Het Schrijflokaal

Adres Onbekend: Egypte – Qadoura, Alexandrië

Beste vis van Alex


Alexandrië staat bekend om zijn vis, schelp- en schaaldieren. En dat mag niet verbazen. Een duizenden jaar oude havenstad aan de Middellandse Zee met een kosmopoliete atmosfeer. Restaurantjes volop. Wie in Alex logeert, zoals de metropool liefkozend wordt genoemd, mag een bezoek aan een visrestaurant niet overslaan. Zeker aan Qadoura niet.

Er komt louter kakelverse vis op tafel bij Qadoura

Er komt louter kakelverse vis op tafel bij Qadoura

Qadoura (spreek uit:adora) is zo’n echt buurtrestaurant. Geliefd bij Alexandrijnen. Niet gelikt of elegant. Eerder knus en eenvoudig. Veel buitenlanders zul je er niet aantreffen. Je komt hier om te eten, niet om gezien te worden. Het is onze gids en gastheer Mohamed, die ons er mee naar toenam, toen wij op zijn vraag antwoorden wat willen jullie eten. Vis. Zijn schoonfamilie komt uit Alexandrië en heeft hier een zomerhuis, zo doende kent hij als jongen van het platteland de stad inmiddels behoorlijk op zijn duimpje. En als je vis zegt, is er maar een restaurant dat in aanmerking komt. Het eten is er uitstekend en goedkoop. Voor een enorme maaltijd van salades, Egyptische hors d’ oeuvres (mezze) en vis betaal je nog geen vijf euro. Houd er rekening mee dat er geen wijn wordt geschonken. Het restaurant ligt wat verscholen in een zijstraatje van de Corniche, aan de landzijde, vlakbij de vismarkt op weg naar Fort Qaitbey. Een uithangbord met een vrolijke pinguïn op een jetski in rood, blauw en groen wijst u de weg. En anders weet de gemiddelde passant u er altijd wel naar toe te loodsen.

“De garnalen en gamba’s zijn gegrild het lekkerst, de inktvisringen gefrituurd.”

Koud ijsgruis
Het restaurant ligt op een kleine T-splitsing. Wie vanaf de Corniche komt, ziet nauwelijks een paar tientallen meters de straat in het buitenterras met de luifels en de half open keuken van Qadoura al liggen. Als je aankomt is het niet gebruikelijk om direct te gaan zitten. Eerst gaan we kijken in een smalle ruimte die meer op een ultraschone topviszaak lijkt. Betegelde wanden en vloeren en een hellende vitrine belegd met vers en koud ijsgruis. Daarop een uitgelezen uitstalling van allerlei soorten vis, schaal- en schelpdieren. Je moet wel een beetje thuis zijn in vis, want er hangt niet zoals in sommige winkels zo’n mooi geïllustreerd affiche met afbeeldingen en teksten in verschillende talen. Samen met de bediende kiezen we wat uit. Naast een rode mul nog wat grote gamba’s. Mohamed dringt aan nog wat te nemen. Nou, dan nog een zeetong. Gastvrijheid staat in Egypte immers hoog in het vaandel.

Hummüs
Een andere gewoonte, in veel Egyptische visrestaurants overigens, is dat je met je een gezelschap verschillende vissoorten en schaal- en schelpdieren uitkiest en die gezamenlijk opeet. Je neemt zelden per individu je eigen vis. We kunnen kiezen uit gebakken, gegrild of gefrituurd. De chef geeft je graag advies hoe welke vis het beste bereid kan worden. Hij spreekt een klein beetje Engels. Handig is echter wel als je zonder gids bent, een lijstje met engelse visbegrippen bij je te hebben. De garnalen en gamba’s zijn gegrild het lekkerst, de inktvisringen zijn gefrituurd op zijn best. Een betere plek is er voor dit gerecht nauwelijks te vinden in Alexandrië. Zo kakelvers als dat hier is. Of neem bijvoorbeeld rode poon, tong of zeebaars. Met louter gegrilde uiringen en tomaten of citroen en verse kruiden. Nadat we een keuze hebben gemaakt, zoeken we een tafeltje uit. Afhankelijk van het weer, binnen of buiten. Binnen is wat benauwder. Al snel wordt onze tafel vol gezet met allerlei salades, baba ghanoush, hummüs, en groenten in het zuur. En natuurlijk een zak met vers gebakken brood. En dan doet de bediening niet om je meer te laten bestellen dan je wilt. Dit regiment van schaaltjes komt altijd bij de vis. Bij de vis wordt meestal rijst geserveerd, maar wie overigens gebakken aardappels wil –heerlijk ambachtelijk –  kan dat ook krijgen. Met zijn drieën hadden we twee soorten vis en een halve kilo gamba’s. En dat was meer dan genoeg. En verrukkelijk.

Plezier
Qadoura is een plezierige, ontspannen en informele plek voor een voedzame lunch of avondmaaltijd met vis van hoge kwaliteit. En als je niet om de prijs en de kwaliteit gaat, ga dan voor de bediening, die is bijzonder aardig en gastvrij. Ze zijn in tegenstelling tot  op tal van andere toeristenbestemmingen blij en trots om het de buitenlanders zo veel mogelijk naar het zin te maken. Met plezier en overgave. Hier moet je weggaan met een unieke eetervaring die je thuis doorvertelt.

Qadoura, 33, Bairam-at-Tonsi (off Corniche; twee blokken van de vismarkt), Alexandrië (Egypte)

Foto: Egypt Tourist Office – Bertrand.fr

Met dank aan Mohamed Abd Elraouf.
(8 augustus 2008, Leslie Leijenhorst)