Het Schrijflokaal

Bolbloemen onder de loep

image001-2

 

 

 

 

 

 

 

Botanische kunstenaars vieren tienjarig bestaan

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland (VBKN) pakt de vereniging samen met Museum de Zwarte Tulp in Lisse stevig uit. Onder Bolbloemen onder de loep wordt een jubileumtentoonstelling gehouden die uit twee delen bestaat. De complete tentoonstelling loopt van 4 maart t/m 21 augustus 2016.

De deeltentoonstelling Voorjaarsbloeiende bolbloemen loopt van 4 maart t/m 29 mei. Het tweede deel. over zomerbloeiende bolgewassen, loopt van 31 mei tot en met het einde van de zomervakantie, 21 augustus 2016. Het tentoongestelde werk bestaat uit aquarellen en pentekeningen van werkende leden van de VBKN. Onder het werk dat te zien is, zijn allerhande bol- en knolgewassen te zien. Wild en gecultiveerd. Klein en groot. Vroeg- en laatbloeiend.

Lezingen en workshops

Gedurende de gehele looptijd wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd. Zo zijn er lezingen, deels door werkende leden van de VBKN, over onder meer Pierre Joseph Redouté en Maria Sybilla Merian. Dr Gerda van Uffelen, hoofd collectiebeheer van de Leidse Hortus, houdt een lezing over Carolus Clusius. Verder zijn er workshops over corsages maken, en tekenen met diverse technieken als grafietpotlood en crayon. Ook aan de jongeren is gedacht. Zo is er een workshop tulpen en knollen tekenen met een stippeltechniek en de toepassing van kleurpotlood bij een botanische kleurplaat. In feite een activiteit die voor iedereen van 8 tot 80 jaar leuk en uitdagend kan zijn.

Voor meer informatie zie: www.botanischkunstenaarsnederland.nl en www.museumdezwartetulp.nl

Tekst: Leslie Leijenhorst
Foto’s: via VBKN

3 maart 2016