Het Schrijflokaal

Algarve Anders (1) Van Tavira tot Vilamoura

Hoe beperkt de Algarve in omvang ook is, toch leent de regio zich bij uitstek er rond te reizen en telkens een andere uitvalsbasis te zoeken voor een paar dagen in de vorm van een verstild landgoed of boerderij in de binnenlanden of stadsvilla in een van de stadjes. De zee, de historische bezienswaardigheden en de schitterende wandelgebieden liggen nooit ver weg. De meeste liggen op het platteland, een enkele in of aan de rand van een historische kern. Sfeervol, kleinschalig en persoonlijk zijn ze altijd. Dit is deel een van een tweeluik. Van Oost naar West. Een ontdekkingstocht naar logeerplekken in het land in het Westen, Al-Gharb, langs weinig bebaande paden.

 

Convento de Santo António, Tavira

Bezinning, berouw en bijkomen

Drie plekken, drie stijlen. Convento de Santo António, Tavira.

Drie plekken, drie stijlen. Convento de Santo António, Tavira.

Tavira wordt wel het Rome van de Algarve genoemd. Nergens in de regio tref je meer kerken en kloosters aan dan in dit oostelijk gelegen stadje. Het Convento de Santo António huisvest geen geestelijken meer, maar nog immer hangt er de atmosfeer van afzondering, overpeinzing en bezinning. Dona Isabel was een van de eersten in deze regio die een historisch pand en tegelijkertijd monument omtoverde tot een plek om te overnachten. Ze was een ware pionierster. En makkelijk was dat niet, weet ik uit de verschillende gesprekken die ik in de afgelopen jaren met haar had. Subsidies waren er niet of nauwelijks. En steun van de toeristische autoriteiten al evenmin. Nog moeilijker werd haar toen nog prille initiatief toen men op de grote zandvlakte tegenover het klooster aan de rand van de stad, waar honderden jaren het vee van hand tot hand ging, veranderde in een wijkje met wat troosteloze sociale woningbouw. Eeuwig zonde. Die omgeving schrikt bepaalde mensen beslist af. Oude foto’s in een van de kloostergangen laten zien hoe de veehandel voor de poort van het klooster zijn beslag kreeg.

Mystieke stilte

Toch moet je je door deze stedenbouwkundige misstap niet laten weerhouden de kloosterpoort binnen te gaan voor een nachtje of twee, of zelfs langer, want je stapt een compleet andere wereld binnen. De aangename tuin kent veel privacy door de hoge muren. Hoe moeilijk ook de eerste jaren, zelfs decennium was, haar initiatief slaat steeds meer aan, en krijgt steeds meer navolging; ook in een regio waar volop grootschalige en luxe accommodaties aanwezig zijn. Een steeds grotere doelgroep zoekt naar kleinschalige en persoonlijke  overnachtingsplekken waar ultieme rust als basso continuo de sfeer bepaalt. Hier ervaar je de mystieke stilte die zo eigen is aan kloosters. Veel gasten komen hier net als de Capucijnermonniken dat honderden jaar lang deden tot bezinning en berouw zoals de geestelijken dat vanaf de 17e eeuw honderden jaren deden. De kloosterklanken die zachtjes uit de boxen vloeien, versterken die sfeer van tot je zelf komen alleen maar. Een paar daagjes logeren bij Dona Isabel en je komt als herboren terug. En wie zich even wil onderdompelen in het kleinsteedse leven, vindt het historisch stadscentrum en de beeldbepalende rivier Gilão op nog geen halve kilometer van dit eigentijdse bezinningsoord.

Convento do Santo António, Rua de Santo António, P-8800-072 Tavira, T +351 281 321 573, F +351 281 325 632, I onbekend

Casa da Belaventura, Boliqueime

Landelijk met een sterk artistieke inslag

Casa da Belaventura, Boliqueime.

Casa da Belaventura, Boliqueime.

Een kronkelend landweggetje temidden van oude olijf- en sinaasappelboomgaarden, akkers en  boederijen. Net op zo’n moment dat je denkt dat je het niet meer vindt, doemt een lange witgekalkte muur aan je op met een dichte groene poort. Casa da Belaventura, een landelijk gelegen huis dat al meer dan honderd jaar oud is. Gesitueerd in de ‘barrocal’ van Boliqueime, het buitengebied, omgeven door een aantrekkelijke tuin met palmbomen, bloemrijke struiken en andere typische ‘algarvio’ vegetatie. Het is beslist een van de meer aantrekkelijke accommodaties van ‘turismo rural’ in de Algarve. Aan de ene kant traditioneel, aan de andere kant domineert een bonte kakefonie van kleuren de kamers. Eigenaar, architect en vrijbuiter Carlos Dias restaureerde en renoveerde het pand jaren geleden met zorg voor de oorspronkelijke stijlkenmerken zoals de niches in de muren, de bogen die een verbinding vormen tussen de verschillende vertrekken en de rieten plafonds.

