Het Schrijflokaal

Compleet vogelboek Oiva Toikka

Men heeft er jaren op moeten wachten, en er is vele malen om gevraagd. Eindelijk is het er dan. Een fraaie rijk geïllustreerde catalogus over het complete werk van de vogels van Oiva Toikka, de beroemde Finse ontwerper. De eerste ontstonden in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw. De inmiddels tot meer dan 300 stuks uitgegroeide serie artistieke vogels werd een waar verzamelobject bij liefhebbers overal in de wereld. Birds by Toikka is een must voor de Toikka-adept en een lust voor het oog.

birdsAl meer dan vijfendertig jaar ontwerpt de inmiddels ruim 78-jarige professor Oiva Toikka vogels. Inmiddels is het een traditie om  naast nieuwe vogels ook een jaarvogel en een speciale editie uit te brengen. En, …. immers zonder een kip geen ei, en andersom natuurlijk ook niet, ontstond door de jaren heen eveneens een verzameling van zowel bonte als ingetogen eieren. In de loop der jaren verschenen vele boeken over Toikka’s zeer afwisselende en omvangrijke creaties. Ook zijn vogels kwamen altijd wel zijdelings aan bod. iittala gaf met een zekere regelmaat fraai vormgegeven brochures en kleine boekwerkjes uit. Echter nooit een compleet overzicht. Zelfs niet bij het dertigjarig bestaan. Het wachten is nu rijkelijk beloond.

Päivi Jantunen
Niemand minder dan Päivi Jantunen schreef een vlammend voorwoord. Een Finse designspecialist. Ze werkte niet alleen ruim dertig jaar als pr manager voor de diverse designfabrieken – zoals Nuutajarvi, Iittala en Arabia – die door de decennia nu allemaal zijn ondergebracht in het omvangrijkere iittala oy. Ze bouwde niet alleen een ongelooflijke kennis op, ze ontwikkelde eveneens een goede, persoonlijke band op met de glaskunstenaar, een van de nestoren van het Finse design. Jantunen schrijft: “Oiva Toikka (1931) wordt bijzonder gewaardeerd voor zijn Finse glaskunst en ontving talrijke prijzen en onderscheidingen. De kunstenaar die zijn carrièere startte in de jaren vijftig als ontwerper, werd in de jaren negentig hoogleraar. Als ontwerper van zowel van gebruiksartikelen en theaterdecors (toneel, dans en opera) als van gedrukte stoffen is hij wereldwijd misschien toch het bekendst geworden bij het grotere publiek door zijn collectie kunstglas Birds by Toikka. De kleurrijke en speelse vogels zijn verfijnde voorbeelden van kundig glasblazen en geliefd bij verzamelaars overall ter wereld. Elke vogel is uniek en met de hand gemaakt in de glasfabriek van Nuutajärvi (Midden-Finland)” Ze worden zonder mal en per stuk geproduceerd. Daardoor lijkt ook geen enkele vogel exact op het andere exemplaar van dezelfde ‘species fantastica’. Want hoewel Toikka zich liet inspireren door de natuurlijke soort liet hij zijn creatieve brein regelmatig de vrije loop.

Kleine vliegenvangers
Het gelijknamige boek Birds by Toikka is een omvangrijk doch compact handwerkje ioor de fans van zijn glazen vogels. Elke vogel wordt beschreven aan de hand van een kleurenfoto en korte informatietekstblokken; zowel in het Fins als in het Engels. Het leuke is dat de publicatie in zijn streven naar volledigheid ook de vogels laat zien die speciaal voor gemaakt prive-bedrijven en andere klanten en nooit in de winkel te koop zijn geweest. De inhoud is gegroepeerd per categorie, en omvat ook zijn eieren en glaskubusjes, evenals de speciale vogels en die in een gelimiteerde oplage op de markt werden gebracht. Wie een klein beetje de geschiedenis van de kunstzinnige ‘gevederde vrienden’ kent, komt ze allemaal tegen. Van de allereerste kleine vliegenvangers uit de jaren zeventig, niet meer dan een experiment, tot de Amerikaanse rode kardinaal. Van de witte en de grauwe zwaan tot de ekster en de korhoeder.

Alkmaar
Birds by Toikka, het zal niet verbazen, is een must voor verzamelaars en liefhebbers van glas. Het boek is in Nederland niet eenvoudig verkrijgbaar. De grootste kans maakt u bij in de ons land aanwezige Scandinavie-specialisten. Het is in ieder geval te koop bij Coos de Wit Wonen in Alkmaar, een van de decennialange specialisten op het gebied van Scandinavisch design.

Birds by Toikka – Toikka Linnan
Voorwoord Päivi Jantunen
Tekst in Engels en Fins
Zachte kaft
Afmetingen 25 x 17 cm
Aantal pagina’s 168
Volledig full colour
ISBN 978-951-0-34905-2
Uitgever WSOY, Helsinki
Prijs: 48 EUR

(20 juli 2009, Leslie Leijenhorst)