Het Schrijflokaal

Koning Noordse dierenrijk als vrolijke kinderheld

De Noorse schrijfster Frid Ingulstad laat zich regelmatig inspireren door dieren en mythische figuren uit de Noordse belevingswereld. Over een ervan schreef ze een vrolijk lees- en kijkboek. Over de koning van het Noordse dierenrijk: de eland. Aanvankelijk was er alleen het boek ‘Elgar Elgen’ (Elgar de Eland); onder meer in het Noors en het Engels.

Boek (boven), Kleine en grote knuffeleland (onder).

Boek (boven), Kleine en grote knuffeleland (onder).

Later volgden allerlei zeer aandoenlijke speelgoed- annex knuffeldieren, gebaseerd op de tekeningen uit het boek van Gro Vik. Boek en beesten zijn nu ook in Nederland verkrijgbaar. Het verhaal gaat over de belevenissen van Elgar, een halfvolgroeid elandenkalf dat vrolijk en zorgeloos door het leven gaat. Hij oogt wat onhandig en hulpeloos, en waggelt een beetje op zijn poten. Soms doet hij domme dingen, omdat zijn gedachten ergens anders zijn. En dat is meestal het geval. Dan weer bibbert en siddert hij voor de watergeest Nix.

Educatieve thema’s
De avonturen beginnen wanneer zijn baby-neefje Edwin zoek is. Elgar roept de hulp in van allerlei fantastische boswezens om hem te gaan zoeken. Door het boek heen komen verschillende educatieve thema’s aan bod. Zoals mensen (of wezens) van een grote diversiteit die samen komen om aan een gemeenschappelijk doel te werken en door een positief iemand te zijn die mensen of dieren in nood wil helpen, wordt je uiteindelijk ruim gewaardeerd. Beide zijn grote lessen voor zowel kinderen als volwassenen. ‘Elgar, the Moose’ is beslist een boek voor kinderbedtijd.

Knuffeldierversies

(foto: Henriëtte Körner-De Monchy)

(foto: Henriëtte Körner-De Monchy)

Gebaseerd op de tekeningen uit het boek zijn er ook tal van knuffeldierversies op de markt gebracht. En hoewel ik honderden andere elanden als knuffeldier in Scandinavië heb gezien, is Elgar onbetwist degene die het hart het meest doet raken; met zijn lodderige, vrolijke oogjes. Hij is er in diverse afmetingen en uitvoeringen. Er zijn zelfs exemplaren van meer dan een meter groot. En die zijn niet alleen voor kinderen. Inmiddels heb ik net zoveel volwassenen ontmoet die in de ban zijn geraakt van dit hoog-knuffelige en bijna therapeutische wouddier.

Het boek ‘Elgar, the Moose’ en de speelgoed- annex knuffelelanden zijn nu exclusief voor de Benelux verkrijgbaar via Het Schrijflokaal, T 026 389 59 93, www.hetschrijflokaal.nl. of www.elgar-de-eland.nl (in opbouw). Voorlopig is alleen de Engelstalige editie van het boek te verkrijgen.

Nordic 4/2006, Leslie Leijenhorst