bloemen niet geschuwd. Een jaar later kwamen de eerste vogels op de kleine eitjes. En sinds 2011 prijkten er ook vlinders op. De vogel- en vlindereitjes hangen aan bleek lila linten.

RC.2016.bonbonniere.Geranium

Bonbonnière met geranium-motief. Foto: Royal Copenhagen.

Flora Danica

De botanische motieven vormen door de jaren heen de rode draad van de serie. Dit thema is geïnspireerd door het veel begeerde Flora Danica-servies van dezelfde fabriek. Dat op zijn beurt weer is geïnspireerd op de Deense flora in boekvorm uit de achttiende eeuw. De motieven zijn planten uit de Flora Danica die op een natuurgetrouwe manier zo veel mogelijk op ware grootte op borden, kopjes en andere serviesonderdelen worden afgebeeld. Dit boek toont ruim 700 planten die in Denemarken en Noorwegen in de natuur voorkomen. Kleine plantjes worden op kleine onderdelen afgebeeld, grotere op grote. Flora Danica is een waarlijk servies voor koningen, hoewel Oprah Winfrey en Elton John ook een aanzienlijk aantal delen in hun servieskast hebben staan. Het legendarische servies – algemeen als een van de kostbaarste ter wereld beschouwd – wordt al sinds 1790 gemaakt en met de hand beschilderd. De randen van veel serviesdelen hebben geschulpte randjes voorzien van goudverf. Hoewel de ruimte op de porseleinen eitjes beperkt is probeert men in dezelfde traditie en precisie de figuren af te beelden.

RC.2016.Rode en zwarte bessen

Twee porseleinen paaseitjes uit de editie 2016: rode en zwarte bessen. Foto: Royal Copenhagen.

Sneeuwklokje

Dit jaar staan er onder meer een zwarte en een rode bes op de sierlijke voorjaarsbrenger. Verder is er een eitje met een sneeuwklokje en een winteraconiet. Hoewel het sneeuwklokje – vintergæk – op een van de eerste eitjes prijkte, is dit duidelijk een andere soort. Zo is het een zogenoemd ‘greentip’ sneeuwklokje, met groene puntjes, en dit een dubbele variant. De kunstenaar heeft het bolgewasje zodanig geportretteerd dat je enigmaal het bloemetje onder het rokje mag kijken. Iets wat normaal gezien natuurllijk not done is. Makkelijk te krijgen zijn ze niet in ons land. Er zijn slechts twee leveranciers van dit merk in ons land, die geen van beide deze serie voeren. Via internet in Denemarken is de beste optie, doch dan zijn de verzendkosten relatief hoog. Het leukste is natuurlijk ze elk jaar in het voorjaar zelf in het land van Hans Christian Andersen, de geestelijk vader van onder meer het sprookje over De Kleine Zeemeermin, te kopen. Wat ikzelf meestal doe.

Verzamelobjecten

Inmiddels zijn het echte cerzamelobjecten geworden. Wie op ebay kijkt ,op zoek naar objecten uit eerdere jaargangen, ziet dat men gerust 250 dollar voor een setje van twee vraagt. Alleszins redelijk als je beseft dat men het op een Deense veiling c.q. antiek/curiosa site echt bont maakt. Zonder blikken of blozen lijkt het, vraagt men 12,549 DKK voor negen porseleinen eitjes. Da’s toch gauw een kleine tweehonderd euro per stuk. Maar dan heb je ook wel wat is blijkbaar de gedachte van de aanbieder. Een exclusief kleinood van de eeuwenoude Kongelige Porselainsfabrik als boodschapper van een nieuwe lente.

Voor meer informatie: www.royalcopenhagen.com

Tekst: Leslie Leijenhorst

18 maart 2016