Het Schrijflokaal

Botanie in zwart en wit

Tentoonstelling botanisch tekenaar Wil Wessel

Wil Wessel was in haar werkzame leven als botanisch tekenaar verbonden aan Wageningen University and Research. Inmiddels al weer de nodige jaren met pensioen is ze onder meer als lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN) nog altijd actief. Ter gelegenheid van haar 70-ste verjaardag was ze in de gelegenheid een tentoonstelling te organiseren met zowel wetenschappelijk als vrij werk. De tentoonstelling wordt gehouden in de voormalige synagoge in het vestingstadje in het Betuwse Buren. De botanie staat telkens weer centraal. De tentoonstelling is nog twee lange weekenden open. Van 19 t/m 21 en van 26 t/m 28 augustus 2016.

banner-homepage-655x150

Vier weekenden lang in de oogstmaand augustus is het intieme, ingetogen synagogegebouwtje haar domein. Ter gelegenheid van haar 70-ste verjaardag stelde ze een tentoonstelling samen waar al haar tekentechnieken die ze in de afgelopen decennia beoefende aan bod komen. Pentekeningen, deels ingekleurde pentekeningen, aquarel en zelfs een gouache. Te zien zijn zowel professionele, wetenschappelijke pentekeningen als voorbeelden uit haar vrije werk in deels andere technieken.

Pentekeningen

Ze haalde een akte Tekenen en een akte Handenarbeid. Daar ontstond haar voorliefde voor tekenen. Terwijl ze op de universiteit vooral voor de details van planten en bomen moest gaan, waarbij alle onderdelen van de plant zo natuurgetrouw aan het papier toevertrouwd moesten worden, kon ze daarbuiten haar eigen gang gaan. Toch is de ingetogen pentekening nog altijd haar favoriet. En de botanie in zwart-wit eveneens. Zo zijn er aquarellen van boombladeren te zien zoals die van de Gingko biloba, wetenschappelijke illustraties en een hele fraaie half ingekleurde pentekening van een zwanenbloem (Butomus umbellatus). Haar werk is ook regelmatig te zien op de overzichtstentoonstellingen van de VBKN. Deze maand loopt er ook nog een mooie bloemententoonstelling ‘Bolbloemen onder de loep’ in Museum De Zwarte Tulp in Lisse een overzichtstentoonstelling van vele actieve leden van deze vereniging met als thema zomerbollen. Tot en met zondag 21 augustus 2016.

zwanenbloem kleur10082015.cropped

Wil Wessel, Deels ingekleurde pentekening. Zwanenbloem (Botumus umbellatus)

Vestingstadje

Een bezoek aan de tentoonstelling is tegelijkertijd een mooie aanleiding een bezoek te brengen aan het pittoreske vestingstadje en te dwalen door de straatjes en steegjes met gevels die over een ver verleden verhalen en bij mooi weer op een van de terrasjes te zitten.

Wil Wessel, pentekeningen en aquarellen, de Kniphoek 14 (voormalige synagoge), 4116 BX Buren, E wilwes46@hetnet.nl. Bezoek ook I www.synagogeburen.nl.

Nog te zien: 19, 20 en 21 en 26, 27 en 28 augustus. Van 13.00 – 17.00 uur. Parkeer net buiten de gracht en wandel door het stadje naar de synagoge.

Tekst: Leslie Leijenhorst
Foto’s: via Wil Wessel