Het Schrijflokaal

Florale kunst in een ‘brok’ glas

Er zijn tal van materialen die zich uitstekend lenen om op een of andere kunstzinnige manier bloemen te verbeelden. Maria Sybilla Merian deed het in de 17e eeuw op papier en perkament, Huub Kortekaas maakte immense tulpen in pot van cortenstaal en de Zweedse Mats Jonasson ‘goot’ bloemen in glas. In zijn serie ‘Floral Fantasy’ gaf hij aan tal van bloemen gestalte door ze binnen transparante glazen ‘brokken’ vorm te geven.

 

Blåklocka (Foto: Mats Jonasson Målerâs)

Blåklocka (Foto: Mats Jonasson Målerâs)

‘Floral fantasy’ is een relatief nieuwe serie glasobjecten van de Zweedse glaskunstenaar Mats Jonasson die zijn atelier en fabriek in Mälerås heeft in het hartje van Glasriket. Allerlei bloemen vormden de inspiratiebron en de rode draad van de serie. In wezen een serie van ogenschijnlijk gepolijste glasbrokjes in allerlei organische vormen waarbinnen ‘planten’ in verschillende kleuren en silhouetten zijn gemaakt. Razend knap  Hoewel het gepolijste glasbrokken lijken, zijn ze niet spontaan ontstaan. Uiteindelijk komen ze allemaal uit een mal. Nadat de ‘bloem’ is ‘opgesloten’, want een echte is het niet, wordt het blokje gepolijst, terwijl een deel van de rand wordt gezandstraald. Inmiddels zijn er meer dan 25 verschillende motieven. Zo zijn er verschillende kleuren lelies, anemonen, rozen, krokussen, irissen en orchideeën. Ook de tulp werd opgenomen, in drie verschillende soorten. De objecten variëren in hoogte van 80 tot 210 mm. Daarnaast zijn er twee vierkante ‘sculpturen’ met een zonnebloem en een margriet. De een ziet ze als verzamelobject, de ander als een presse papier.

Miniaturen
Daarnaast is er een serie miniatuurtjes op de markt gebracht die niet meer dan 75 mm meet. Ook in die reeks zitten roosjes, irissen en orchideeën in kleuren als geel, rood en paars.

Mats Jonasson, Industrigatan 20, S-380 42 Målerås,
www.matsjonasson.com

(5 juni 2007 door Leslie Leijenhorst)