Het Schrijflokaal

Hotelsuites gewijd aan Kjærholm en Jacobsen

D E O M W E G W A A R D : K O N G E B R O G A A R D E N

Op het eiland Funen, vlakbij het stadje Middelfart, ligt hotel Kongebrogaarden. Een hotel dat om tal van redenen bijzonder is. Het hotel is niet alleen het enige vijfsterrenhotel buiten Kopenhagen, Eigenaren Jens en Elsebeth Poulsen – respectievelijk gastheer en chef-kokkin – hebben bovendien de twee grootste suites van het hotel ingericht met meubelontwerpen van Arne Jacobsen en Poul Kjærholm.

IMG0007Het fraaie houten bijna paviljoenachtige hotel, met slechts twee etages en een semi-zolderetage, vlijt zich tegen voormalige koninklijke jachtgronden aan een zeearm, de Lillebælt, met zicht op de oude brug tussen Jutland en Funen. Meer dan 2 luxe, 16 junior suites en 44 kamers telt het niet.

Blikvangers
In de Arne Jacobsen-suite zijn alle bekende meubelontwerpen van zijn hand terug te vinden zoals het comfortabele Ei bij de haard, de bank uit de 3300-serie voor de gasten in het zitgedeelte of de met kussens beklede 7-stoel in de eethoek. Ook de verlichtingsarmaturen zijn van Jacobsen’s hand, terwijl de televisie en de hifi-apparatuur – hoe kan het bijna ook anders – van Bang & Olufsen afkomstig zijn. Wie Poul Kjærholm’s werk de voorkeur geeft,  kan terecht in de gelijknamige suite. Blikvangers is die suite zijn onder meer de pitrieten uitvoering van stoel PK 22, tafel PK 61 en poef PK 91. Ook andere delen van het hotel zijn ingericht als een ode aan het Deense design. De vele details in het restaurant zijn daar een ander goed voorbeeld van. Stuk voor stuk knipogen naar een van ’s lands belangrijkste exportproducten: Dansk design.

Oncompromisloze
In Kongebrogaarden is het overigens niet alleen aangenaam logeren, ook de culinaire creaties van cheffin Elsebeth, die in het gourmet restaurant Dannebroen op tafel komen, weten de smaakpapillen meer dan te beroeren. Zo komen alle zuivelproducten van de bekende oncompromisloze ecologische boerderij en zuivelfabrikant Thise Mejeri.

Stopover
Kongebrogaarden is een aangename stopover voor wie met de auto naar Kopenhagen gaat. Het hotel beschikt onder meer over een tennisbaan, zwembad en sauna. En wie over een jacht of eenvoudiger sloep beschikt, kan zijn boot aanleggen aan de pier voor het hotel. Of voor wie een zeilvakantie in Denemarken wil doorbrengen.

Hotel Kongebrogaarden, Kongebrovej 63, DK-5500 Middelfart (Funen), T +45 63 41 63 41,
F + 45 63 41 63 42, E hotel(at)kongebro.dk

(Nordic 2005 door Leslie Leijenhorst)