Denen hebben wat met design en met architect en ontwerper Arne Jacobsen wiens honderdste geboortedag dit jaar wordt gevierd. Ook het nog relatief nieuwe Hilton Copenhagen Airport knipoogt naar deze grote twintigste-eeuwse meester.
Een moderne grand old lady
De hotellerie is global business. Veel Nederlanders wagen de sprong naar het buitenland. In deze rubriek komen zij aan het woord. Dit keer staat Jan Wijnen centraal. Hij trad als general manager van het Hilton Copenhagen Airport in de Deense hoofdstad aan op de dag na 11 september 2001.
Jan Wijnen is een hotelier ‘pur sang’. “Ik kan niets anders.” Maar hij weet ook niet anders. “Een vakantiebaantje bij het hotel Britannia in Vlissingen bracht hem in contact met het vak. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij het Rotterdamse Hilton, en heeft daarna de hotelketen nooit meer verlaten. Wijnen kwam in Jakarta terecht, vervolgens verhuisde naar Melbourne om na een aantal jaren terug te keren naar de Indonesische hoofdstad. Later zat hij onder meer drie jaar als general manager in Madagascar. Daar beleefde hij niet zo zeer het dieptepunt, maar wel het meest angstige moment van zijn loopbaan. Hij verbleef er met zijn gezin in Tananarive, de hoofdstad waar met zekere regelmaat ongeregeldheden waren. “Voor de deur paradeerden constant militairen. Af en toe waren er vuurgevechten. Je leefde constant tussen twee werelden. Mijn vrouw en kinderen bivakkeerden op de bovenste etage, waar we woonden, ik werkte beneden in een soort burgeroorlogsituatie.”
Vervolgens verbleef Wijnen een aantal jaren in het Verenigd Koninkrijk waar hij diverse hotels opende. Ruim een jaar geleden toog hij van Cardiff naar Kopenhagen. “Ik kwam aan op ‘the day after’: 12 september 2001. Een dag die ik niet snel zal vergeten. Alles was anders.” Het was niet zozeer het avontuur dat hem naar de Deense hoofdstad trok als wel het plezierige leefklimaat. De globetrotter wilde graag naar Scandinavië. Vanwege de natuur, de ruimte en de rust.
“Je kunt dit hotel beslist een ‘benchmark’ voor de branche noemen.”
Nauwelijks was het hotel open of het kreeg al een onderscheiding als Best New Business Hotel Hotel van het UK Traveller magazine. Wijnen: “Je kunt dit hotel beslist een ‘benchmark’ voor de branche noemen. De samenwerking tussen architecten en hoteliers is fantastisch geweest. “Hier, in het noorden is het vaak somber. Door het immense atrium is altijd een fraaie lichtval. Ondanks “dit atrium heeft de lobby iets intiems, mede door de toepassing van warme houtsoorten. Het is een soort ‘grand old lady’ met een zekere chic, maar dan in een eigentijds idioom.” Vandaar ook de vele comfortabele leren meubelklassiekers van AJ. Wijnen heeft de fabrikant van de beroemde Egg Chair zo ver gekregen een versie met schilderslinnen te maken. Die wil Wijnen door een bekende Deense kunstenaar laten beschilderen. “Dat worden nieuwe kunstobjecten voor het hotel.”
De locatie is perfect: het eerste hotel op Kastrup naast het luchthavengebouw. Vooral de ‘executive rooms’ op de bovenste etages, zijn aller riantst, ingericht met verantwoord Deens design meubilair. En wie in de juiste vleugel zit, heeft schitterend uitzicht op de indrukwekkende Sontbrug die Denemarken met Zweden verbindt.
“Uitdaging is elke keer weer de verwachtingen van de klant weten te overtreffen. Maar ook het streven naar een goede samenwerking met de toeristische autoriteiten om de stad als product op de kaart te zetten spreekt me aan. Amsterdam en Wenen zijn daar goed in geslaagd.De Hilton-keten bevalt hem nog altijd. “Ik ken de bedrijfscultuur en het bedrijf kent mij. Er zijn volop ontplooiingsmogelijkheden.” Plannen voor de toekomst? Daar heeft Wijnen helemaal nog niet over nagedacht. “Ik heb het prima naar mijn zin. Het leven is heel ontspannen en de levensstandaard hoog.”
(Misset Horeca 2001 door Leslie Leijenhorst)