Het Schrijflokaal

Karen Blixen’s Stories

Een bezoek aan het Karen Blixen Museet in Rungstedlund is op zich altijd al een bijzonder uitje. Of het nu is vanwege de nostalgische sfeer van het museumhuis, de weelderige en telkens weer verse bloemboeketten, de exotische memorabilia of de indringende portretten van de schrijfster die een boerderij in Afrika had. Met de documentaire ‘Imagine’ gaat het huis en het verhaal, dat wordt verteld, nog meer leven, zeker ook voor het internationale publiek.

 

Rungstedlund vanaf de Strandvej. (Foto: Karen Blixen Museet)

Rungstedlund vanaf de Strandvej. (Foto: Karen Blixen Museet)

Kopenhagen is op zich altijd al een plezierige stad waar tal van groene oases van rust te vinden zijn. De parken langs de haven, het bastion, de Kung’s Have of park Frederiksberg. Doch ook de hoofdstedelingen evenals sommige toeristen snakken soms naar nog meer buitenlucht. Het landgoed Rungstedlund waar Denemarken’s gevierde schrijfster Karen Blixen geruime tijd heeft gewoond, nadat ze terug kwam uit Afrika is er zo een. De plek is ronduit schitterend, uitkijkend op de Sont aan de landschappelijk fraai gelegen Rungsted Strandvej en gelegen aan de rand van het zes hectare grote landgoed annex vogelreservaat.

” …..omdat je ook kennismaakt met de mimiek, de gestes en het karakteristieke stemgeluid van de auteur.”

Verhalenvertelster
Met de twaalf minuten durende documentaire ‘Imagine’ is het museum nog aantrekkelijker geworden. In de eerste plaats omdat deze in het Engels is. Het filmdocument omvat foto’s en filmfragmenten met de Deense schrijfster in de hoofdrol, en korte uittreksels van filmversies van haar boeken. De documentaire begint met het Sheherazade motief in ‘The Arabia Nights’ waarin Karen Blixen haar eigen rol van verhalenvertelster speelt. Humor, passie en kunst vormen het Leitmotiv van de korte film die doorlopend wordt vertoond. Een informatieve en vooral ook sfeervolle documentaire omdat je ook kennismaakt met de mimiek, de gestes en het karakteristieke stemgeluid van de auteur. Het script is van Laurits Munch-Petersen & Ivan Z. Sørensen.

Karen Blixen Museet, Rungstedlund Strandvej 111, DK-2900 Rungsted Kyst,
T +45 45 57 10 57, F +45 45 57 10 58, E karen-blixen(at)dinesen.dk, I www.karen-blixen.dk

(11 juni 2007, door Leslie Leijenhorst)