Het Schrijflokaal

Bloembollen verbeeld

Jubileumtentoonstelling Botanisch Kunstenaars Nederland

bloeiende bollenIetwat verlaat vindt dan toch nog de jubileumtentoonstelling van de vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland plaats. Vorig jaar bestond de vereniging vijf jaar. Een kleine mijlpaal die gevierd moest worden. De tentoonstelling Bloeiende bollen – Blooming Bulbs is nog tot en met 6 mei van dit jaar in ’t Huys Dever bij Lisse te zien.

Een onverwacht genoegen zo midden in de bollenvelden, met oprukkende woningbouw en andere tekenen van de moderne tijd aan de horizon. Het middeleeuwse kasteeltje Dever, vernoemd naar de stichter D’Ever, ontstond uit een donjon of woontoren die kort na 1375 zou zijn gebouwd, even ten zuiden van Lisse, dat nu het hart van de Bollenstreek is.

Highgrove Florilegium
Op de tentoonstelling is werk te zien van een groot aantal leden van de vereniging, uit binnen- en buitenland. Van leden nog zoekend naar een eigen stijl tot mensen die al hun sporen hebben verdiend. Zoals Anita Walsmit Sachs, van wie een van haar werken – een aquarel van een Acer palmatum ‘Osakazuki’ – is opgenomen in de prestigieuze Highgrove Florilegium van de Britse prins Charles (dat in 2009 verscheen) en Janneke Brinkman-Salentijn, evenmin onbekend vanwege haar vele illustraties en diverse boeken met bloemtekeningen. Sommigen waren in hun werkzame leven verbonden aan universiteiten als botanisch tekenaar, anderen zijn geheel autodidact en bevlogen doch verdienstelijk amateur. Diverse clubgenoten geven ook met overgave cursussen aan beginners die graag de kneepjes van het vaak willen leren zoals Wil Wessel-Brand, die zelf met een zwart-wit potloodtekening van een Tulipa “Elegans rubra’ (1895) is vertegenwoordigd.

Muscari comosium
Thema is bloeiende bloembollen. Potlood en aquarel zijn de technieken waarvan de kunstenaars zich bedienden. Niet geheel vreemd dat de tulp prominent vertegenwoordigd is. Zo is er Tulipa ‘Gemma’ , ‘Jan Seignette’ en ‘Chinatown’ te zien. Daarnaast zijn er tal van botanische varianten te zien zoals T. saxatilis en T. kolpakowskiana. En bovendien is ook de ‘Duc van Tol Red and Yellow’ (het oudste gekweekte tulpje wiens geschiedenis teruggaat tot 1593) present. Het gezelschap liet zich verder enthousiasmeren door tal van andere bol- en knolgewassen. Zo is er een prachtige aquarel van een Anemone apennina ‘Petrovac’, een Cyclamen coum subsp. coum en een Muscari comosium vertegenwoordigd. De resultaten zijn indrukwekkend, zeker als je oog in oog staat met de prenten. De vaak ongekende detaillering is verbluffend. De tentoonstelde werken bevinden zich in de Ridderzaal en de daarboven gelegen Kapelzaal. Wie er langer van wil genieten kan een groot aantal werken ook kopen. De prijzen liggen grofweg tussen 400 en 800 EUR.

Levering bollen
Tuincentrum Peter C. Nijssen uit Heemstede verleende zijn medewerking in de vorm van de levering van de bijzondere bollen en knollen. De leden kweekten die vervolgens zelf op zodat ze op het mooiste moment van de bloei aan de slag konden, en hun favoriete bloem voor de eeuwigheid aan het papier konden toe vertrouwen. Dat opkweken schijnt naar verluid soms een kleine spelbreker te zijn geweest.

Handel en wandel
Bij de tentoonstelling verscheen het gelijknamige boekwerkje Bloeiende Bollen – Blooming Bulbs – een soort catalogus waarin de diverse stijlen en werken terugkeren. De inleiding van het boekje wordt gevolgd door een kort portret van de vereniging en vervolgens een kort essay over hoe de handel en wandel van de bloembollen door de eeuwen heen. Het tweede deel toont de afbeeldingen die ook op de tentoonstelling te zien zijn. Het geheel is tweetalig, Nederlands en Engels. Prijs: 10 EUR. Het is t/m 6 mei te koop bij ’t Huys Dever. Daarna zo lang de voorraad strekt bij Tuincentrum Peter C. Nijssen – Bijzondere bol- en knolgewassen en via de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland.

Jubileumtentoonstelling Bloeiende Bollen – Blooming Bulbs
’t Huys Dever, Heereweg 349-A, Lisse
25 maart t/m 6 mei 2012
woensdag t/m zondag 14.00 tot 17.00 uur.

www.botanischkunstenaarsnederlan.nl

www.kasteeldever.nl

www.pcnijssen.nl

 

(25 april 2012, Leslie Leijenhorst)