Goede smaak
De inrichting getuigt van goede smaak. Vrolijke zonneschermen en blinden, kleurrijke wanden en doorleefd boerenantiek domineren door hun aanwezigheid. Niet alleen het bonte kleurenpalet, ook tastbare herinneringen van talrijke reizen naar verre horizonten vragen in de genoeglijke kamers aandacht. Geen kamer is gelijk. In de gemeenschappelijke ruimtes liggen plavuizen vloeren. Luie banken en een grote open haard maken de woonkamer tot een plek waar het ontspannen toeven is als de avonden wat frisser worden. In de tuin is een zwembad en een stenen griloven annex die iedereen kan gebruiken. Naast de kamers is het mogelijk een kleine annex met kitchenette te huren. Van juli tot en met september zijn de kamers alleen per week te boeken; buiten het hoogseizoen eveneens per dag. Ontbijt is inbegrepen.

Casa de Belaventura, Campina de Boliqueime, Alfontes, P-8100-062 LOULÉ, T +351 289 360 633,  F +351 289 366 053, I onbekend 

Quinta dos Rochas

Alles wat oranje is komt uit eigen gaard

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quinta dos Rochas, Almancil.

Precies in de scherpe bocht aan de doorgaande plattelandsweg tussen Almancil en Quarteira ligt Quinta dos Rochas. Iedereen weet het te vinden. Wie de weg niet kent, loopt grote kans dat je net wat de hard door de bocht gaat. En dat gebeurt dan ook wel eens. De waarschuwingsborden staan er niets voor niets. Verscholen achter hoge groene hagen ligt een moderne witte villa met een traditionele overdekte veranda. De gastenkamers liggen aan de achterzijde, en daar is weinig van het verkeer te merken. Manuel Rocha werkte lang als manager bij het nabij gelegen luxe vijfsterren hotel Dona Felipe, dat vlakbij bij een van de beroemdste golfparadijzen van de Portugese Zuidkust ligt, Vale do Lobo; groot gemaakt door de Nederlandse juwelier Sander van Gelder. Maar Rocha vond de stress en toenemende onpersoonlijkheid steeds meer tegenstaan en besloot de harp in de wilgen te hangen. In de loop der jaren vergrote hij zijn eigen huis tot een plezierig bed-and-breakfast etablissement.  Later volgde er nog een tweede pand, met louter gastenkamers, een zwembad en werd de tuin aan de rustige achterzijde verder uitgebreid.

Marmelades
Achter de tuin strekt zich het landgoed nog vele hectares en honderden meters uit; bezaaid met hoofdzakelijk sinaasappelboomgaarden en andere subtropische fruitbomen. Deze gaarden leveren de ingrediënten voor tal van tongstrelende elementen van het smakelijke ontbijt. Alles wat oranje is komt uit eigen gaard. Zoals jus d’orange van vers geperste sinaasappelen en de verschillende marmelades. Ook de vijgenjam is ‘caseira’. Alles van eigen erf. Wie wil kan na afloop van zijn verblijf een potje marmelade mee naar huis nemen. Want ook de vijgen komen uit de eigen boomgaard. Het brood wordt elke ochtend vers bij de bakker gehaald. Quinta dos Rochas is een ideale uitvalsbasis voor liefhebbers van rustige stranden zonder bebouwing en boulevards, zoals in het even verderop gelegen Quarteira. Vlakbij de quinta lopen diverse zanderige landweggetjes naar de rustiger stranden waar slechts een ontspannen strandtentje is waar je ’s middags een simpel gebakken visjes met ‘batates fritas’, en een simpel glaasje wijn kunt nuttigen.

Hele zak
Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de Rochas. Het is me meer dan eens gebeurd dat ik juist op een van de laatste dagen van mijn verblijf in Portugal nog een hele zak met die verrukkelijke sappige sinaasappels mee kreeg. Hoe gek ik er ook op ben, soms wist ik niet hoe ik ze op kreeg en ze dus noodgedwongen bij iemand moest achterlaten.

Quinta dos Rochas, Fonte Coberta, P-8135 Almancil, T +351 89 393 165 , F +351 89 399 198, E quintadosrochas@mail.telepac.pt, I www.geocities.com/quintadosrochas

Veel bedrijven die aan ‘turismo rural’ en ‘agro turismo’ (logeren bij de boer) doen accepteren geen creditcard. Houd daar rekening mee want alleen het klooster ligt vlakbij het centrum, de andere accommodaties liggen ver van de eerste de beste pinautomaat.

(7 juli 2007, door drs. Leslie Leijenhorst)