Chez Antoinette
In een van de oudste pandjes (anno 1330) van Hanzestad Deventer begonnen Hans en (kokkin) Lidy Legel, een aantal jaren geleden, in het pand naast hun bruine café een restaurant. Niet de Franse keuken vormde de inspiratiebron, zoals de naam doet vermoeden, maar de Portugese bepaalt de rode draad van wat er op tafel komt. Want de familie Legel is gek op het land van de ‘saudade’, de port en de sardientjes. De smalle gevel herbergt verschillende ruimtes. Aan steeds meer wanden hangen schilderijen van de Nijmeegse kunstenaar Hans Stempher met typische Lissabonse taferelen zoals de steegjes in de Alfama en de karakteristieke trammetjes. Hartje zomer verdienen de pittoreske binnenplaatsjes de voorkeur. Bij de ‘petiscos’ (borrelhapjes) drinken we een heus Super Bock-biertje. Aan tafel wordt het moeilijker kiezen. ‘camarao com alho’ (in knoflook gebakken garnalen) vooraf. Maar dan? Een ‘arroz de peixe’, een ‘bacalhau à Brás’ of een ‘cataplana’. Dat typische Algarvio-gerecht in de koperen pan. Een verfrissende Nobilis-rosé, een uitmuntende rode Beira Mar (reserva particular!) en Pedras-water lessen onze dorst. Uit de boxen komt zo nu en dan de stem van Amalia Rodrigues. Die gaat door merg en been. Dus last van ‘saudade’. Hier is het genieten geblazen.
Chez Antoinette, Roggestraat 10-12, 7411 EP Deventer, tel.: 0570 61 66 30. Maandag gesloten.
(1993, door Leslie Leijenhorst)