Het Schrijflokaal

Jardins noirmoutrins (3)

Al eerder schreef ik over mijn project ‘Jardins noirmoutrins’ op het Atlantische eiland Noirmoutier (Frankrijk) in departement La Vendée (Pays de la Loire). Met de nadruk op de meervoud ‘s’. De afgelopen maanden veel plantmateriaal opgepot of en als pol uitgeschept. Veel stevige planten, overlevers. Van Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’ tot Iris siberica, van Alchemilla mollis tot Ceratostigma plumbagonoides. Van Chelone obliqua tot hosta’s (want op het eiland weinig slakken). Verder vooral diverse sedum- en geraniumsoorten en Anemone hybride en A. hupehensis om het seizoen verder te rekken. Ook nieuw materiaal ingekocht; van grassen en goedkope boomschors als bodembedekker en –verbeteraars. En dat is Iets dat de arme grond op dit eiland goed kan gebruiken. Festuca glauca ‘Intense Blue’ en andere grassen voor de ommuurde court die de naam krjgt: ‘Le salon des bleus, des mauves et des violettes’. Enerzijds als knipoog naar de kleuren van de lokale kleurstijl – vooral blauw in al zijn nuances – in deuren, luiken en andere details. Anderzijds naar de wind die het eiland koestert en teistert, en de grassen laat dansen.

Vrolijke gele elementen

Inmiddels is de voorraad genoeg voor een auto vol. Nu ook bezig met een selectie bolgewassen samen te stellen om in de stijl van Jacqueline van der Kloet’s impressionistische ontwerpen, het pepernotengevoel zijn werk te laten doen. Vooral mooie pasteltinten “en bleu, violet, rose et blanche”. Met vrolijke gele elementen in de vorm van narcissen zo vroeg in het jaar. Die mix past ook fraai bij de wit gekalkte huizen en paviljoens van de ‘jardin clos’ met blauwe luiken in diverse kleurnuances.

Onderhoudsarm

Ook het omsloten tuintje van ‘la petite maison au port’ in Noirmoutier-en-l’Île kan wel wat vrolijkheid gebruiken – vooral ook in het voorjaar – terwijl het onderhoudsarme karakter telkens weer het uitgangspunt moet zijn. Misschien moeten we gezien de luiken, donkergrijs, meer kiezen voor witte, grijze en zilveren tinten? Met een vrolijke noot voor in het voorjaar.

12 november 2015