Het Schrijflokaal

Circoli, colori en contrasti – Vogels van Vigna

Oiva Toikka’s vogels van glas zijn inmiddels wereldberoemd. Dit jaar kwam iittala met een nieuwe serie Birds by Vigna. Vogels van de Italiaanse ontwerper Giorgio Vigna.

Diverse impressies van Vigna's vogels. (Foto's: iittala oy)

Diverse impressies van Vigna’s vogels. (Foto’s: iittala oy)

Giorgio Vigna is kunstenaar en juwelenontwerper (sieraden). Hij is gefascineerd door contrasten. Werkelijkheid en verbeelding, vormen en materialen. Veel van zijn stukken zien er uit als kunstwerken. Of het nu sieraden zijn of wat anders.  Zij ogen vaak als beeldhouwwerken. Vigna kleit, geeft vorm aan allerlei materialen. De veelzijdige Italiaan ontwierp juwelen voor opera’s, film, modeshows en theatervoorstellingen. Voor de Venini glasfabriek bij Venetië maakte hij unieke kunstwerken en een juwelencollectie. Niet zo heel vreemd dat juist een Italiaan gevraagd werd een nieuwe reeks vogels tot leven te brengen. Er zijn al decennia lang contacten met het walhalla van het glas in Italië. Veel Finse ontwerpers doen er zomercursussen en workshops. Andersom komen tal van Italianen voor de ultieme rust naar het Finse platteland om er van de zomer te genieten en in opperste concentratie en inspiratie workshops te volgen. Vooral het kleine glasdorp Nuutajärvi is het centrum voor dit soort activiteiten.

“Elk materiaal heeft zijn eigen expressie.”

circoli_puna_musta_loresToevallig dat juist nu een nieuwe volière wordt gebouwd? Oiva Toika is inmiddels 76 jaar. Wie gaat hem opvolgen als hij ons ooit komt te ontvallen. Andere groten als Timo Sarpaneva gingen hem reeds voor. De serie Birds by Vigna bestaat uit drie lijnen: Circoli, Colori en Contrasti. Alle vogels schreeuwen het uit door de heldere en krachtige kleuren. Heel anders dan alle fijne nuances en technieken die Toikka gebruikt om de subtiliteit van het natuurlijke vederdek van de gevederde vrienden te benaderen of in ieder geval daarvan een artistieke interpretatie te geven. Groot en klein. Zo is er een reeks Circoli waarbij in bepaalde versies de borst van de vogels cirkels vertonen, in plaats van het klassieke befje. Deze is verkijgbaar in zwart en rood. In de reeks Colori is de uitbundigheid van kleuren een rode draad. Zeeblauw met een rode kop, een Sevillaoranje vogel met een turquoise kopje of een rooskleurige met olijfkleurige kop.

contrasti_012_loresEn tot slot Contrasti, de derde serie. Hierbij hebben de kop en het lijfje van de vogels één kleur maar contrasteren de middendelen met de hoofdkleur van de vogel. Zo zijn er vogels in een heldere uitvoering in waterblauw en geel. Birds by Vigna is een kleurige uitbreiding van het toch al vrolijke segment kunstobjecten van iittala.

Voor meer informatie: www.iittala.com
Voor verkoopadressen in Nederland: Iittala, T 0162 488 188

(13 juni 2007 door Leslie Leijenhorst)